Γιατί ερωτεύονται οι άνθρωποι; Επιστήμονες εξηγούν…

1066

Ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Wroclaw υποστηρίζει πως έχει τη βιολογική απάντηση στο ερώτημα γιατί ερωτεύονται οι άνθρωποι. Στη νέα αυτή έρευνα συνδέεται για πρώτη φορά η αγάπη με τη διαδικασία αναπαραγωγής και τον αριθμό των παιδιών που κάνουν οι άνθρωποι.

Για τις ανάγκες της έρευνας μελετήθηκε η φυλή Χάτζα της βόρειας Τανζανίας, όπου και διαπιστώθηκε πως η δέσμευση σε έναν σύντροφο, τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες, συνδεόταν με τον αριθμό των παιδιών. Στις σύγχρονες κοινωνίες του δυτικού κόσμου, παράγοντες όπως η αντισύλληψη διαταράσσουν την πιθανή σύνδεση ανάμεσα στην αγάπη και τον αριθμό των παιδιών. Γι’ αυτό το λόγο η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Dr Piotr Sorokowski από το Πανεπιστήμιο του of Wroclaw, επέλεξε να μελετήσει την φυλή Χάτζα. Όπως υποστηρίζουν, ο τρόπος ζωής των μελών της συγκεκριμένη φυλής συγκρίνεται περισσότερο με εκείνον των προϊστορικών προγόνων μας οπότε μπορεί να παρέχει καλύτερη εικόνα σχετικά με τα πρώιμα στάδια της εξέλιξης της αγάπης.

Για να «μετρήσουν» την αγάπη στα παντρεμένα άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια μέθοδο που ονομάζεται «τριγωνική κλίμακα αγάπης». Η κλίμακα βασίζεται σε τρία επιμέρους στοιχεία που σαν σύνολο θεωρείται πως αποδίδουν την ένταση και το βάθος της αγάπης: οικειότητα, πάθος και δέσμευση. Αφού συγκέντρωσαν απαντήσεις για να αξιολογήσουν κάθε συμμετέχοντα με βάση αυτά τα στοιχεία, οι ερευνητές σύγκριναν να αποτελέσματα με τον αριθμό των παιδιών που γεννήθηκαν σε καθέναν από αυτούς τους γάμους.

«Διαπιστώσαμε πως η δέσμευση και η αναπαραγωγική επιτυχία συνδέονταν σταθερά και διαρκώς και στα δύο φύλα. Επίσης υπήρχε ένας θετικός συσχετισμός ανάμεσα στο πάθος και την αναπαραγωγική επιτυχία στις γυναίκες», αναφέρεται στην έρευνα. Στον αντίποδα, διαπιστώθηκε πως η έλλειψη οικειότητας ανάμεσα στους συντρόφους, ειδικά όταν υπάρχουν ήδη γύρω τους πολλά παιδιά, δημιουργούσε έναν αρνητικός συσχετισμός ανάμεσα στην οικειότητα και των αριθμό των παιδιών.  Κατά συνέπεια το πάθος και η δέσμευση ενδεχομένως συνιστούν παράγοντες- «κλειδιά» που αυξάνουν την πιθανότητα αναπαραγωγής.

Τα συμπεράσματα «ενδεχομένως ρίξουν νέο φως στο νόημα της αγάπης στο εξελικτικό παρελθόν των ανθρώπων», αναφέρουν οι συγγραφείς της έρευνας, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Psychology.   Βέβαια ο καθηγητής Michael Gratzke, γλωσσολόγος και ιδρυτής του Love Research Network στο University of Hull, έσπευσε να τονίσει πως είναι εξίσου σημαντικό να λαμβάνουμε υπόψη τα περιορισμένα όρια της συγκεκριμένης έρευνας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η έννοια της αγάπης διαφέρει ανάμεσα στις διάφορες κουλτούρες και αυτό οπωσδήποτε επηρεάζει την συνολική αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της.

Πηγή:Ιdependent