Γιατί η Αλίκη Βουγιουκλάκη είχε καταδικαστεί σε 5 μήνες φυλακή

981

Μια άγνωστη δικαστική περιπέτεια της Αλίκης Βουγιουκλάκη εντόπισε η «Μηχανή του Χρόνου», σε αρχεία παλιών εφημερίδων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η «εθνική σταρ», τον Μάιο του 1986, καταδικάστηκε σε 5 μήνες φυλάκιση, επειδή μίλησε απαξιωτικά για τη «Γκόλφω» και τον θίασο που ανέβαζε τη συγκεκριμένη παράσταση.

Η ηθοποιός είχε κάνει τις επίμαχες δηλώσεις τον Ιούνιο του 1985, οι οποίες προκάλεσαν την οργή του ηθοποιού Γιάννη Τζουανόπουλου.

Η Βουγιουκλάκη είχε δηλώσει: «Πρέπει να βοηθήσουμε να διατηρηθεί η ελληνικότητα των ομογενών. Γιατί αυτοί έχουν παράπονα επειδή το ελληνικό κράτος αντί να βοηθήσει σ’ αυτόν τον τομέα, κάνει ζημιά, αφού δίνει επιχορηγήσεις για περιοδείες σε άσχετους θιάσους, που στην Αμερική παίζουν Γκόλφω.

Οι άνθρωποι σήμερα έχουν ξεπεράσει προ πολλού το επίπεδο της Γκόλφως».

Την περίοδο εκείνη ο θίασος του Τζουανόπουλου ανέβαζε τη Γκόλφω στην Αμερική. Ο ηθοποιός- θιασάρχης έκανε μήνυση στη Βουγιουκλάκη και η υπόθεση οδηγήθηκε στη δικαιοσύνη. Στη δίκη, ο μηνυτής υποστήριξε ότι όντως ανέβαζε τη Γκόλφω στην Αμερική, αλλά χωρίς επιχορηγήσεις.

Οι δικαστές επέβαλαν στη Βουγιουκλάκη την ποινή των 5 μηνών φυλάκισης, η οποία ήταν εξαγοράσιμη και μετατράπηκε σε 400 δραχμές την ημέρα. Το περιστατικό δημοσιεύτηκε στις εφημερίδες, αλλά δεν πήρε διαστάσεις και δεν κλόνισε τη φήμη της ηθοποιού.

Την περίοδο εκείνη η Βουγιουκλάκη ετοίμαζε την παράσταση Λυσιστράτη με τον θίασό της. Από τις αρχές της δεκαετίας του ’70, οπότε ο κινηματογράφος είχε αρχίσει να παρακμάζει, η ηθοποιός ασχολήθηκε ιδιαιτέρως με το θέατρο και στην Ελλάδα, ήταν η πρώτη που το 1975 παρουσίασε ένα θεατρικό μιούζικαλ, με όρους υπερπαραγωγής.

Η Βουγιουκλάκη έπαιξε σε περισσότερες από 50 παραστάσεις, κατά τη διάρκεια της καριέρας της. Κανείς δεν γνωρίζει αν οι δηλώσεις της το 1985 έκρυβαν κάποια πικρία σχετικά με τις επιχορηγήσεις και τον δικό της θίασο. Γεγονός είναι όμως ότι η υπόθεση «λέρωσε» το ποινικό της μητρώο.

Η Γκόλφω είναι ένα βουκολικό δράμα και αποτελεί την πρώτη γνωστή ταινία μεγάλου μήκους στην Ελλάδα. Το αρχικό κείμενο γράφτηκε το 1893. Με αυτό το δεδομένο θα μπορούσε να δικαιώσει κανείς την Αλίκη που θεωρούσε τη Γκόλφω ξεπερασμένη.

Όμως, η Γκόλφω χαρακτηρίζεται ακόμα και σήμερα ως «σωσίβιο των θιάσων» από τους ανθρώπους του θεάτρου. Είναι δηλαδή μια παράσταση που κεντρίζει πάντα το ενδιαφέρον του κοινού και μπορεί να «σώσει» ολόκληρη τη σεζόν, με την κατάλληλη διασκευή αναλόγως την εποχή.