Γιατί η σοκολάτα μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής αρρυθμίας – Νέα έρευνα

1526

Η κατανάλωση σοκολάτας με μέτρο βοηθά στη μείωση του κινδύνου κολπικής μαρμαρυγής, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Heart.

Οι ερευνητές του Τμήματος Επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ ανέλυσαν στοιχεία για 55.500 άτομα 50 έως 64 ετών, συσχετίζοντας την κατάσταση της υγείας τους με τη διατροφή τους και άλλους παράγοντες. Σε διάστημα 13,5 ετών διαγνώστηκαν 3.346 περιπτώσεις κολπικής μαρμαρυγής, της συχνότερης καρδιακής αρρυθμίας.

Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι όσο περισσότερη σοκολάτα έτρωγε κανείς (έως ένα όριο), τόσο μειωνόταν η πιθανότητα να διαγνωστεί με κολπική μαρμαρυγή. Για την κατανάλωση δύο έως έξι μερίδων την εβδομάδα, ο κίνδυνος ήταν κατά μέσο όρο 20% μικρότερος, για μία μερίδα την εβδομάδα ήταν 17% μικρότερος, ενώ για μία έως τρεις μερίδες το μήνα η μείωση του κινδύνου ήταν 10%. Ως μερίδα θεωρήθηκαν τα 30 γραμμάρια περίπου.

Όμως, για όσους ξεπερνούσαν την μια μερίδα την ημέρα, ο κίνδυνος κολπικής μαρμαρυγής μειωνόταν μεν αλλά μόνο κατά 14%.

Σε ότι αφορά το όφελος βάσει του φύλου, ήταν παρόμοιο για άνδρες και γυναίκες. Τα μεγαλύτερα οφέλη για μεν τις γυναίκες προέκυπταν από την κατανάλωση μιας μερίδας σοκολάτας την εβδομάδα (μείωση κινδύνου αρρυθμίας κατά 21%), για δε τους άνδρες από την κατανάλωση δύο έως έξι μερίδων εβδομαδιαίως (μείωση κινδύνου 23%).

Πάντως, οι επιστήμονες σπεύδουν να διευκρινίσουν ότι η κατανάλωση σοκολάτας πρέπει να γίνεται με προσοχή καθώς περιέχει πολλές θερμίδες, σάκχαρα και λίπη, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους και σε μεταβολικές διαταραχές. Όμως, «η κατανάλωση με μέτρο, ιδίως της μαύρης σοκολάτας, μπορεί να αποτελεί μια υγιεινή επιλογή», επισημαίνουν οι ερευνητές.

Πηγή: ΑΠΕ