Γιατί οι χειρουργοί φοράνε πράσινες ή μπλε στολές & όχι λευκές; Δείτε…

1536

Πραγματικά μείναμε έκθαμβοι όταν μάθαμε ότι απο το χρώμα της στολής εξαρτάται τo αν θα έχει…  θετική &…αίσια έκβαση μια χειρουργική επέμβαση!

Αρχικά, να σημειωσουμε ότι όλες οι ιατρικές στολές ήταν λευκές, μέχρι που το 1914…

Τότε ήταν που ένας διακεκριμένος γιατρός της εποχής εκείνης… αρνήθηκε να φορέσει λευκά & προτίμησε τις πράσινες και στη συνέχεια… τις μπλε στολές.

  • Ο λόγος…;

    Ο ίδιος διαπίστωσε ότι κατά τη διάρκεια των εγχειρήσεων, το λευκό χρώμα των στολών των χειρουργών μπορεί να… «τυφλώσει» για λίγες στιγμές το χειρουργό. Το ίδιο συμβαίνει όταν βγαίνουμε από το σπίτι αντικρίζουμε το χιόνι απότομα… σε μια ηλιόλουστη ημέρα…!

- ρομποτ new

  • Αλλά το ερώτημα παραμένει…

    Γιατί η στολή των χειρουργών εξακολουθεί να είναι «μπλε» και πράσινη, και δεν είναι… «μοβ ή κίτρινη»; Το πράσινο και το μπλε χρώμα στις στολές είναι αντίθετο με το κόκκινο χρώμα του αίματος, που βλέπουν διαρκώς οι χειρουργοί κατά τη διάρκεια επέμβασης;


Διότι… το «πράσινο & το μπλε» χρώμα στις στολές είναι… αντίθετο με… το κόκκινο χρώμα του αίματος που βλέπουν διαρκώς οι χειρουργοί κατά τη διάρκεια επέμβασης.

Έτσι, το πράσινο & το μπλε χρώμα, όχι μόνο κρατά σε… επαγρύπνηση τα μάτια των χειρουργών, αλλά τους βοηθά και να… αντιλαμβάνονται καλύτερα τις αποχρώσεις του κόκκινου στο ανθρώπινο σώμα & μειώνεται… σημαντικά η πιθανότητα «σφαλμάτων» κατά τη διάρκεια του χειρουργείου.