Στο Δημόσιο καταλήγουν εκατοντάδες χιλιάδες ακίνητα ιδιωτών από τις αποποιήσεις κληρονομιών. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Καθημερινή, το 2017 καταγράφηκαν περισσότερες από 135.000 αποποιήσεις κληρονομιών.
Δεκάδες χιλιάδες κληρονόμοι είτε αδυνατούν να πληρώσουν τον φόρο κληρονομιάς είτε ανησυχούν ότι δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν μελλοντικά στα έξοδα κατοχής, λόγω του υψηλού ΕΝΦΙΑ ή κάποιου συμπληρωματικού φόρου. Η κατάσταση επιδεινώνεται και από την πεσμένη ζήτηση στην αγορά ακινήτων, με αποτέλεσμα αρκετοί κληρονόμοι να μην καταφέρνουν να βρουν αγοραστές, ούτως ώστε να προχωρήσουν σε αποδοχή κληρονομιάς και πώληση των ακινήτων.
Έτσι, καταλήγουν να εκχωρούν την κληρονομιά τους στο δημόσιο δωρεάν. «Το ακίνητο αποτελεί πλέον άγος. Τα χρόνια της κρίσης οι κατοικίες έχασαν κατά μέσον όρο το 45% της αξίας του», επισημαίνει ο ορκωτός εκτιμητής Μπάμπης Χαραλαμπόπουλος, που παρατηρεί πως αυτή την περίοδο καταγράφεται μια σταθεροποιητική τάση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη επιβάρυνση σε ό,τι αφορά τις δαπάνες στέγασης, με τους Έλληνες να δίνουν τα τετραπλάσια από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (σε ποσοστά εισοδήματος).
Το 2016, το 40,5% των ελληνικών νοικοκυριών δαπάνησαν πάνω από το 40% των εισοδημάτων τους για την κάλυψη των στεγαστικών τους αναγκών την ώρα που στην Ευρώπη ο μέσος όρος των δαπανών αντιστοιχεί στο 11,1% των εισοδημάτων. Ενόψει των νέων αντικειμενικών αξιών που θα τεθούν σε ισχύ στις αρχές του 2019, ο κ. Χαραλαμπόπουλος υπογραμμίζει πως οι ενδιαφερόμενοι για γονικές παροχές, δωρεές και μεταβιβάσεις θα πρέπει να ελέγξουν άμεσα αν η νέα τιμή ζώνης που έχει ήδη ανακοινωθεί θα είναι υψηλότερη και να πράξουν αναλόγως.
Πηγή: Η Καθημερινή