Γνωρίστε τις υποψηφιότητες για το 11ο Θεατρικό Βραβείο Μελίνα Μερκούρη

2023

Γράφει η Κατερίνα Μαθιουδάκη

Ο θεσμός συμπληρώνει φέτος τα 11 του χρόνια από την καθιέρωσή του. Το “Θεατρικό Βραβείο Μελίνα Μερκούρη” απονέμεται στην καλύτερη ερμηνεία γυναίκας της περασμένης θεατρικής σεζόν. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 3.000€, ενώ το τιμώμενο πρόσωπο παραλαμβάνει από την ομότεχνή της και παράλληλα νικήτρια της προηγούμενης χρονιάς, την καρφίτσα της αείμνηστης Ελληνίδας, την οποία κρατάει για ένα χρόνο.

Την επιτροπή του βραβείου αποτελούν οι Μάγια Λυμπεροπούλου (πρόεδρος), Δηώ Καγγελάρη, Ματίνα Καλτάκη, Δημήτρης Λιγνάδης και Ρένη Πιττακή (μέλη).

Οι φετινές υποψήφιες για το βραβείο είναι:

  • Δήμητρα Βλαγκοπούλου για τα έργα «Ο Θεατροποιός» τουThomas Bernhard, μετάφραση Πέτρος Μάρκαρης, σκηνοθεσία Ακύλλας Καραζήσης, στο θέατρο Πόρτα και «Φάουστ» του Johann Wolfgang von Goethe, μετάφραση Σπύρος Α. Ευαγγελάτος, σκηνοθεσία Κατερίνα Ευαγγελάτου, παραγωγή Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και «Λυκόφως».
  • Ντάνη Γιαννακοπούλου για το έργο «Άγριος Σπόρος» του Γιάννη Τσίρου, σκηνοθεσία Ελένη Σκότη, στο θέατρο Επί Κολωνώ.
  • Ανθή Ευστρατιάδου για το έργο «Ο Αδαής και ο Παράφρων» του Thomas Bernhard, μετάφραση Γιώργος Δεπάστας, σκηνοθεσία Γιάννος Περλέγκας, στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου και στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.
  • Αναστασία-Ραφαέλα Κονίδη για το έργο «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, μετάφραση Δημήτρης Μαρωνίτης, σκηνοθεσία Στάθης Λιβαθινός, στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου.
  • Kατερίνα Μαυρογεώργη για το έργο «Πιάνω Παπούτσι πάνω στο Πιάνο» βασισμένο σε μια ιδέα του Θωμά Μοσχόπουλου, σκηνοθεσία Σοφία Πάσχου, παραγωγή Patari Project στο θέατρο Πόρτα.
  • Ελίνα Ρίζου για το έργο «Τα Κύματα» της Virginia Woolf, βασισμένο σε αποσπάσματα της μετάφρασης του Άρη Μπερλή, σκηνοθεσία Δημήτρης Καρατζάς στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Ιδρύματος Ωνάση.

Η απονομή θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017 στις 19.00, στο Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη στην οδό Πολυγνώτου 9-11 στην Πλάκα (τηλ. 210 3315601) με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.