Γνωστοί οίκοι μόδας διεκδικούν «πράσινο» βραβείο

985

Γράφει η Θεοδώρα Χίσκου

Prada, Gucci, Fendi, Giorgio Armani και Valentino θα συνεργαστούν με νέους σχεδιαστές για την πρώτη διοργάνωση του «πράσινου» διαγωνισμού που θα γίνει στις 24 Σεπτεμβρίου στο Μιλάνο.

Τον τίτλο του πιο «πράσινου» εμπορικού σήματος διεκδικούν οι μεγάλοι οίκοι μόδας στην Ιταλία την ώρα που ο τομέας της μόδας επιδιώκει επίσης την «αειφόρο» ανάπτυξη. 

Το Εθνικό Επιμελητήριο της ιταλικής μόδας (CNMI), ένωσε τις δυνάμεις του με την εταιρία Eco-Age που παρέχει συμβουλές στις εταιρίες που υποστηρίζουν την προστασία του περιβάλλοντος για την καθιέρωση στο Μιλάνο επί τη ευκαιρία των ντεφιλέ για το γυναικείο έτοιμο ένδυμα τα «Green Carpet Fashion Awards» (βραβεία του πράσινου τάπητα της μόδας).

Η ιδρύτρια της Eco-Age, Livia Firth, η σύζυγος του βρετανού ηθοποιού Colin Firth, εξήγησε πως το Μιλάνο, μια από τις παγκόσμιες πρωτεύουσες της μόδας, είναι σε προνομιακή θέση για να λανσάρει τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, γιατί το υιοθετούν όλο και περισσότερες διασημότητες, για τις οποίες «το ανακυκλωμένο γίνεται Glamour».

Πολλοί διάσημοι ανταποκρίθηκαν και στήριξαν την πρωτοβουλία αυτή. Ανάμεσα τους είναι η 26 ετών Emma Watson η οποία είχε ήδη επιλέξει να φορέσει βραδινό φόρεμα από ανακυκλωμένο υλικό για τη βραδιά των περσινών βραβείων Oscar, η 21 ετών βρετανίδα ηθοποιός Sophie Turner, η 29χρονη Top Model από τη βρετανία Lily Cole, ακόμη ο 39χρονος γερμανο-ιρλανδός ηθοποιός και παραγωγός Michael Fassbender.

Πρόσφατα η ‘Emma εγκαινίασε νέο λογαριασμό στο Instagram που ονομάζει The Press Tour και από τη σελίδα αυτή οι θαυμαστές της βρετανίδας ηθοποιού, μοντέλου και ακτιβίστριας μπορούν να παρακολουθούν τις κοινωνικές δραστηριότητές της με αφορμή την προώθηση της ταινίας της. Μαζί με τη στuλίστρια της, Rebecca Corbin, υποστηρίζουν με θέρμη τα οικολογικά είδη ένδυσης και υπόδησης. Ο νέος λογαριασμός δείχνει κάθε κομμάτι που φορά η ηθοποιός, το οποίο περιγράφει λεπτομερώς και το οποίο έχει την πιστοποίηση της Eco Age.

Σχεδιαστές που χρησιμοποιεί υλικά φιλικά προς το περιβάλλον είναι η Stella Mac Cartney,  η σουηδική φίρμα Filippa, η Maisonmichel που χρησιμοποιεί οργανικό βαμβάκι, η GoodGuysDontWearLeather, εταιρεία υπόδησης που δεν χρησιμοποιεί κανένα ζωικό προϊόν.