H ανατομία του “επιτυχημένου” εαυτού…!

1821

Γράφει ο Κώστας Λάσκαρης

admin-ajax

Πολλές είναι οι στιγμές που αισθανόμαστε ότι δεν πετυχαίνουμε κάτι συνταρακτικό στη ζωή μας, ότι οι καταστάσεις που βιώνουμε δεν είναι αυτές που περιμέναμε… για να μας πάνε πιο πέρα… για να εξελιχθούμε και να βιώσουμε τη χαρά της επιτυχίας & του θριάμβου. Νιώθουμε να βαλτώνουμε & να βυθιζόμαστε συνεχώς στο τέλμα… της ματαιότητας, της ανυποληψίας, της απραγίας & του κενού.

Κι όμως!

Πάντοτε μέσα στην καταχνιά πάντα διακρίνεται μια ακτίνα φωτός πολλές φορές αμυδρή αλλά σημαντική για ένα δυναμικό come back, ένα πολλά υποσχόμενο ξεκίνημα, για μια νέα αρχή. Υπάρχουν κάποια σημάδια που μας δείχνουν πως πετυχαίνουμε στη ζωή μας, χωρίς καν να το έχουμε αντιληφθεί.

  • Αρχικά θα πρέπει να ξεκαθαρίσετε μέσα σας & να καταλήξετε…

    τι είναι εκείνο που σας δυσανασχετεί, σας δυσαρεστεί και λειτουργεί παρελκυστικά στη ζωή σας, στα σχέδια σας, στα όνειρα σας. Μπορεί να ακούγεται εγωιστικό ή ακόμα και ναρκισσιστικό αλλά το να θέτει κάποιος ως προτεραιότητα τις ανάγκες του, να αγαπάει τον εαυτό του και να σέβεται τον χρόνο του, διαθέτοντας τον σε πράγματα που τον βοηθούν να εξελίσσεται ή να χαλαρώνει, είναι το αποκορύφωμα μιας επιτυχημένης ζωής με τους καλύτερους οιωνούς για ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον! Μη διστάζετε λοιπόν να γίνετε η προτεραιότητά σας.

Για παράδειγμα… όλοι λίγο πολύ περάσαμε από το βάσανο των αποτυχημένων προσπαθειών τόσο στην επαγγελματική όσο και προσωπική μας ζωή. Πρόκειται για αποτυχίες ή μικρά καθημερινά “βατερλώ” που παρά ότι είναι επώδυνα & μας θλίβουν, μπορούν εντούτοις να μας διδάξουν πολλά όπως: το να μην θεωρούμε τίποτα δεδομένο, τίποτα διασφαλισμένο… αλλά ότι όλα το κάθετι που επιθυμούμε “κατοχυρώνεται” & κατακτάται μέσα από την ουσιαστική προσπάθεια, το κυνήγι & αξιοποίηση ευκαιριών αλλά κυρίως μέσα από την επιμονή, την υπομονή & τον μόχθο.

Κανείς δεν μπορεί να είναι αλάνθαστος 100% & να επιτυχημένος σε απόλυτο βαθμό σε ότι κάνει. Η ζωή μας επιφυλάσσει νίκες & ήττες / απογοητεύσεις & δικαιώσεις… Όλα τα πιθανά σενάρια είναι ανοιχτά και μας καλούν να κάνουμε:

… τις διορθώσεις μας, τις παρεμβάσεις μας, τις τομές μας για να αγγίξουμε τον κολοφώνα της διάκρισης, της αναγνώρισης, του σεβασμού και της εκτίμησης των άλλων. Το θαύμα στη ζωή μας προκύπτει από την άοκνη & ακατάβλητη προσπάθεια & το άσβεστο πάθος για εκπλήρωση του πολυπόθητου ονείρου.

  • Ένα άλλο σημείο στο όποιο πρέπει να σταθούμε είναι τα πρόσωπα που μας περιστοιχίζουν…

    Θα πρέπει άμεσα να ξεδιαλύνετε μέσα σας ποιους ανθρώπους χρειάζεστε δίπλα σας ως: συντρόφους, ως συνεργάτες, ως φίλους κλπ. Οι άνθρωποι του στενού οικογενειακού – φιλικού – επαγγελματικού σας κύκλου θα πρέπει να είναι άτομα της «απολύτου εμπιστοσύνης» σας… που η ειλικρίνεια, η αξιοπιστία, η εκτίμηση, η ακλόνητη πίστη & αφοσίωση τους σε εσάς… έχει καταδειχθεί & αποδειχθεί κατ’ απόλυτο τρόπο «επί του πρακτέου» και είναι αναμφίβολη.

  • Ακολουθείστε το όνειρο σας με κάθε τίμημα…

    Σε είκοσι χρόνια από τώρα θα είσαι πιο απογοητευμένος για τα πράγματα που δεν έκανες παρά για τα πράγματα που έκανες (μας λέει ο σπουδαίος Αμερικανός συγγραφέας Μαρκ Τουαίην). Αρκετοί από εμάς φοβόμαστε για το τι θα πουν οι άλλοι για τις πράξεις μας, για τα κακοπροαίρετα σχόλια τους, για τη δυσμενή κριτική τους σε προσωπικό αλλά και επαγγελματικό επίπεδο. Γνωρίζετε πως δεν μπορείτε να τους ικανοποιήσετε όλους. Δεν θα πρέπει επουδενί να σας απασχολεί αυτό. Το καλύτερο για εσάς είναι αντιπαρέρχεστε…!

Η κοινωνία έχει standards που πολλές φορές δεν είναι ρεαλιστικά & ο πήχης είναι τόσο ψηλά που στην προσπάθεια μας να τον φτάσουμε… σκοντάφτουμε. Πώς μπορούμε να ξεπεράσουμε την αρνητική άποψη; Φυσικά με ειλικρίνεια στους ανθρώπους γύρω μας, με τη σαφή & ξεκάθαρη θέση μας σχετικά με το πρίσμα & την οπτική με την οποία βλέπουμε τα πράγματα αλλά και με – την άνευ όρων προσήλωση & αγάπη – σε αυτό που κάνουμε ή θέλουμε να πετύχουμε. Σε αυτό το εγχείρημα ζωής οι συνεργάτες & οι φίλοι θα πρέπει να είναι υψηλών προδιαγραφών πρόσωπα & σίγουρα αδιαμφισβήτητης ηθικής & ψυχο-νοητικής συγκρότησης.

Ο τελικός σκοπός του ανθρώπου είναι το – ευ ζην – κατά τον Αριστοτέλη και όντως δεν υπάρχει κάτι ανώτερο για έναν άνθρωπο από το να νιώθει: πληρότητα & ολοκληρωμένος ως προσωπικότητα & καταξιωμένος στην συνείδηση των άλλων. Η ευτυχία είναι ένα συναίσθημα που χαρίζει υγεία, ευεξία, ψυχική ανάταση & μας τροφοδοτεί με κίνητρα για να συνεχίσουμε ακάθεκτοι με την σιγουριά του νικητή & την ψυχή του πρωταθλητή.