Η Ουκρανία νικήτρια της Εurovision – Το πολιτικό μήνυμα του τραγουδιού «πλήγωσε» τη Ρωσία!

1365

Στην Ουκρανία θα διεξαχθεί την επόμενη χρονιά ο διαγωνισμός της Eurovision για την 62η διοργάνωση.

Η Τζαμάλα κατάφερε να αναδειχθεί η νικήτρια της βραδιάς, με το τραγούδι «1944», που αναφερόταν στη μαζική απέλαση των Τατάρων της Κριμαίας από τον Στάλιν το 1944. Μάλιστα, ο διεθνής Τύπος έκανε λόγο για τον πιο πολιτικοποιημένο διαγωνισμό από καταβολής της Eurovision.

Στην πρώτη πεντάδα αναδείχθηκαν οι συμμετοχές της Αυστραλίας, της Ρωσίας, της Βουλγαρίας και της Σουηδίας. Η Κύπρος, διαγωνίστηκε με τους Minus One και το «Alter Ego», κατατάχθηκε στην 21η θέση.

H πρωτιά κρίθηκε την τελευταία στιγμή σ΄ενα πραγματικό θρίλερ, καθώς υπήρξε διαφωνία μεταξύ κριτών και κοινού. Σύμφωνα με την ψηφοφορία των κριτικών επιτροπών πρώτη αναδείχθηκε η Αυστραλία, ακολούθησαν η Ουκρανία, η Γαλλία, η Μάλτα και η Ρωσία. Όλα όμως άλλαξαν όταν προστέθηκαν οι ψήφοι των τηλεθεατών που διαμόρφωσαν την τελική πεντάδα.

Η 32χρονη τραγουδίστρια που κέρδισε στο διαγωνισμό ανήκει στη μουσουλμανική μειονότητα των Τατάρων της Κριμαίας .Το τραγούδι που ερμήνευσε με τίτλο “1944”, αναφέρεται στην μαζική απέλαση από τις δυνάμεις του Ιωσήφ Στάλιν των Τατάρων της Κριμαίας εκείνη τη χρονιά.

“Όταν φτάνουν ξένοι/Μπαίνουν στα σπίτια σας/Σας σκοτώνουν όλους και λένε/ Δεν είμαστε ένοχοι, όχι ένοχοι”, αναφέρει η πρώτη στροφή του τραγουδιού.

Η Ρωσία είχε διαμαρτυρηθεί για τη συμμετοχή της Ουκρανίας στο διαγωνισμό, ισχυριζόμενη ότι στο τραγούδι εμπεριέχονται πολιτικοί υπαινιγμοί, κάτι που αντιβαίνει στον κανονισμό της Eurovision. ΄Όμως οι υπεύθυνοι του διαγωνισμού επικύρωσαν τη συμμετοχή του τραγουδιού, καθώς έκριναν ότι οι στίχοι του έχουν ιστορικό χαρακτήρα.

Η 32χρονη εκπρόσωπος της Ουκρανίας, αποδεχόμενη το βραβείο, δήλωσε πως ήθελε να κάνει ένα τραγούδι για την προγιαγιά της και τους χιλιάδες Τατάρους της Κριμαίας που δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να επιστρέψουν ξανά στην πατρίδα τους και τόνισε: “Ξέρω ότι τραγουδάμε ένα τραγούδι για την ειρήνη και την αγάπη και στην πραγματικά θέλω να υπάρχει ειρήνη και αγάπη για όλους”.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter. “Μια εμφάνιση και μια νίκη απίστευτη! Όλη η Ουκρανία σας λέει ένα μεγάλο ευχαριστώ Τζαμάλα”.

Ο πρωθυπουργός Βολοντίμιρ Γκρόισμαν εξέφρασε μέσω Twitter τα “ειλικρινή συγχαρητήριά” του στην Τζαμάλα και ευχήθηκε “δόξα στην Ουκρανία!”.

Η Ουκρανία είχε κερδίσει τον διαγωνισμό και το 2004 με τη Ρουσλάνα.