Η Τουρκία βομβάρδισε κατά λάθος αμερικανικές ειδικές δυνάμεις στη βόρεια Συρία

343

Τμήμα των ειδικών δυνάμεων των Η.Π.Α. βομβαρδίστηκε κατά λάθος από τους Τούρκους κατά την διάρκεια της στρατιωτικής επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης» κατά των κουρδικών θέσεων στη βόρεια Συρία.

Aνώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου δήλωσε μάλιστα ότι ο βομβαρδισμός ήταν τόσο έντονος που οι αμερικανικές δυνάμεις εξέτασαν να απαντήσουν στα πυρά για λόγους αυτοάμυνας. Σημειώθηκε έκρηξη «μερικές εκατοντάδες μέτρα» από φυλάκιο των Αμερικανών, σε περιοχή όπου οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν λάβει «γνώση» πως βρίσκονται στρατιωτικοί των ΗΠΑ.

Οι αμερικανικές δυνάμεις δεν έχουν αναδιπλωθεί από τις θέσεις τους στο Κομπάνι, ξεκαθάρισε ο πλοίαρχος.

Νωρίτερα, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι έλαβε μέτρα για να εξασφαλίσει πως δεν θα χτυπηθεί καμία αμερικανική βάση και ότι οι τουρκικές δυνάμεις ανταπέδωσαν πυρά «παρενόχλησης» από την περιοχή που βομβαρδίστηκε. Επέμεινε ότι στόχος των πυρών δεν ήταν η θέση παρατήρησης των Αμερικανών.

«Οι ΗΠΑ απαιτούν η Τουρκία να απέχει από ενέργειες που θα μπορούσαν να έχουν αποτέλεσμα [οι αμερικανοί στρατιωτικοί] να αναλάβουν άμεση αμυντική δράση», τόνισε ο ΝτιΓουόλτ.

Ο στρατηγός Μαρκ Μάιλι, αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας των ΗΠΑ, τόνισε  σε δημοσιογράφους στο Πεντάγωνο πως οι τουρκικές δυνάμεις είναι πλήρως ενημερωμένες για το πού βρίσκονται αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή επιχειρήσεων, ότι τους δόθηκαν αναλυτικά συντεταγμένες.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας διαβεβαίωσε πως το φυλάκιο του αμερικανικού στρατού δεν στοχοθετήθηκε και πως ελήφθησαν όλα τα μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι καμία αμερικανική βάση δεν θα πληγεί, κατά την ανταπόδοση των πυρών που προέρχονταν από περιοχή πλησίον του αμερικανικού στρατιωτικού φυλάκιου στη Συρία.

 Ερντογάν: δεν πρόκειται να σταματήσω

Την Παρασκευή, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκαθάρισε ότι η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία δεν πρόκειται να σταματήσει, παρά τις αμερικανικές προειδοποιήσεις για σοβαρές συνέπειες.

«Τώρα, απειλές έρχονται από αριστερά και δεξιά και μας λένε να σταματήσουμε. Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω», ήταν η απάντηση του Τούρκου προέδρου, ενώ συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες στη Συρία, όπου οι τουρκικές δυνάμεις κάνουν αεροπορικές επιδρομές και χτυπήματα και πυροβολικό.

Την ίδια ώρα, ήδη περισσότεροι από 100.000 είναι οι εκτοπισμένοι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.