Η Υγεία & Αγάπη ή… το “χρήμα” φέρνουν τελικά την ευτυχία…; ( δείτε τι απαντά το “LSE”…)

2103
Γράφει ο Κώστας Λάσκαρης
admin-ajax

 


Η υγεία & η αγάπη είναι τα βασικά  συστατικά στοιχεία της ευτυχίας σύμφωνα με μια νέα μελέτη που θέλει το χρήμα να μην συμβάλλει στη ψυχική πληρότητα, ικανοποίηση & ηρεμία, στον απόλυτο βαθμό που νομίζουμε.


 

  • Τα νέα ευρήματα

Η νέα μελέτη της Σχολής Οικονομικών του Λονδίνου (LSE), με επικεφαλής τον καθηγητή λόρδο Ρίτσαρντ Λαγιάρντ, ειδικό στη μελέτη της σχέσης ευτυχίας και οικονομίας (το βιβλίο του «Ευτυχία: Μαθήματα από μια νέα επιστήμη» μεταφράστηκε στα ελληνικά το 2011), παρουσιάζεται σε διήμερο συνέδριο του ΟΟΣΑ και του London School of Economics στο Λονδίνο στις 12 και 13 Δεκεμβρίου.


 

  • Σύμφωνα με τους ερευνητές 

μια αποτυχημένη σχέση ή ένας γάμος που καταλήγει σε διαζύγιο,το συνεχές άγχος, η καθημερινή πίεση να αποδείξει ο σύγχρονος άνθρωπος ότι αξίζει, το αίσθημα της δυσθυμίας, της βαρυθυμίας, της ματαιότητας & κενού,της έλλειψης νοήματος της ύπαρξης, η απουσία σκοπού, η χαμηλή αυτο-εκτίμηση, η κατάθλιψη…στραγγαλίζουν τον όποιον ενθουσιασμό: για δημιουργία, κατάκτηση στόχων, για ζωή και των κάνουν κάποιον να νιώθει περισσότερο δυστυχισμένος, παρατημένος, ανεπαρκής… από ό,τι η ίδια η φτώχεια του.


 

  • Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες….

το να κατακτήσει κάποιος την αγάπη ή να νιώθει ψυχικά ήρεμος & ισορροπημένος τον κάνουν πιο “ουσια- στικά” & “ποιοτικά” ευτυχισμένο, δεν αρκεί απλά και μόνο μια ενδεχόμενη αύξηση του μισθού του – που και αυτή βεβαίως είναι “θεμιτή” & “άκρως απαραίτητη” – αλλά δεν είναι το άπαν & σίγουρα δεν διασφαλίζει το 100% του βαθμού “ικανοποίησης” ενός ανθρώπου. Κάποιου που για να είναι & να αισθάνεται ολοκληρωμένος άνθρωπος, θα πρέπει να  επιδιώκει να καλύψει εκτός από τις τρέχουσες “βασικές – βιοτικές” ανάγκες, θα πρέπει να ικανοποιήσει και “συναισθηματικές” & “ψυχο-πνευματικές” ανάγκες.


 

400625-bigthumbnail


 

  • INFOS

Η καταπολέμηση της κατάθλιψης & του άγχους μπορεί να… μειώσει τη δυστυχία κατά 20%, ενώ η καταπολέμηση της φτώχειας μόνο… 5%, σύμφωνα με τη μελέτη.


Τέτοιες διαπιστώσεις, κατά τους ερευνητές, φιλοδοξούν να φέρουν “επανάσταση” στον τρόπο που σκεφτόμαστε για – «τις ανθρώπινες προτεραιότητες» – στο πλαίσιο μιας νέας επιστήμης της υποκειμενικής ευημερίας (στο βαθμό βέβαια που μπορεί να θεωρηθεί επιστήμη).


 

happiness-girl

 

  • Οι συγκρίσεις

Η μελέτη επίσης επιβεβαιώνει ότι οι άνθρωποι αγχώνονται πολύ για το πόσα χρήματα έχουν μόνο και μόνο για να έχουν το συγκριτικό πλεονέκτημα υπεροχής & ισχύος σε σχέση με τους άλλους, κάνοντας συνεχώς… συγκρίσεις.


 

 

  • Συνεπώς

μια καθολική αύξηση στο εισόδημα όλων, τελικά μπορεί να έχει πολύ μικρή “θετική” επίπτωση στην ψυχολογία των περισσότερων ανθρώπων.


 

  • Σύμφωνα με τους ερευνητές…

«Το ποσοστό ή δείκτης “ευτυχίας” είναι μεγαλύτερος στις χώρες όπου οι άνθρωποι… εμπιστεύονται ο ένας τον άλλο.»


 

* Η “ελευθερία” είναι επίσης… κρίσιμος παράγοντας – καταλυτικής σημασίας – για την ευτυχία, συνεπώς όποιος υποστηρίζει την ευτυχία, δεν μπορεί να υποστηρίζει ένα… ολοκληρωτικό κράτος».


 

happy-family-wide-i


  • Εν κατακλείδι…

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα πράγματα που μετράνε περισσότερο για την ευτυχία μας και για τη δυτυχία μας, είναι οι κοινωνικές σχέσεις μας, καθώς επίσης… η ψυχική και σωματική υγεία μας.


«Αυτό σημαίνει ένα νέο ρόλο για το κράτος: όχι τη δημιουργία πλούτου αλλά τη δημιουργία ευημερίας», δήλωσε ο Λαγιάρντ & συμπλήρωσε … «Στο παρελθόν το κράτος ασχολήθηκε διαδοχικά με τη φτώχεια, την ανεργία, την μόρφωση και τη σωματική υγεία. Όμως εξίσου σημαντικά πράγματα είναι: η οικιακή βία, ο αλκοολισμός, η κατάθλιψη, το άγχος, η αλλοτριωμένη νεολαία, η μανία με τις εξετάσεις και πολλά άλλα, που θα έπρεπε να βρεθούν στο επίκεντρο», πρόσθεσε.


 

Συμπέρασμα


Η νέα αντίληψη επιχειρεί να εξηγήσει αλλά & να αντιμετωπίσει ένα παράδοξο, που ενώ το υλικό επίπεδο της ζωής έχει βελτιωθεί σημαντικά κατά τα τελευταία 40 χρόνια, το επίπεδο της ικανοποίησης από τη ζωή είναι στατικό, αν όχι σε πλήρη “καθίζηση” & αποψιλωμένο από τα ποιοτικά στοιχεία που αναφέραμε πιο πάνω, με αποτέλεσμα ακόμη και σε ανεπτυγμένες χώρες όπως η Γερμανία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ, η θλίψη & η δυστυχία να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.