Η Αλεξάνδρα Πασχαλίδου μιλάει ανοιχτά για… τον ρατσισμό και την ξενοφοβία! (video)

1410

Ένα βίντεο – καταπέλτης – ενάντια στον ρατσισμό, τον σεξισμό και τη ρητορική μίσους εναντίων των προσφύγων & των μεταναστών ανάρτησε στο facebook η δημοσιογράφος Αλεξάνδρα Πασχαλίδου.

Να θυμήσουμε ότι η γνωστή δημοσιογράφος μετανάστευσε στη Σουηδία με την οικογένειά της όταν ήταν 6 ετών και όπως αναφέρει στο βίντεο, ήρθε αντιμέτωπη με το αποτρόπαιο και σκληρό πρόσωπο του ρατσισμού και τον εκφοβισμό από τον εκεί γηγενή πληθυσμό αλλά και από ανθρώπους που δεν έβλεπαν τους μετανάστες… «με καλό μάτι», κάτι που δυστυχώς, το ίδιο συμβαίνει σήμερα και στη χώρα μας.

  • Η ίδια αποκαλύπτει στο βίντεο που ακολουθεί μεταξύ άλλων ότι…

Σε «ανώνυμο» γράμμα που έφτασε στα χέρια της την αποκαλούσαν: «γουρούνι με μαύρα μαλλιά» και την απειλούσαν πως… αν δεν έφευγε από τη χώρα σε 24 ώρες θα σκότωναν εκείνη και την οικογένειά της.

  • Η ίδια συνεχίζει…

«… Όταν αυτό το ανώνυμο γράμμα έφτασε στο σπίτι μου με το ταχυδρομείο, ήμουν 9 ετών. Ήρθα στη Σουηδία στα έξι μου χρόνια. 

Ο πατέρας μου ήταν Έλληνας μετανάστης. Μέναμε σε ένα μέρος όπου ζούσαν κυρίως πρόσφυγες και μετανάστες.

Μεγάλωσα σε μια οικογένεια χωρίς βιβλία ή εφημερίδες. Η μητέρα μου πήρε το γράμμα και πήγε στην αστυνομία. Όταν επέστρεψε, είπε: “Δεν μπορούν να κάνουν τίποτα επειδή η απειλή είναι ανώνυμη.”

Είμαι ευγνώμων & προνομιούχος που εργάζομαι ως δημοσιογράφος στη Σουηδία. Από την πρώτη μου μέρα στη δουλειά, 20 χρόνια πριν, με έχουν αποκαλέσει πόρνη, τσούλα, αηδιαστική μετανάστρια. Μου λένε ότι θα μου κόψουν τη γλώσσα. Ότι θα μου κόψουν τα δάχτυλα. Ότι θα μου σπάσουν τα γόνατα. Ότι θα έπρεπε να αυτοκτονήσω, αλλιώς θα με σκοτώσουν αυτοί…!

Με απείλησαν με ομαδικό βιασμό, με σεξουαλικά βασανιστήρια. Υπάρχουν μέρες που ξυπνάω το πρωί με λεκτική βία και κοιμάμαι με σεξιστικά, ρατσιστικά σχόλια στο κεφάλι μου. Όταν πήγα στην αστυνομία μου είπαν: “Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, η απειλή είναι ανώνυμη.”

Δυστυχώς δεν είμαι η μόνη. Είμαι ένας από τους εκατομμύρια ανθρώπους που φοβούνται για τη ζωή τους, νιώθουν απροστάτευτοι και έχουν χάσει την πίστη τους στη δικαιοσύνη.

Στις μέρες μας, εκτός από τους ανώνυμους, υπάρχει νέα απειλή από πολιτικούς και ΜΜΕ, που ομαλοποιούν & προβάλουν ως συνηθισμένο τον σεξισμό και τον ρατσισμό. Οι λέξεις είναι όπλα.

Αν συνεχίσετε να βομβαρδίζετε τους ανθρώπους με προειδοποιήσεις για τους παράνομους, κακούς, απειλητικούς μετανάστες… που εισβάλουν στη χώρα και τον πολιτισμό σας… Αν συνεχίσετε να τους δαιμονοποιείτε, τότε κάποια στιγμή κάποιος θα εκραγεί και… οι λέξεις θα γίνουν πράξη!

Η δημοκρατία είναι μια λέξη. Απαιτεί καθημερινή δράση (πράξη) από όλους μας. Το μίσος δεν είναι ελευθερία έκφρασης. Είναι έγκλημα.

Αν ο ελεύθερος λόγος είναι… το οξυγόνο της δημοκρατίας, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο κάθε πολίτης μπορεί να αναπνεύσει.

Ας αγωνιστούμε. Ας αγωνιστούμε για πλουραλισμό, για ενότητα στην πολυμορφία. Ας αγωνιστούμε για τη δημοκρατία…»