Η Αμερικανική Επανάσταση μέσα από την κινηματογραφική μουσική στην ΕΛΣ

666

Το επετειακό πρόγραμμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 ολοκληρώνεται για το 2021 με δύο ιδιαίτερες συναυλίες για την Αμερικανική Επανάσταση μέσα από την κινηματογραφική μουσική, οι οποίες θα συνοδεύονται από προβολές αποσπασμάτων ταινιών, στις 22 και 23 Δεκεμβρίου 2021 στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος, με την υποστήριξη της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα.

Την Ορχήστρα της ΕΛΣ, η οποία θα ερμηνεύσει έργα Κοριλιάνο, Ουίλλιαμς, Τσίμμερ, Στάινερ, Χέρμαν, Μπέννετ και Νιούμαν, θα διευθύνει ο διακεκριμένος Αμερικανός αρχιμουσικός Τζων Τζέτερ.

Η Αμερικανική Επανάσταση αποτέλεσε προγονικό συμβάν και πηγή έμπνευσης όχι μόνο για τον ελληνικό εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα, αλλά και για ολόκληρη την -κατά Χόμπσμπωμ- ευρωπαϊκή «εποχή των επαναστάσεων». Επική στην εμβέλειά της και θεαματική στις δραματικές της μεταπτώσεις, η Αμερικανική Επανάσταση αποτέλεσε το θέμα ή τον ιστορικό περίγυρο ενός τεράστιου αριθμού κινηματογραφικών ταινιών, τόσο εντός όσο και εκτός της επίσημης χολλυγουντιανής παραγωγής. Πολλές από αυτές είχαν την τύχη να επενδυθούν με μουσικές συνθέσεις συμφωνικής αισθητικής, εξαιρετικής ποιότητας και μεγαλόπνοης έμπνευσης, χάρη στην καλλιτεχνική συμβολή διακεκριμένων συνθετών που βραβεύτηκαν επανειλημμένα με Όσκαρ ή άλλα σημαντικά βραβεία.

Μέσα από τις συνθέσεις δεξιοτεχνών συνθετών όπως οι Τζων Κοριλιάνο, Τζων Ουίλλιαμς, Χανς Τσίμμερ, Μαξ Στάινερ, Μπέρναρντ Χέρμαν κ.ά. από ολόκληρη την ιστορία της «έβδομης τέχνης» -μιας τέχνης που καθόρισε την αμερικανική πολιτιστική ιστορία σε όλη τη διάρκεια του 20ού αιώνα ως τις μέρες μας διασκελίζοντας με μοναδικό τρόπο τις περιοχές του δημοφιλούς και του λόγιου-, η Εθνική Λυρική Σκηνή αποδίδει φόρο τιμής σε μια επανάσταση που προηγήθηκε μεν της Ελληνικής, οδήγησε ωστόσο στην κατάρτιση ενός συνταγματικού μοντέλου πολιτειακής διακυβέρνησης βασισμένου στα πρότυπα και ιδεώδη της αρχαιοελληνικής δημοκρατίας.

Στις δύο συναυλίες της 22ας και 23ης Δεκεμβρίου, η Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα ερμηνεύσει αποσπάσματα από τις ακόλουθες πολυβραβευμένες μουσικές συνθέσεις, οι οποίες έντυσαν σημαντικές ταινίες εμπνευσμένες από την Αμερικανική Επανάσταση, αποσπάσματα των οποίων θα προβάλλονται παράλληλα στη μεγάλη οθόνη της Αίθουσας Σταύρος Νιάρχος:

– Williamsburg: The Story of a Patriot (1957)

σκηνοθεσία Τζωρτζ Σήτον, μουσική Μπέρναρντ Χέρμαν

– Οι επαναστάτες του διαβόλου (1959)

σκηνοθεσία Γκάυ Χάμιλτον, μουσική Ρίτσαρντ Ρόντνυ Μπέννετ

– Πύρινος χείμαρρος (1939)

σκηνοθεσία Τζων Φορντ, μουσική ‘Αλφρεντ Νιούμαν

– Οι επαναστάτες (1985)

σκηνοθεσία Χιου Χάντσον, μουσική Τζων Κοριλιάνο

– Ο πατριώτης (2000)

σκηνοθεσία Ρόλαντ Έμμεριχ, μουσική Τζων Ουίλλιαμς

– Γιοι της ελευθερίας (2015)

σκηνοθεσία Κάρι Σκόγκλαντ, μουσική Χανς Τσίμμερ

– Τζων Πωλ Τζόουνς (1959)

σκηνοθεσία Τζων Φάρροου, μουσική Μαξ Στάινερ

Η παραγωγή υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για τη δημιουργία του επετειακού προγράμματος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Τιμές εισιτηρίων: από 10 έως 70 ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ