Γράψει ο Χρήστος Ζαμπούνης
Ο Αποστόλης είναι Πατινιός από την μητέρα του. Ο πατέρας του είναι από τον Βόλο, ή μάλλον ήταν. Σε ηλικία 49 ετών έχασε την ζωή του σε τροχαίο ατύχημα. «Δική του υπαιτιότητι;» τον ρωτώ. «Όχι», απαντά μονολεκτικώς. Βλέπουμε μαζί τον τελικό ΑΕΚ-ΠΑΟΚ στην πλατεία της Σκάλας. Είναι ο μόνος που φορά διακριτικά του Δικεφάλου του Βορρά, εξ ου και η οικειότης. Στο ημίχρονο με ενημερώνει ότι εργάζεται στην Καθαριότητα του Δήμου Πάτμου, και παρ’ ότι κάνει μία δουλειά που απαιτεί συνεχή κίνηση, έχει πάρει αρκετά κιλά το τελευταίο χρονικό διάστημα. «Από την στεναχώρια», δικαιολογείται σαν να έφταιγε ο ίδιος. Του συστήνω να κάνει μία σειρά εξετάσεων στο Κέντρο Υγείας. Με κοιτά σαν να είμαι εξωγήινος. «Με την Ομάδα Αιγαίου, δωρεάν», διευκρινίζω.
Είναι 3.000 περίπου οι κάτοικοι του απομακρυσμένου νησιού της Δωδεκανήσου και όπως στα περισσότερα νησιά της άγονης γραμμής, αντιμετωπίζουν μία σειρά προβλημάτων, ένα από τα οποία είναι της υγείας. Λόγω της οικονομικής κρίσης, το ΕΣΥ πνέει τα λοίσθια. Οι ελλείψεις σε γιατρούς και σε αναλώσιμα υλικά είναι τεράστιες. Η ετήσια επίσκεψις των εθελοντών της Ομάδος Αιγαίου δεν λύνει ασφαλώς το πρόβλημα, αλλά αποτελεί μία ένεση ελπίδας για τους κατοίκους.
Παρατηρώ την επομένη το πρωί τον Αποστόλη να προσέρχεται από τους πρώτους στο Κέντρο Υγείας Πάτμου. «Τι εξετάσεις να κάνω;» διερωτάται με αμηχανία. «Ξεκίνα με το μικροβιολογικό και μετά πήγαινε στον παθολόγο», τον προτρέπω. Ένα χαμόγελο ανθίζει στο πρόσωπό του. Το ίδιο συμβαίνει και με τις δεκάδες γυναίκες που συρρέουν στο Πολιτιστικό Κέντρο «Πάτμιον» του Δήμου Πάτμου, για τις ομιλίες για την πρόληψη του καρκίνου και την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητος. Η ενημέρωσις από τον ογκολόγο Νίκο Τουρούτογλου και τον γυναικολόγο και πρόεδρο της HOPE GENESIS Δρ. Στέφανο Χανδακά, γεμίζει ελπίδα τις παρευρισκόμενες κυρίες και δεσποινίδες.
«Στο νησί μας έχουμε πολλά παιδιά, γύρω στα 500, αλλά σε πολλά νησιά της άγονης γραμμής οι θάνατοι είναι περισσότεροι από τις γεννήσεις», σχολιάζει προς την Βραδυνή ο δήμαρχος Πάτμου Γρηγόρης Στόικος. Για να προσθέσει: «Ευχαριστούμε την Ομάδα Αιγαίου που κάθε χρόνο μας δίνει κουράγιο». Στην συζήτησή μας επεμβαίνει η εικαστικός Κατερίνα Μουράτη, που ζει και εργάζεται 35 χρόνια στο νησί: «Έχουμε ΦΠΑ 24%, χωρίς να έχουμε τις ανάλογες παροχές. Αντιμετώπισα τον χειμώνα ένα σοβαρό θέμα υγείας, και πλήρωσα 1.000 ευρώ στο πήγαινα-έλα στην Αθήνα».
Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «Βραδυνή», 20-5-18