Η Εμινέ, το “Zeus & Dione”, ο Φαρμάκης και το GB Corner

2078

Γράφει ο Χρήστος Ζαμπούνης

Στο ισόγειο του ξενοδοχείου του Hôtel de Grande Bretagne, στη συμβολή των οδών Γεωργίου Α΄ και Πανεπιστημίου, λειτουργεί το GB Corner Shop, ένα κατάστημα όπου μεταξύ άλλων διατίθενται είδη του ελληνικού οίκου μόδας “Zeus & Dione”. Πρόκειται επί της ουσίας για ένα shop in the shop, στη θέση όπου, επί σαράντα χρόνια, λειτουργούσε το εστιατόριο GB Corner. Είχα την ευκαιρία να γευματίσω εκεί για πρώτη φορά στα τέλη της δεκαετίας του ’70, ύστερα από πρόσκληση του Μάνου Χατζηδάκι, που ήταν τακτικός θαμών. Τα τελευταία χρόνια πηγαίναμε τα μεσημέρια, σχεδόν μία φορά την εβδομάδα, με τον Νίκο Φαρμάκη, τον τελευταίο μεγάλο από τους μεγάλους της μεταπολεμικής Αθήνας. Θα εξηγήσω πάραυτα μέσω μίας χαρακτηριστικής ιστορίας, γιατί χρησιμοποιώ τη λέξη μεγάλος.

Είμαστε στον σωτήριο Δεκέμβριο του 2009. Μία ακόμη διαδήλωση έχει αναγγελθεί, εν μέσω γενικής απεργίας. Έχουμε ραντεβού με τον Φαρμάκη στο GB Corner στις δύο το μεσημέρι. Οι δρόμοι γύρω από το Σύνταγμα είναι κλειστοί ενώ δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συρρέουν προς το κέντρο της πρωτευούσης με, ας το πούμε κομψά, άγριες διαθέσεις. Τηλεφωνώ, προτείνοντας την αλλαγή του τόπου της συναντήσεώς μας. Η απάντηση τού Φαρμάκη είναι κατηγορηματική: «Εγώ δεν άλλαζα ραντεβού στα Δεκεμβριανά του ’44, θα αλλάξω τώρα;»

Κατευθυνώμεθα πεζή, από το γραφείο του στη Βαλαωρίτου έως την Πλατεία Συντάγματος και το θέαμα δύο κοστουμαρισμένων κυρίων που διασχίζουν αγέρωχοι το πλήθος, είναι τουλάχιστον αξιοπερίεργο. Με περιέργεια επίσης, στα όρια της αμηχανίας, μας υποδέχεται το προσωπικό του ξενοδοχείου το οποίο, αφού έχει κατεβάσει όλα τα στόρια, κράτησε μία πόρτα ανοικτή, για τους ελάχιστους πελάτες που είχαν απομείνει. Θυμήθηκα το περιστατικό παρακολουθώντας από τηλοψίας την επίσκεψη του προεδρικού ζεύγους της Τουρκίας στην Ελλάδα, και ειδικότερα τα ρεπορτάζ για την κομψευόμενη κυρία Εμινέ όπως αποκαλούσαν, φαντάζομαι ειρωνικά, τη σύζυγο του Ερντογάν.

Τις προάλλες, σε ένα άλλο hot spot του Λεκανοπεδίου, στο Zurbaran, συνάντησα τις δημιουργούς τού “Zeus & Dione”, τη Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη και τη Μιμίκα Κολοτούρα. Μπήκα στον πειρασμό να τις ρωτήσω εάν η “κλειδαμπαρωμένη” επί ένα 24ωρο στην Grande Bretagne, Εμινέ, επεσκέφθη κατά τη διάρκεια της παραμονής της το shop in the shop και προμηθεύτηκε αντικείμενα του οίκου τους. Διπλωματικά μου απήντησαν ότι η κυρία Εμινέ ήταν αδιάθετη και εξήλθε της σουίτας της μόνον για να συναντήσει την Περιστέρα Μπαζιάνα για τσάι. Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύζυγος του Έλληνος πρωθυπουργού προτιμά έναν άλλο ελληνικό οίκο μόδας, τον Laskaris, αφήνοντας το προνόμιο τού “Zeus & Dione” στην υπουργό εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.