Η επίσκεψις Καρόλου στην Ελλάδα

1678

Γράφει ο Χρήστος Ζαμπούνης

Ας εκκινήσω με μία αυστηρή παραδοχή. Ο Κάρολος δεν είναι δημοφιλής στην Ελλάδα, παρ’ ότι είναι κατά το ήμισυ Έλλην, αφού ο πατέρας του είναι ο πρίγκηπας Φίλιππος της Ελλάδος, νυν δούκας του Εδιμβούργου. Οι λόγοι της μη δημοφιλίας του συνδέονται τόσο με την πρώτη του σύζυγο, την πριγκίπισσα Νταϊάνα, όσο και με ένα διάχυτο αντιβασιλικό ρεύμα που κυριαρχεί στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας μετά το 1974.

Το πόσο άδικο έχουμε για τον συγκεκριμένο άνθρωπο, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη επιχειρηματολογία για να καταφανεί. Όσοι τον έχουν γνωρίσει και όσοι είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν μαζί του κατά τη διάρκεια των τακτικών του επισκέψεων στην Ελλάδα ή αλλού, έχουν να λένε για έναν σπάνιας απλότητος άνθρωπο και για έναν πολύτιμο φιλέλληνα, εάν όχι Έλληνα στο πνεύμα και την ψυχή. Οι μοναχοί του Αγίου Όρους ίσως είναι η καλύτερη πηγή πληροφορήσεως σε ό,τι αφορά τις οικουμενικές πεποιθήσεις του, αλλά και τις περιβαλλοντολογικές ευαισθησίες του.

Δεν θα προχωρήσω σε περισσότερες λεπτομέρειες, διότι ούτε ο ίδιος χρειάζεται διαφήμιση, ούτε είναι σωστό κάθε λίγο και λιγάκι να προσπαθούμε να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες. Εκείνο που είναι σημαντικό να καταδειχθεί είναι η σημασία της επισήμου επισκέψεως του Πρίγκηπος της Ουαλίας και διαδόχου του θρόνου του Ηνωμένου Βασίλειου, όπως είναι ο τίτλος του, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου. Ο Κάρολος έχει έναν θεσμικό ρόλο και μία ισχυρή διεθνή επιρροή. Σε μία εποχή που η χώρα μας έχει ανάγκη υποστηρίξεως στα ανοικτά γεωπολιτικά της θέματα, χωρίς να παραλείψουμε το ζήτημα της οικονομίας, αποτελεί κορυφαία ευκαιρία να τον υποδεχθούμε όπως του αρμόζει και να τον φιλοτιμήσουμε να μας συνδράμει με τον τρόπο του, αν και είμαι βέβαιος ότι ήδη το πράττει.

Δεν μας βοηθά σε τίποτα να ανασύρουμε από το παρελθόν τα συμπλέγματά μας κατά του βασιλικού θεσμού, ο οποίος άλλωστε λειτουργεί θαυμάσια στην Αγγλία, αλλά και σε πάνω από σαράντα χώρες του πλανήτη. Ο γέγονε, γένονε με την Νταϊάνα. Η ζωή συνεχίζεται, και ανεξαρτήτως από το bras de fer του με τη λαοφιλή σύζυγό του, σε μικρό χρονικό διάστημα ο αυριανός μας επισκέπτης θα είναι, καλώς εχόντων των πραγμάτων, ο βασιληάς της Αγγλίας. Η γραμμή επικοινωνίας που θα ανοίξουν οι συνομιλητές του κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Αθήνα, φρονώ ότι θα είναι εθνικώς χρήσιμη. Και τότε νομίζω ότι ο Κάρολος θα γίνει δημοφιλής, διότι όπως όλοι γνωρίζουμε, ιδίως στη χώρα μας, οι γνώμες αλλάζουν όπως η φορά του ανέμου.

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή»