Ιταλία: Σε παραμυθένιο κτίριο του 1500 η μεγαλύτερη έκθεση έργων τέχνης του Βαν Γκογκ

740

Η μεγαλύτερη έκθεση έργων του Βίνσεντ Βαν Γκογκ σε Ευρώπη και Αμερική, η οποία ανατρέχει στη ζωή και την καλλιτεχνική εξέλιξη ενός από τους σημαντικότερους ζωγράφους όλων των εποχών φιλοξενείται στη Βιτσέντσα, στη βόρεια Ιταλία.

Στην έκθεση με τίτλο «Van Gogh: Between Wheat and Sky» (Βαν Γκογκ: Μεταξύ σίτου και ουρανού) παρουσιάζονται 124 έργα (86 σχέδια και 38 έργα ζωγραφικής) απ’ όλα τα στάδια της καλλιτεχνικής του πορείας.

Το Mουσείο Τέχνης Krοller-Muller, στην πόλη Ότερλο της Ολλανδίας δάνεισε 113 έργα του Ολλανδού ζωγράφου. Άλλα εκθέματα προέρχονται από την Εθνική Γκαλερί του Εδιμβούργου της Σκωτίας, όπως και από το Wallraf-Richartz-Museum & Fondation Corboud της Κολωνίας.

Η έκθεση ρίχνει φως στην προσωπική ζωή του Βίνσεντ Βαν Γκογκ, «τη συντομότερη και πιο επώδυνη ιστορία», στην ιστορία της τέχνης με μερικές από τις επιστολές του, κυρίως εκείνες που είχαν παραλήπτη τον αδελφό του.

Τα αριστουργήματα του ζωγράφου και η ζωή του συνδυάζονται με οπτικοακουστικό υλικό, βίντεο διάρκειας μίας ώρας που προβάλλεται στην τελευταία αίθουσα της έκθεσης.

Η έκθεση φιλοξενείται στη Basilica Palladiana (Βασιλική του Παλάντιο) εντυπωσιακό κτίριο, το οποίο σχεδιάστηκε από τον Αντρέα Παλάντιο το 1546 για την κυβέρνηση της Βιντσέντσα.

Το κτίριο καταστράφηκε από βομβιστικές επιθέσεις κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και λόγω βιαστικών επισκευών χρειάστηκε αργότερα ένα σημαντικό έργο αποκατάστασης, το οποίο ολοκληρώθηκε πριν από πέντε χρόνια.

Η Linea d’ombra που εδρεύει στο Τρεβίζο και ιδρύθηκε από τον ιστορικό, Μάρκο Γκόλντιν το 1996 διοργανώνει την έκθεση.
Από τότε η εταιρεία διοργάνωσε μια σειρά εκθέσεων, στις οποίες παρουσιάστηκαν 9.889 έργα από 1.072 μουσεία.
Οι εκθέσεις της Linea d’ ombra στην Ιταλία έχουν προσελκύσει πάνω από 10 εκατομμύρια επισκέπτες.

Η έκθεση «Van Gogh: Between Wheat and Sky» στη Βιτσέντσα θα διαρκέσει έως τις 18 Απριλίου 2018.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ