Κάτων ο Νεότερος

1629

Γράφει ο Γιώργος Δασιόπουλος

 untitled
Υποταχθείτε ανόμοιοι βραχνοβαλαντωμένοι κυβιστές, εδώ στην επέκταση του νησιού Νόρφολκ, όπου ο Μέγας Διάλογος περί των σκοπευτικών ικανοτήτων της βιομάζας. Ας αφουγκραστούμε την δεισιδαιμονία της Δεισδαιμόνας του αριθμού π μετά διαφόρων πατέντων ευρεσιτεχνιών στον αστερισμό του Αετού. Ορθολογισμός, Μοντερνισμός. Φιλοσοφική στοιχείωση μιας μελλοντικής πολιτικής και κοινωνικής επανάστασης. Ευθύτατη ρήξη με την μετριοπάθεια. Πνευματική αν(α)εκτικότητα. Το άπειρο, η μάχη των εναντίων και η έναρξη της αμφισβήτησης, της μεσότητας και της ενδελέχειας. Το Εν σημαίνουσα ειρωνεία. Είμεθα ελεύθεροι; Αν είμεθα κυρίαρχοι απέναντι στους εχθρ(=)ούς μας, αλλά όχι απέναντι στον ίδιο μας τον εαυτό, τότε δεν είμεθα ελεύθεροι( -)Κυριεύουμε το άτομο με τον κβαντικό εναγκαλισμό από επαλληλία καταστάσεων. Και έτσι κρατώ σφιχτά στην αγκαλιά μου το Σφυρί του Θωρ και το στριφογυρίζω στον αέρα… ζβιιιιν… έτσι που να σε κάνω να σκύψεις και να στρέψεις το βλέμμα σου στη γη, στο χώμα που βρίσκεται θαμμένος ο λαλίστατος πατέρας σου, μικρόσωμος μέσα στην άγνοια του, διψασμένος για γνώση, αλλά και ηθική διαποτισμένη από την καλλιέργεια ενός ατέρμονου περιβάλλοντος πυρσών και καβαλέτων. Άθλιε λέβητα της άστοργης φύσης, πίνεις και οπιολογείς μελετώντας τις κηδιφάγες κηδείες στα σταυροπήγια Unnilhexium της Θείας Αποκάλυψης- άκουα τον υπασπιστή σου!- και στοχάσου την ιστορία μου.
 
Αυτό, καθώς λέγεται, ήταν το τελευταίο όνειρο που είδε ο Κάτων ο Νεότερος, το οποίο τον ξύπνησε και τον οδήγησε να βυθίσει το ξίφος στο σώμα του. Αυτό, υποθέτω, πως ήταν το τελευταίο όνειρο που είδε ο Κάτων. Έτσι, όπως τον απεικόνισε ο Λουσέ να «αυτοξεσκίζεται σαν άγριο θηρίο». Αυτό, αποφάσισα, πως ήταν το τελευταίο όνειρο που είδε ο Κάτων. Όπως ο Ιησούς του Γκρύνεβαλντ.
Η διαπλοκή έχει μακριά ποδάρια, σε αντίθεση με το ψέμα. Την οσμίζεσαι παντού, από την ημέρα της γέννησης σου, την ακουμπάς, την γλείφεις, γίνεσαι ένα με αυτήν και στο τέλος την καταριέσαι. Η διαπλοκή έχει πολλά κεφάλια. Αυτός ο τόπος είναι ποτισμένος από την διαπλοκή, έχει εκπαιδευτεί με τους κανόνες της. Μεγαλωμένοι σε δημόσιες υπηρεσίες, βουλευτικά γραφεία, σε στρατιωτικές υπηρεσίες, στα σχολεία, στις κομματικές οργανώσεις, στους αθλητικούς συλλόγους, παντού.
Η διαπλοκή είναι στο dna αυτού του λαού και δεν έχει κανείς το δικαίωμα να του πειράζει τα ήθη και τις παραδόσεις. Στωϊκά πορεύεται με γνώμονα τις διαπλεκόμενες αξίες του, περιβάλλει με στοργή τους κόλακες και κολακεύεται, εορτάζει τις ένδοξες εθνικές αναμνήσεις και στηλιτεύει κάθε αποδόμηση της περιούσιας ταυτότητας τους.
Η διαπλοκή έθρεψε αυτόν τον τόπο, η διαπλοκή τον απελευθέρωσε από τα δεσμά, η διαπλοκή τον προστάτευσε από τα τείχη, η διαπλοκή τον κάθισε σε μια καρέκλα και με ένα τσιγάρο στο στόμα του ξέσχισε με το ξυράφι το μάτι, όπως ακριβώς εκείνη την στιγμή ένα μυτερό σύννεφο έσχιζε στα δυο το φεγγάρι. Και έπειτα ήρθε το πιάνο με τους επισκόπους.
Η διαπλοκή γέννησε αυτόν τον τόπο. Κάτω τα χέρια από την διαπλοκή!
Ενθυμούμαι την πρώτη φορά που είδα τον Ανδαλουσιανό σκύλο. Εικόνες ασύνδετες και μέγαιρες με κύκλωσαν, από εδώ Τριστάνε και Ιζόλδη, ακούγοντας τον φρικιαστικό ρυθμό της βιόλας, στασιμοπληθωρισμός σφετεριστικών χρωμοσωμάτων επί της αρχής της αβεβαιότητας, ας κουβαλήσουμε τους αμφορείς στην πλάτη μας, μέσω της ερυθρόμορφης τεχνικής. Τυφλοί και άποροι, οδεύουμε προς την Ιερουσαλήμ με τα γυμνά μας πόδια περπατώντας πάνω σε καταλυτική επιφάνεια, μη πορώδη στερεά, όπως η επιφάνεια ενός μεταλλικού φύλλου, φ(α)ύλλου, φ(α)λλού. α-Al2O3, γ-Al2O3, SiO2, TiO2 αναφωνούμε και θα σας εκδιώξουμε μακριά από τα εδάφη μας. Προσδιόρισε την αξία του εγκλήματος. Υπόταξε την πορεία της αναγκαστικής αποτελμάτωσης. Ξεσκέπασε τον άνθρωπο που αυνανίζεται πίσω από το ψυγείο. Τον άνθρωπο που αυνανίζεται επάνω στο λυρί ενός κόκορα.
 
Αυτό, καθώς λέγεται, ήταν το τελευταίο πράγμα που είπε ο Κάτων ο Νεότερος, προτού ξεψυχήσει. Αυτό, υποθέτω, πως ήταν το τελευταίο πράγμα που είπε ο Κάτων, προτού ξεψυχήσει.. Αυτό, αποφάσισα, πως ήταν το τελευταίο πράγμα που είπε ο Κάτων, προτού ξεψυχήσει..