Kίνδυνος Grexit για τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό

738

Δραματικές είναι οι εξελίξεις στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό (ΕΕΣ) καθώς έχουν μπει για ακόμα μια φορά στο μικροσκόπιο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρών Σταυρών/Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΟΕΣ) οι πράξεις και οι παραλείψεις της διοίκησης του ΕΕΣ. Η πορεία της ελληνικής οργάνωσης προς την “κάθαρση” είναι μάλλον αδιέξοδη και το καθεστώς αναστολής ή και αποβολής από το διεθνές κίνημα προδιαγράφεται στον ορίζοντα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κλιμάκιο της Διεθνούς Ομοσπονδίας ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΕΕΣ, κ. Νίκο Οικονομόπουλο και τα μέλη του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου (ΚΔΣ) του ΕΕΣ, κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης συνάντησης των δύο μερών, πως η Ομοσπονδία θα αποφασίσει την ερχόμενη εβδομάδα αν θα θέσει σε καθεστώς αναστολής τον ΕΕΣ. Εάν τεθεί σε καθεστώς αναστολής ο ΕΕΣ δεν θα έχει πλέον δικαίωμα ψήφου στα όργανα της Διεθνούς Ομοσπονδίας και θα ανασταλούν όλα τα εν εξελίξει προγράμματα της οργάνωσης στην Ελλάδα.

Η ελληνική οργάνωση ενημερώθηκε τον περασμένο Απρίλιο από τον Πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, Francesco Rocca, πως θα τεθεί εκτός ΔΟΕΣ αν δεν υλοποιήσει τρεις υποχρεώσεις: να προκηρύξει εκλογές στις 3 Ιουνίου 2018 (όπως έκανε), να αλλάξει το Καταστατικό ώστε να μπουν ελεύθερα νέοι εθελοντές με δικαιώματα «εκλέγειν και εκλέγεσθαι» και να ξαναγίνουν πάλι εκλογές με το νέο Καταστατικό μέχρι τον Οκτώβριο.

Από τις εκλογές της 3ης Ιουνίου εξελέγη το 25μελές ΔΣ του Οργανισμού που συγκροτήθηκε σε σώμα με πρόεδρο τον κ. Νικόλαο Οικονομόπουλο, μαιευτήρα- γυναικολόγο, Διευθυντή ΕΣΥ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου. Το Διοικητικό Συμβούλιο ήταν μεταβατικό συμβούλιο, με περιορισμένη εντολή να προετοιμάσει και να υιοθετήσει το νέο καταστατικό αλλά και να προκηρύξει και να διοργανώσει τις εκλογές.

«Το καταστατικό του ΕΕΣ, που ισχύει σήμερα, χρονολογείται από το 1965 και είναι από τα παλαιότερα στο Κίνημα του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου» διαπίστωνε μεταξύ άλλων στην επιστολή του την περασμένη άνοιξη ο πρόεδρος της ΔΟΕΣ, αιτιολογώντας την ανάγκη της αλλαγής του καταστατικού.

Το Καταστατικό έπρεπε να είχε κατατεθεί τον Ιούνιο και το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβριο 2018, να εγκριθεί και από την Καταστατική ΓΣ του ΕΕΣ, ώστε να εγγραφούν νέα μέλη και να γίνουν οι εκλογές μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου 2018, ωστόσο η πορεία που ακολουθήθηκε δεν ήταν αυτή.

Το νέο Καταστατικό – σημειωτέον φέρει τη σφραγίδα (και) της κυρίας Χριστίνας Χαρατσάρη-Βαληνάκη, συζύγου του πρώην υφυπουργού Εξωτερικών την περίοδο των κυβερνήσεων Κώστα Καραμανλή, κ. Γιάννη Βαληνάκη- παραδόθηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου στον πρόεδρο του ΕΕΣ, κ. Νικόλαο Οικονομόπουλο. Είναι προφανές, ότι με δεδομένη την προθεσμία του Οκτωβρίου για διεξαγωγή εκλογών με το νέο καταστατικό και με εγγραφή νέων μελών, η κατάρτιση και η παράδοση του καταστατικού πριν απο τρεις εβδομάδες μοιάζει τελείως προσχηματική.

Μέλη του ΔΣ είχαν επισημάνει τους προβληματικούς χειρισμούς της διοίκησης και είχαν ζητήσει επανειλλημενως πρόσβαση στα πρακτικά του ΚΔΣ. Μάλιςτα, φαιλνεται πως είχαν ενημερώσει αρμοδίως και τη ΔΟΕΣ πως δεν είχε τεθεί σε συζήτηση στις Ημερήσιες Διατάξεις του ΚΔΣ η έγκριση του νέου Καταστατικού, η καταστατική Γενική Συνέλευση, η καμπάνια για την προσέλκυση νέων μελών, η οργάνωση των εκλογών του Οκτωβρίου 2018 και πως το χρονοδιάγραμμα των δεσμεύσεων της διοίκησης του ΕΕΣ ξεχείλωνε επικίνδυνα, ωστόσο όλοι ήλπιζαν να αποφευχθεί η χειρότερη εξελιξη για τον ΕΕΣ, η αποβολή του από το Διεθνές Κίνημα.