ΚΟΥΖΙΝΑ και ΕΥΗΜΕΡΙΑ-Ά ΜΕΡΟΣ

883

Γράφει η  Ελένη Καΐρη-Συγγραφέας,Σύμβουλος Αρμονίας του Χώρου(το ελληνικό φενγκ σούι)

Σήμερα θα ασχοληθούμε με την κουζίνα, η οποία είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ευμάρεια.

 Για να έχει κανείς ευημερία χρειάζεται υψηλή ενέργεια. Η κουζίνα είναι ο χώρος όπου παρασκευάζεται το φαγητό, το οποίο είναι η κινητήριος δύναμη, που μας δίνει την απαραίτητη ζωτικότητα για να είμαστε δημιουργικοί και επιτυχημένοι. Γι’ αυτόν τον λόγο η κουζίνα και το όλο σκηνικό, το οποίο παρουσιάζει, το είδος των επίπλων και η τοποθέτησή τους, το σχήμα της και το σημείο στο οποίο βρίσκεται είναι πρωταρχικής σημασίας.

Η κουζίνα πρέπει να έχει δυνατή, επωφελή ενέργεια για να έχει, και την ανάλογη, και να είναι ποιοτικώς καλή η τροφή την οποία λαμβάνουμε, καθημερινά, για να αναζωογονούμεθα και να μπορούμε να φέρνουμε εις πέρας, επιτυχώς, την εργασία μας και τις παντός είδους ασχολίες μας. Όταν έχουμε χαμηλή ενέργεια, το δυναμικό μας εξασθενεί και δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της ζωής, όταν όμως είναι υψηλή, αυτό ενισχύεται, στο έπακρον, και μας οδηγεί στην επιτυχία και στην ευημερία. Ο άνθρωπος, ο οποίος έχει ανεπτυγμένο δυναμικό μπορεί να είναι και ιδιαίτερα δημιουργικός. Η δημιουργικότητα και το ενισχυμένο δυναμικό, είναι συνώνυμα της επιτυχίας και της εημερίας.

Η κουζίνα πρέπει να είναι άνετη, λειτουργική και φωτεινή. Υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες, οι οποίοι αποτελούν τα θεμέλια για την δημιουργία της επωφελούς ενέργειας σε αυτόν τον χώρο, και πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψιν όταν κατασκευάζεται μία κατοικία.

Πρέπει να υπάρχει ένα παράθυρο, ώστε να εισχωρεί το φως, καθώς και για να γίνεται καλός εξαερισμός για την αναζωογόνηση της ενέργειας.

Η τοποθέτηση των επίπλων πρέπει να είναι τέτοια ώστε να δημιουργεί το αίσθημα της ανέσεως και της ασφάλειας στο άτομο, το οποίο μαγειρεύει. Άνεση και ασφάλεια είναι βασικά στοιχεία για να έχει κανείς, ο ίδιος, στον εσωτερικό του κόσμο, υψηλή ενέργεια και να εκπέμπει θετικές δονήσεις. Άνεση σημαίνει να μπορώ να κινούμαι στην κουζίνα, χωρίς να στριμώχνομαι ανάμεσα σε έπιπλα και αντικείμενα. Αυτό δημιουργεί και την αίσθηση της ασφάλειας. Εκτός αυτού δεν πρέπει να είναι σε κοινή θέα κοφτερά και επιθετικά αντικείμενα, για υποτιθέμενη ευκολία, όπως μαχαίρια και ψαλίδια. Δημιουργούν υποσυνείδητες φοβίες.΄Οταν νοιώθει κανείς άνεση και αισθάνεται ασφαλής μπορεί να επιδίδεται στην τέχνη της μαγειρικής με ηρεμία, χωρίς άγχος και ένταση. Η ηρεμία, από την πλευρά του ατόμου, το οποίο μαγειρεύει, είναι ο θεμέλιος λίθος, τόσο για την νοστιμιά των παρασκευασμάτων όσο και για την καλή ενέργεια, η οποία μεταδίδεται στους άλλους μέσω του φαγητού. Όταν το φαγητό γίνεται με άγχος και βιασύνη, από άτομα εκνευρισμένα, τα οποία μπορεί να αισθάνονται έτσι λόγω ελλείψεως χώρου και συναισθημάτων ανασφάλειας, η ενέργειά τους, την οποία εκπέμπουν στο φαγητό, κυριολεκτικά «θα σας κάθεται στο στομάχι» και θα παθαίνετε δυσπεψία ή θα έχετε διάφορες άλλες ενοχλήσεις.

Ίσως ήδη να αναρωτιόσαστε πριν τελειώσετε την ανάγνωση αυτού του άρθρου τι γίνεται όταν δεν έχετε αυτές τις προϋποθέσεις, σε κατοικίες ήδη κτισμένες, και δεν έχετε την δυνατότητα να κάνετε τις κατάλληλες τροποποιήσεις.Επί του θέματος,θα επανέλθω όμως αύριο.

Με αποσπάσματα από το βιβλίο μου ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΕΝΓΚ ΣΟΥΙ

Η Ελένη Καίρη είναι συγγραφέας των βιβλίων:

-feng shui-η τέχνη του ευ ζην

-Το ελληνικό φενγκ σούι

-Το φενγκ σουί του έρωτα-το ερωτικό ευζήν

 [email protected]

www.hellenicfengshui.com

www.alphawaves.gr