Κρατικά μανάβικα άνοιξε ο Ερντογάν

772

Κρατικά μανάβικα σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει τις αυξημένες τιμές θέσπισε η τουρκική κυβέρνηση προσπαθώντας να πλήξει τους λιανέμπορους, τους οποίους κατηγορεί για αισχροκέρδεια.

Κάτω από τις δημοτικές τέντες σχηματίστηκαν που στήθηκαν στην περιοχή Μπαϊραμπάσα της Κωνσταντινούπολης στήθηκαν ουρές για λίγες  ντομάτες ή κρεμμύδια, ενώ ο κόσμος περίμενε τουλάχιστον μία ώρα καθώς οι τιμές πώλησης ήταν περίπου στο μισό.

Η νέα κίνηση του Ερντογάν έρχεται ως αποτέλεσμα της αύξησης κατά 31% των τιμών των τροφίμων τον περασμένο Ιανουάριο (σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό χρόνο) αλλά έχει και σαφή προεκλογική χροιά ενόψει των επικείμενων τοπικών εκλογών.

«Αυτοί ξεκίνησαν να ελέγχουν τις τιμές, προσπάθησαν να τις εκτοξεύσουν. Προσπάθησαν να τρομοκρατήσουν την κοινωνία», ανέφερε σε σημερινή ομιλία του ο Ερντογάν.

Η κυβερνητική πρωτοβουλία προβλέπει ότι οι δημοτικές αρχές θα πωλούν λαχανικά μειωμένες κατά  περίπου 50% σε σχέση με τον δείκτη τιμών του Ιανουαρίου.

Κάθε άτομο μπορεί να αγοράσει το περισσότερο έως τρία κιλά. .

Η πρωτοβουλία θα επεκταθεί σύντομα και στο ρύζι και τα όσπρια, όπως οι φακές, αλλά και στα απορρυπαντικά, δήλωσε ο Ερντογάν.

Προς το παρόν, τα… κρατικά μανάβικα λειτουργούν μόνο σε περίπου 50 σημεία της Κωνσταντινούπολης και στην Αγκυρα, γεγονός που σημαίνει ότι η όποια θετική επίδρασή τους στον πληθωρισμό θα είναι αμελητέα.

Πηγή: kathimerini.gr