Με συγκρατημένες προσδοκίες για την κίνηση στην αγορά ξεκινούν σήμερα οι τακτικές θερινές εκπτώσεις, οι οποίες θα ολοκληρωθούν το Σάββατο 31 Αυγούστου. Καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και συνεπώς και στην αύξηση του τζίρου στο λιανεμπόριο έχουν διαδραματίσει οι πολιτικές εξελίξεις, ενώ σημαντική είναι η συμβολή των ξένων τουριστών.
Ακόμη πάντως και αν αυξηθεί φέτος ο τζίρος των θερινών εκπτώσεων, ο εμπορικός κόσμος επισημαίνει ότι μόνο εάν φθάσει στα επίπεδα των 7 δισ. ευρώ θα δοθεί σημαντική ανάσα στο λιανεμπόριο. Και αυτό διότι, προ κρίσης, ο τζίρος των θερινών εκπτώσεων έφθανε ή και ξεπερνούσε τα 8 δισ. ευρώ, ενώ στη διάρκεια της πολυετούς κρίσης υποχώρησε στο επίπεδο των 6 δισ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι βάσει του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου την ερχόμενη Κυριακή 14 Ιουλίου, δηλαδή την πρώτη Κυριακή της περιόδου των τακτικών θερινών εκπτώσεων, επιτρέπεται να είναι ανοιχτά τα εμπορικά καταστήματα σε όλη τη χώρα από τις 11 π.μ. έως τις 8 μ.μ.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, στις εκπτώσεις επιβάλλεται η αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση και επιτρέπεται η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία του ποσοστού έκπτωσης. Στους παραβάτες των διατάξεων περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο των 5.000 ευρώ. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.
Καθώς πλέον ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές πρόκειται να ψωνίσουν στις εκπτώσεις και από ηλεκτρονικά καταστήματα, η Google δίνει ορισμένες χρήσιμες οδηγίες για ασφαλείς αγορές:
– Πριν ακόμη ξεκινήσετε τις αγορές σας, εξασφαλίστε ότι το site κάνει χρήση ασφαλούς σύνδεσης https://. Για να το κάνετε αυτό, αρκεί να κοιτάξετε την μπάρα διεύθυνσης (θα δείτε ένα εικονίδιο με τη μορφή λουκέτου στην μπάρα, αν χρησιμοποιείτε Google Chrome).
– Για να βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να εμπιστευθείτε το site, καλό είναι να συμβουλεύεστε πρώτα το κομμάτι «Ποιοι είμαστε» ή το «Επικοινωνία», ώστε να βρείτε έγκυρες πληροφορίες για τον πωλητή.
– Αν σε ένα site σάς ζητούν προσωπικά στοιχεία που δεν είναι απαραίτητα για την αγορά ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας (π.χ. στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού σας, απαντήσεις σε ερωτήσεις ασφαλείας ή κωδικό), καλό είναι να μην το εμπιστευθείτε, μιας και τέτοιου τύπου ερωτήσεις είναι ενδεικτικές απόπειρας ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing).
– Αποφύγετε να πραγματοποιήσετε οικονομικές συναλλαγές από υπολογιστές δημόσιας χρήσης. Αντίστοιχα, αποφύγετε την είσοδο σε λογαριασμούς που περιέχουν τα οικονομικά σας στοιχεία (π.χ. τραπεζικούς λογαριασμούς, αριθμούς καρτών σε site e-commerce) από κοινόχρηστους υπολογιστές.
– Εξακριβώστε αν το site στο οποίο κάνετε τις αγορές σας παρέχει ασφάλεια αγορών (buyer protection) και διαβάστε με προσοχή τους όρους και τις ρήτρες σχετικά με το θέμα πληρωμής σε περίπτωση επιστροφών.