Κτηματολόγιο: Όλες οι περιοχές που πήραν παράταση – Τι πρέπει να κάνετε

737

Έως τις 30 Σεπτεμβρίου παρατείνεται – με απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Δημαρά – η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων στο Κτηματολόγιο σε 14 περιφερειακές ενότητες σε όλη την Ελλάδα.

Η απόφαση που δημοσιεύθηκε ήδη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Αρ. Φύλλου 2708) αφορά όλες τις περιοχές όπου η προβλεπόμενη εξάμηνη προθεσμία (τρεις συν τρεις μήνες) λήγει μέσα στον Ιούλιο. Από εκεί και πέρα, αν θα δοθεί ή όχι νέα παράταση (με βάση την τελευταία νομοθετική ρύθμιση όπου με απόφαση του αρμόδιου υπουργού μπορεί να δοθεί maximum παράταση έως έξι μήνες ανάλογα με τις ανάγκες κάθε περιοχής) είναι θέμα της κυβέρνησης που θα προκύψει από τις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής. Με βάση τα όσα προβλέπονται, παράταση δίνεται:

Πρώτον, στις περιοχές όπου το εξάμηνο (για τους κατοίκους εσωτερικού) λήγει την ερχόμενη Τρίτη 9 Ιουλίου.
Αυτές ανήκουν στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλίας και Αιτωλοακαρνανίας (Δυτική Ελλάδα) και πρόκειται για τους προκαποδιστριακούς δήμους Αγίου Κωνσταντίνου, Αγρινίου, Θεστιέων, Νεάπολης και Παραβόλας και τις κοινότητες Αγίου Νικολάου, Δοκιμίου, Καμαρούλας, Νέας Αβόρανης και Παναιτωλίου. Επιπλέον, δίνεται παράταση στις υπόλοιπες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, όπου δεν έχει ξεκινήσει μέχρι στιγμής η συλλογή δηλώσεων.

Δεύτερον, στις περιοχές όπου η προβλεπόμενη από τον νόμο παράταση λήγει την Πέμπτη 11 Ιουλίου.
Πρόκειται για το μισό Ηράκλειο της Κρήτης και αφορά τους καλλικρατικούς δήμους Γόρτυνας, Φαιστού, Μινώα Πεδιάδας, Αρχανών-Αστερουσίων και Βιάννου.

Τρίτον, στις περιοχές όπου το εξάμηνο λήγει την Τρίτη 16 Ιουλίου 2019. Η παράταση αφορά τις υπόλοιπες περιοχές των περιφερειακών ενοτήτων Δράμας και Ξάνθης, την Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, τις περιφερειακές ενότητες Καστοριάς και Φλώρινας και τα νησιά Σάμο, Ικαρία και Χίο.

Τέταρτον, στις περιοχές όπου η παράταση λήγει την Τρίτη 23 Ιουλίου 2019. Εδώ ανήκουν η Εύβοια και η Αχαΐα.

Πέμπτον, στις περιοχές όπου η παράταση λήγει την Τρίτη 30 Ιουλίου 2019. Σε αυτή την περίπτωση η δίμηνη παράταση δίνεται στις υπόλοιπες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας.

Με βάση την τελευταία νομοθετική ρύθμιση η παράταση που δίνεται ύστερα από τους έξι μήνες δίνεται με υπουργική απόφαση ανάλογα με τις ανάγκες κάθε περιοχής και έχει οροφή το εξάμηνο.

Όπως επισημαίνεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος, επειδή η κατάθεση της σχετικής τροπολογίας δεν συνεπάγεται σε καμία περίπτωση την αυτόματη παροχή γενικής παράτασης έξι μηνών για όλη τη χώρα, είναι επιβεβλημένο οι πολίτες να κάνουν τις δηλώσεις των ιδιοκτησιών τους εγκαίρως μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες, όχι τις τελευταίες ημέρες, καθώς στην αντίθετη περίπτωση οι εκπρόθεσμες δηλώσεις θα επιφέρουν πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση και ταλαιπωρία, ενώ οι περιουσίες που δεν θα δηλωθούν καθόλου θα χαθούν.

Οι δυσκολίες του προγράμματος

Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά τα θέματα του Κτηματολογίου, η μεγάλη δυσκολία του τελευταίου προγράμματος κτηματογράφησης είναι το γεγονός ότι πολλά ακίνητα είναι μοιρασμένα «διά λόγου» και δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας – ιδιαίτερα τα μη ηλεκτροδοτούμενα αγροτεμάχια.

Αυτός είναι και ο λόγος που αποτελούν «αγκάθι» οι περιπτώσεις έκτακτης ιδιοκτησίας (όταν δηλαδή δεν υπάρχει δικαστική απόφαση) και πρέπει να αποδειχθεί 20ετής νομή και κατοχή – αλλιώς το ακίνητο δεν μπορεί να δηλωθεί στο Κτηματολόγιο. Ετσι, είναι απαραίτητα τα έγγραφα -αποδείξεις από ΔΕΗ, ΟΤΕ, εταιρείες ύδρευσης, μισθωτήρια, ακόμα και συμβόλαια γειτονικών ιδιοκτησιών που αναφέρουν τον αιτούντα ως κύριο του ακινήτου, Ε9 κ.ά.

Το τρέχον πρόγραμμα κτηματογράφησης αφορά 12.608.580 δικαιώματα και μέχρι στιγμής έχουν δηλωθεί (σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί πριν από οκτώ ημέρες) 2.651.090 δικαιώματα.

 

Πηγή: Τα Νέα