Κύμα κατασχέσεων για ληξιπρόθεσμα χρέη – Πώς θα τις αποφύγετε

664

Σε μπαράζ κατασχέσεων έχει επιδοθεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σε φορολογούμενους που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία.

Φορολογούμενοι έχουν χρέη με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση ενώ σε άλλους έχουν ήδη επιβληθεί μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, δηλαδή κατά κύριο λόγο κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και άλλων εισοδημάτων στα χέρια τρίτων.

Το μεγαλύτερο τμήμα των οφειλών προέρχεται από την αδυναμία των φορολογουμένων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ και το φόρο εισοδήματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία ένας στους δύο φορολογούμενους έχει ληξιπρόθεσμα χρέη, ενώ διαρκώς αυξάνονται οι φορολογούμενοι που βρίσκονται υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Τον Οκτώβριο οι οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία ανήλθαν σε 4.199.379, ενώ οι οφειλέτες στους οποίους μπορούν να επιβληθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, διαμορφώθηκαν σε 1.790.740. Οι οφειλέτες στους οποίους επιβλήθηκαν κατασχέσεις αυξήθηκαν από 1.148.585 το Σεπτέμβριο στους 1.155.649 τον Οκτώβριο.

Οι φορολογούμενοι που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση μπορούν να καθυστερήσουν ή και να αποφύγουν τελικά τις κατασχέσεις με μερικές έξυπνες κινήσεις όπως:

  • Πληρωμή έναντι της οφειλής περιοδικά. Τα τμήματα δικαστικού των εφοριών εκτιμούν ότι ο φορολογούμενος κάνει προσπάθεια αποπληρωμής και δεν προχωρούν σε επιβολή μέτρων αναγκαστικής είσπραξης. Αυτό πάντα βέβαια σε συνάρτηση με το ύψος της οφειλής και το ύψος των τακτικών καταβολών
  • Ρύθμιση της οφειλής με την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων
  • Εξόφληση της οφειλής με τη χρήση πιστωτικών καρτών που δίνουν τη δυνατότητα άτοκων δόσεων.

 

Πηγή: in.gr