Κυρώσεις σε εταιρείες που δεν αμείβουν το ίδιο άνδρες και γυναίκες

1006

Κλείσιμο του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των δύο φύλων, περιλαμβάνει νέα πρόταση που κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το σχέδιο ορίζει οκτώ συστάσεις για τις χώρες της ΕΕ, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι γυναίκες αντιμετωπίζονται ισότιμα στο χώρο εργασίας. Η πρόταση περιλαμβάνει τον καθορισμό ελάχιστων κυρώσεων για επιχειρήσεις που δεν παρέχουν ίση αμοιβή και τον έλεγχο πολυμορφίας των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών εταιρειών.

Η Επιτροπή προτίθεται να εφαρμόσει τα μέτρα μέχρι τα τέλη του 2019, όπου λήγει η ισχύουσα θητεία της.«Δεν βλέπουμε μεγάλη πρόοδο τα τελευταία 10 χρόνια», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου η επικεφαλής της Επιτροπής για την ισότητα των φύλων, Věra Jourová. «Δεν μειώνουμε σημαντικά αυτό το χάσμα, παρά τις πολυάριθμες προσπάθειες».

Η Κομισιόν ανέφερε ότι οι γυναίκες στην ΕΕ κερδίζουν κατά μέσο όρο 16,3% ανά ώρα από τους άνδρες, ποσοστό που δεν μειώθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια.

Δημοσκόπηση του Ευρωβαρόμετρου καταδεικνύει ότι το 90% των Ευρωπαίων πιστεύει ότι είναι απαράδεκτο να πληρώνονται οι γυναίκες λιγότερο από τους άνδρες για την ίδια εργασία.

«Τα πράγματα κινούνται προς τα πίσω σε πολλά μέρη του κόσμου», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Frans Timmermans, στις εισαγωγικές του παρατηρήσεις σε διάσκεψη αφιερωμένη στα δικαιώματα των γυναικών.

Το 2012, η ​​Επιτροπή πρότεινε νομοθεσία που απαιτεί τουλάχιστον το 40% των μη εκτελεστικών θέσεων σε εταιρείες να κατέχονται από γυναίκες. Ωστόσο, η εν λόγω πρόταση δεν εγκρίθηκε, διότι δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Η Βρετανία και η Γερμανία αντιτάχθηκαν στις ποσοστώσεις.

Το 2014, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, έθεσε το στόχο του 40%  γυναικείας εκπροσώπησης στις θέσεις ανώτερων και μεσαίων στελεχών της Επιτροπής έως το 2019. Τον Μάρτιο, η Επιτροπή ανέφερε ότι ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σε ποσοστό σχεδόν 35% από 29% το 2013.

Πηγή:Εuractiv