Λάθος αναδρομικά πήραν χιλιάδες συνταξιούχοι!

813

Μεγάλη αίσθηση έχει προκαλέσει η είδηση ότι ο ΕΦΚΑ με εσωτερικό εμπιστευτικό έγγραφό του ομολογεί πως έγινε σωρεία λαθών στον υπολογισμό των αναδρομικών που κατέβαλε τον Δεκέμβριο σε χιλιάδες συνταξιούχους, απόστρατους και άλλες κατηγορίες ειδικών μισθολογίων.

Σύμφωνα με το έγγραφο, το οποίο αποκάλυψε ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής», από τον εν εξελίξει έλεγχο διαπιστώθηκε το απόλυτο χάος στον υπολογισμό των ποσών. Κάποιοι συνταξιούχοι έλαβαν περισσότερα χρήματα από αυτά που δικαιούνταν, την ίδια ώρα που άλλοι έλαβαν λιγότερα ή ακόμα και καθόλου, παρόλο που δικαιούνταν επιστροφή αναδρομικών από το υπόλοιπο 50% της μείωσης των συντάξεων τους που έγινε  με τις αλλαγές στα μισθολόγια το 2012.

Οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ Δημοσίου Τομέα με εμπιστευτικό έγγραφο που απέστειλαν στη Γενική Διεύθυνση Συντάξεων του ΕΦΚΑ αναφέρουν ότι διενήργησαν έλεγχο στις πληρωμές αναδρομικών του Δεκεμβρίου και από τα μέχρι στιγμής στοιχεία έχουν εντοπιστεί λάθη για περισσότερους από 8.000 συνταξιούχους.

Τα μέχρι τώρα δεδομένα που προέκυψαν από την έρευνα χαρακτηρίζονται «σοβαρά», ενώ δεν αποκλείεται μέχρι το πέρας του ελέγχου να αποκαλυφθούν πολλά περισσότερα λάθη.

Με αυτά τα δεδομένα, οι συνταξιούχοι και απόστρατοι εκείνοι που έλαβαν μεγαλύτερα ποσά από αυτά που δικαιούνταν θα υποστούν σοκ, καθώς θα κληθούν να τα επιστρέψουν.

Η επιστροφή προτείνεται να γίνει με παρακράτηση της σύνταξης εφόσον τα λάθος αναδρομικά είναι ως 15.000 ευρώ ή με καταλογισμό στο ΚΕΑΟ εφόσον οι λάθος πληρωμές είναι πάνω από 15.000 ευρώ.

Από την άλλη, χιλιάδες συνταξιούχοι και κυρίως απόστρατοι θα λάβουν αναδρομικά που δεν είχαν λάβει στην πληρωμή του Δεκεμβρίου και άλλοι θα πληρωθούν με επιπλέον ποσά, εφόσον αποδειχθεί ότι δεν έγινε σωστά ο αρχικός υπολογισμός των επιστροφών τους.

Σύμφωνα με το εμπιστευτικό έγγραφο του ΕΦΚΑ:

α) Οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ-Δημοσίου Τομέα, με γραπτή ενημέρωση (1/2/2019), αναφέρουν προς τη Γενική Διεύθυνση Συντάξεων του ΕΦΚΑ ότι διενέργησαν έλεγχο στις πληρωμές των αναδρομικών που έγιναν στις συντάξεις την 21η Δεκεμβρίου 2018 και από τα μέχρι τώρα στοιχεία έχουν εντοπιστεί λάθη στον υπολογισμό των ποσών για περισσότερους από 8.000 δικαιούχους, τα οποία χαρακτηρίζουν ως «σοβαρά». Τονίζεται δε, ότι με αφορμή τις περιπτώσεις λαθών που εντοπίστηκαν, ο έλεγχος συνεχίζεται.

Ενδεχομένως θα πιάσει το σύνολο των πληρωμών που έγιναν για να διαπιστωθεί τελικώς αν δόθηκαν τα σωστά αναδρομικά στο σύνολο των 121.401 συνταξιούχων, καθώς τα ευρήματα είναι τέτοια που ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι τα χρήματα υπολογίστηκαν σωστά και ο κάθε συνταξιούχος πήρε αυτά που του αναλογούν.

Για τις παρατηρήσεις αυτές έχει λάβει γνώση και το υπουργείο Εργασίας, με ευθύνη της Γεν. Δ/νσης Συντάξεων του ΕΦΚΑ που έχει στα χέρια της το έγγραφο-βόμβα για τα λάθος αναδρομικά.

β) Σε 3.000 περιπτώσεις, κυρίως στρατιωτικών συντάξεων χηρείας, που καταβλήθηκαν για πρώτη φορά στο διάστημα από 1/1/2014 ως 12/5/2016, δόθηκαν περισσότερα αναδρομικά από αυτά που έπρεπε να καταβληθούν, διότι, όπως ανακαλύφθηκε από τον έλεγχο, οι επιστροφές υπολογίστηκαν επάνω στην αρχική σύνταξη που είχαν οι θανόντες, ενώ θα έπρεπε να υπολογιστούν στη σύνταξη χηρείας, που αντιστοιχεί στο 70% της σύνταξης του θανόντος. Αναφέρεται ενδεικτικά ότι 1.900 συνταξιούχοι χηρείας έλαβαν αναδρομικά από 6.000 ευρώ έως και 38.667 ευρώ!

Σε 4.000 στρατιωτικούς συνταξιούχους και σε άλλους 430 πολιτικούς συνταξιούχους δεν πιστώθηκαν αναδρομικά παρότι τα δικαιούνται. Ο λόγος είναι είτε γιατί είχαν βγει εκτός μηχανογραφικού συστήματος επειδή δεν είχαν «περαστεί» τα στοιχεία τους είτε δεν τους εντόπισε το σύστημα λόγω ελλιπών στοιχείων.