Μάτι: Τι αποκαλύπτει το πόρισμα για την τραγωδία

679

«Ο κρατικός μηχανισμός αιφνιδιάστηκε από τη γρήγορη εξέλιξη της πυρκαγιάς, με αποτέλεσμα να προκληθούν δυσλειτουργίες στο επιχειρησιακό σκέλος, καθώς και έλλειψη επαρκούς επικοινωνίας των εμπλεκόμενων φορέων κατά τη διαχείριση της κρίσης. Η μη έγκαιρη εντολή για οργανωμένη απομάκρυνση του πληθυσμού στέρησε τη δυνατότητα ασφαλούς διαφυγής των μόνιμων κατοίκων και επισκεπτών της περιοχής».

Αυτό είναι το συμπέρασμα του πορίσματος για την τραγωδία στο Μάτι που συνέταξε με εντολή του εισαγγελέα Πρωτοδικών ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής, Δημήτρης Λιότσος και δημοσιεύει η «Καθημερινή».

Ο επιπυραγός συγκέντρωσε και επεξεργάστηκε τα δεδομένα για την κίνηση των πυροσβεστικών οχημάτων και των εναέριων μέσων, από το αρχείο GPS χειρόγραφο «ημερολόγιο» αεροσκαφών του Συντονιστικού Κέντρου Πυρόσβεσης.

Αναφορικά με την κινητοποίηση των οχημάτων, ο επιπυραγός επισημαίνει ότι δύο υδροφόρες που εκτελούσαν περιπολία στο Νταού Πεντέλης και πιθανολογείται ότι θα είχαν σβήσει άμεσα η φωτιά είχαν, με εντολή της ηγεσίας, μετακινηθεί στο μέτωπο της Κινέτας.

Σε ότι αφορά αντίστοιχα την κινητοποίηση των εναέριων μέσων, προκύπτει ότι στις 4.50 μ.μ εννέα λεπτά μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς, δόθηκε εντολή σε ένα ελικόπτερο Erickson S-64 που έκανε ρίξεις νερού στο μέτωπο της Κινέτας, να κατευθυνθεί στην Ανατολική Αττική.

«Η πρόγνωση ότι η φωτιά θα απειλήσει σπίτια κρίνεται ιδιαιτέρως σοβαρή όχι μόνο λόγω της επικείμενης έκθεσης σε κίνδυνο να καούν άνθρωποι και σπίτια, αλλά και λόγω της άμεσης και επικείμενης έκθεσης στον κίνδυνο αιτιώδους πρόκλησης ασφυξίας από τον πυκνό καπνό που είχε καλύψει ήδη την περιοχή Κατά συνέπεια, δίνοντας εντολή εκκένωσης της ανωτέρω περιοχή αμέσως μετά την ειδοποίηση του ανωτέρω ελικοπτέρου για την επαπειλούμενη καταστροφή είναι πιθανό ότι δεν είχαμε θρηνήσει τόσες ανθρώπινες ζωές», επισημαίνει ο κ. Λιότσος.

Πηγή: Η Καθημερινή