Με στοιχεία από το iPhone το νέο iPad Pro της Apple

713

Αέρας ανανέωσης πνέει στους υπολογιστές Mac και στα τάμπλετ iPad, τα παλιά και εμβληματικά προϊόντα της Apple, των οποίων οι πωλήσεις χρειάζονται ενίσχυση. Ειδικότερα, σε χθεσινή εκδήλωσή του ο όμιλος υψηλής τεχνολογίας Apple παρουσίασε τη νέα εκδοχή των iPad Pro, τα οποία φέρουν χαρακτηριστικά των τηλεφώνων iPhone – κι ένα από αυτά είναι η δυνατότητα να αναγνωρίζουν το πρόσωπο του ατόμου που χρησιμοποιεί τη συσκευή. Επιπλέον, ανανεωμένα είναι και μερικά μοντέλα των υπολογιστών Μac με ταχύτερο επεξεργαστή δεδομένων και βελτιωμένη οθόνη. Επί χρόνια η Apple δεν είχε ανανεώσει τους εν λόγω υπολογιστές και τα τάμπλετ της.

Η νέα εκδοχή του τάμπλετ iPad Pro, το οποίο είναι το ακριβότερο της Apple και ανταγωνίζεται ευθέως το Surface της Microsoft, έχει αναβαθμισμένη φωτογραφική μηχανή, μεγαλύτερη οθόνη και λεπτότερο πλαίσιο. Ετσι, δίνει την εντύπωση πως η οθόνη εκτείνεται από τη μία πλευρά της συσκευής έως την άλλη. Επιπλέον, το iPod Pro αναγνωρίζει τα χαρακτηριστικά του προσώπου του χρήστη, τα οποία χρησιμοποιεί για να κάνει ταυτοποίηση και να μπορεί να διενεργεί συναλλαγές. Αυτή η δυνατότητα παρέχεται και στα νεότερα iPhone της Apple. Οι πωλήσεις των iPad ήταν οι υψηλότερες στην ιστορία το πρώτο τρίμηνο του 2014, όταν είχαν διατεθεί διεθνώς 26 εκατομμύρια τεμάχια. Πέρυσι την περίοδο προ των Χριστουγέννων και μέχρι την Πρωτοχρονιά πουλήθηκαν σχεδόν 13 εκατομμύρια iPad Pro, ενώ και η μέση τιμή τους υποχώρησε.

Υπάρχουν, όμως, περιθώρια αισιοδοξίας, όπως αναφέρει το Bloo-mberg. Παρά το γεγονός ότι υπάρχει μια γενικευμένη συρρίκνωση στη διεθνή αγορά τάμπλετ, τα iPad σταδιακά ανακτούν ταχύτητα χάρις στο νέο λογισμικό τους, στα πιο προσιτά μοντέλα και στη μη ύπαρξη ανταγωνισμού.

Αναφορικά τώρα με τους υπολογιστές της Apple, ο διευθύνων σύμβουλός της, Τιμ Κουκ, αναφέρθηκε χθες στην τελευταία εκδοχή του Μac Book Αir. Ο φορητός υπολογιστής προωθήθηκε πρώτη φορά στην αγορά το 2011 και η ανανεωμένη του έκδοση θα έχει οθόνη υψηλότερης ανάλυσης και πολύ πιο λεπτό πλαίσιο. Η δε αρχική τιμή του στην αμερικανική αγορά, όπου θα αρχίσει η διάθεσή του στις 7 Νοεμβρίου, φθάνει τα 1.199 δολάρια. Ο δε μικρός επιτραπέζιος υπολογιστής Mac Mini, στον οποίο προσαρμόζει ο κάθε πελάτης τα δικά του αξεσουάρ και την οθόνη επιλογής του, θα έχει ταχύτερο επεξεργαστή. Επιπλέον, θα έχει και μεγαλύτερη δυνατότητα αποθήκευσης, ενώ η τιμή του ξεκινά από τα 799 δολάρια.

Αξίζει να επισημάνουμε στο σημείο αυτό πως τον Σεπτέμβριο ο αμερικανικός κολοσσός παρουσίασε τα νέα κινητά iPhone και τα έξυπνα ρολόγια Apple Watch. Τα iPhone το τελευταίο τρίμηνο απέφεραν στην εταιρεία έσοδα 141,3 δισ. δολαρίων, ενώ τα παλαιότερα μοντέλα υπολογιστών και τάμπλετ συνεισέφεραν με 45 δισ. δολάρια. «Θέλουν πραγματικά να δείξουν στον κόσμο ότι δεν έχουν ξεχάσει ούτε τους Mac ούτε τα iPad», επισημαίνει η Μίκα Κιταγκάουα, αναλύτρια της Gartner. Ούτως ή άλλως, η σειρά των υπολογιστών Mac χρειαζόταν ανανέωση. Τον Ιούλιο, οπότε ανακοίνωσε η Apple τα αποτελέσματα του τριμήνου Απριλίου – Ιουνίου, φάνηκε πως οι πωλήσεις των υπολογιστών Mac ήταν οι χειρότερες από το 2000, με τον όγκο τους να έχει μειωθεί 13% σε ετήσια βάση. Εν κατακλείδι, οι πωλήσεις των iPad το ανωτέρω τρίμηνο ήταν ενισχυμένες μόνον 1% σε ετήσια βάση, ενώ τα έσοδα και από τις δύο συσκευές είχαν ελαττωθεί 5% εν συγκρίσει με το 2017.

Πηγή: Η Καθημερινή