«Μέσα από τη δουλειά έμαθα τη σημασία της σιωπής. Κάπως έτσι θα έπρεπε να είναι και η εποχή μας»

1145

Γράφει η Κατερίνα Μαθιουδάκη

Στο περιοδικό «Homme» μίλησε ο 36χρονος Αμερικανός ηθοποιός για τους ρόλους που έχει υποδυθεί στον κινηματογράφο αλλά και για τη σημασία του να δουλεύεις με τους σωστούς ανθρώπους.

Πιο συγκεκριμένα, ο Jake Gyllenhaal αναφέρθηκε με σπουδαία λόγια για τον βραβευμένο Οσκαρικό σκηνοθέτη Άνγκ Λι στο θρυλικό «Brokeback Mountain», αλλά και ποιό είναι το ηθικό δίδαγμα που κρατά στη μνήμη του από την εμπειρία της συνεργασίας τους. “Ήταν πολύ σημαντικό να βρίσκεσαι κοντά σε έναν άνθρωπο όπως ο Ανγκ Λι. Ένα από τα πιο πολύτιμα πράγματα που έμαθα από αυτόν ήταν να εκτιμώ τη σημασία της σιωπής. Ο ίδιος είναι άνθρωπος των λίγων λέξεων και των ελάχιστων χειρονομιών. Είναι τόσο πολύτιμα, όμως, πάντα αυτά που θα σου πει τις λίγες φορές που θα αποφασίσει να μιλήσει. Κάπως έτσι θα έπρεπε να είναι η εποχή μας πιστεύω, αν και απέχει πολύ από αυτό”.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε και στην απαιτούμενη προεργασία του κάθε ηθοποιού με τον ρόλο πριν μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη, αλλά και τις συναισθηματικές εκπλήξεις με τις οποίες βρίσκεται κάθε φορά αντιμέτωπος, ακολουθώντας μια διαδικασία άλλοτε λυτρωτική και άλλοτε, τελικά, τρομακτική! “Όταν γύρισα το πολεμικό δράμα «Jarhead», εξαιτίας της εξαντλητικής προπόνησης και γυμναστικής, απέκτησα μια σωματική δύναμη την οποία συχνά δεν μπορούσα να ελέγξω. Παράλληλα ένιωσα να απελευθερώνεται από μέσα μου μια αρρενωπή δύναμη που δεν με υπάκουε πάντα και με ανησύχησε λίγο αυτό. Υπήρχε για παράδειγμα, μια σκηνή στο φιλμ που έσπασα μέρος του δοντιού μου χτυπώντας το στόμα μου με την κάννη ενός τουφεκιού, επειδή δεν καταλάβαινα την ορμή που είχε το σώμα μου. Για τις ανάγκες μιας άλλης σκηνής χτυπούσα μανιωδώς τον συμπρωταγωνιστή μου στο κεφάλι, μέχρι που συνειδητοποίησα ότι είχα χάσει τον έλεγχο”!

Το πόρισμα; Μη σου τύχει να πρωταγωνιστήσεις σε ταινία στο πλευρό του Jake! Η παροιμία «να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο» καμία εφαρμογή δεν μπορεί να βρεί στο υπέρλαμπρο Χόλυγουντ!