Μοντελισμός για τον πόλεμο χαρακωμάτων στον Μεγάλο Πόλεμο

426

Η 11η Νοεμβρίου είναι η επέτειος της Ημέρας της Εκεχειρίας, της ημέρας που μπήκε τέλος στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τον πόλεμο με την εκατόμβη θυμάτων στα χαρακώματα· αυτόν τον πόλεμο χαρακωμάτων με τα περίπου 40 εκατομμύρια θύματα – συμπεριλαμβανομένων 20 εκατομμυρίων τραυματιών – αναπαριστά ο Βρετανός μοντελιστής Andy Belsey με τις εκπληκτικής λεπτομέρειας μινιατούρες του.
Ο Belsey κατασκευάζει αρχιτεκτονικά μοντέλα αλλά προσέλκυσε την παγκόσμια προσοχή με τις μινιατούρες που φιλοτεχνεί στις ελεύθερες ώρες του. Από παιδάκι γοητευόταν από τις μινιατούρες και εδώ και οκτώ χρόνια ερευνά και γράφει στο blog του για την κατασκευή των δικών του. Επί ενάμιση χρόνο εργαζόταν για να μετατρέψει τις γνώσεις του σε βιβλίο, το οποίο εκδόθηκε από τον οίκο Crowood Press με τίτλο «Modelling WWI Trench Warfare».
Εδώ και λίγο καιρό ο Andy Belsey συνεργάζεται με άλλους γνωστούς μοντελιστές, μεταξύ των οποίων και με τον διεθνώς αναγνωρισμένο ζωγράφο φιγούρων Mike Butler. Ο Butler που ζει στη Νέα Ζηλανδία και ο Belsey που ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο για περισσότερο από έναν χρόνο έστελναν ο ένας στο άλλο φιγούρες· η συνεργασία τους είχε ως αποτέλεσμα να είναι σε απίστευτο βαθμό ρεαλιστικά τα χαρακτηριστικά των προσώπων των φιγούρων που φιλοτεχνεί ο Belsey ( https://www.instagram.com/p/CPgk_tmJfbW/ ). «Το 2017, μόλις άρχιζα να φιλοτεχνώ και φιγούρες Γάλλων και Γερμανών στρατιωτών στα χαρακώματα» είπε, μιλώντας στο My Modern Met. «Τώρα έχω 10 μοντέλα και κάθε ένα από αυτά εξηγεί διαφορετική πλευρά του πολέμου χαρακωμάτων. Κέρδισαν την προσοχή του κοινού επειδή ο κόσμος βρίσκει ότι βοηθούν στο να εξηγηθούν οπτικά τα χαρακώματα, ζωντανεύοντάς τα με χρώμα» ( https://www.instagram.com/p/CQNn7QdpoRW/ ).
Τα μοντέλα του Belsey είναι σε κλίμακα 1 προς 32 και οι λεπτομέρειες του καθενός είναι πλούσιες. Ένα από αυτά αποτίει φόρο τιμής στην ιστορία της οικογένειάς του: το χαράκωμα της πρώτης γραμμής των βρετανικών δυνάμεων περιλαμβάνει, σε ένα τραπεζάκι, αντίγραφα – σε μικρογραφία – των γραμμάτων που έγραφε ο παππούς του από εκεί. Συχνά οι Belsey και Butler ενσωματώνουν μέλη της οικογένειας στις μινιατούρες· τον παππού και αδελφό του Belsey ως πυροβολητές και τον αδελφό του παππού του να ξυρίζεται μέσα σε κρατήρα οβίδας. Μιλώντας για την έκδοση, ο Andy Belsey διευκρινίζει: «Χρειάστηκε να κάνω μεγάλη έρευνα για να φιλοτεχνήσω τις μινιατούρες και κάθε κεφάλαιο του βιβλίου αρχίζει με το ιστορικό υπόβαθρο πριν περάσει στην εξήγηση του πώς τις έκανα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ