Να κάνεις “ντουζ” τα πρωινά ή… το βραδάκι;

1380

Γράφει ο Κώστας Λάσκαρης

admin-ajax


 

Σου αρέσει να σηκώνεσαι από τα χαράματα για να απολαύσεις ένα γρήγορο ντουζ για να ανανεωθείς & να ξεκινήσεις δυναμικά τη μέρα σου ή προτιμάς να κάνεις το μπάνιο σου λίγο πριν «προσγειωθείς» καθαρός στο κρεβάτι για το αγαπημένο σου χουχούλιασμα;


Σύμφωνα με την Aμερικανή παθολόγο Holly Philips, οφέλη και μειονεκτήματα θα βρεις και στις δύο περιπτώσεις. Βέβαια δεν υπάρχει κάποιο θέσφατο ή συγκεκριμένος κανόνας(rule) για το πότε είναι η ιδανική ώρα. Για τον καθένα/-μια από εμάς η κατάλληλη ώρα για το καθημερινό ντουζ έγκειται στον ρυθμό της ζωής & στην ροή της καθημερινότητάς αλλά & τον τύπο δέρματος.


 

  • Συγκεκριμένα, οι παράγοντες που καθορίζουν το πότε είναι η σωστή στιγμή για ένα ντουζ εξαρτάται, από το εάν:

 

1. Το δέρμα σου είναι “λιπαρό”


Όσοι έχουν λιπαρό δέρμα θα ήταν προτιμότερο να μπαίνουν στην μπανιέρα το πρωί πριν την δουλειά τους, καθώς το λάδι του δέρματος συσσωρεύεται κατά την διάρκεια της νύχτας και ένα ντουζ θα βοηθήσει στο να καθαριστούν οι πόροι του σώματος” , δηλώνει η Phillips.


 

2. Είσαι «δημιουργικό» άτομο (ή χρειάζεται να είσαι δημιουργικός αλλά & αποδοτικός για την δουλειά σου)


 

336268-698520


Ένα “χαλαρωτικό” μπάνιο βοηθάει τον εγκέφαλο να φτάσει σε μία κατάσταση που ονομάζεται – alpha brain wave – όπου αισθανόμαστε χαλάρωση αλλά ταυτόχρονα αποκτούμε ενεργητικότητα, όπως συμβαίνει με τον…διαλογισμό.


 

3. Έχεις πρόβλημα με το πρωινό ξύπνημα


Το δροσερό νερό θέτει σε λειτουργία τον μεταβολισμό από πολύ νωρίς & έτσι ενισχύεται ο μεταβολικός ρυθμός, που σημαίνει περισσότερες “καύσεις” & ταχύτερη απώλειας βάρους.


 

4. Κόβεσαι στο ξύρισμα


Σύμφωνα με το οnline περιοδικό για την ανδρική υγεία – Greatist το σώμα μας παράγει μεγάλο αριθμό – αιμοπεταλίων – από το πρωί μέχρι το μεσημέρι, που σημαίνει πως τυχόν αιμορραγίες “σταματούν” πολύ πιο εύκολα εκείνες τις ώρες παρά …το βράδυ.


 

  • Από την άλλη, θα ήταν καλύτερο να κάνεις μπάνιο το βράδυ εάν:

1. Έχεις “ανήσυχο” ύπνο


Το ζεστό νερό & οι υδρατμοί που δημιουργεί χαλαρώνουν το σώμα & σου δίνουν μία αίσθηση ευεξίας & χαλάρωσης, που αποτελεί την ιδανική προϋπόθεση για γαλήνιο, ήρεμο…βαθύ (υγιή) ύπνο.


 

kataprauntiko-mpanio-apali-epidermida


 

2. Έχεις “ξηρό” δέρμα


Η δερματολόγος – Tanya Kormeili – δηλώνει πως τα πρωινά ντουζ συστήνονται μόνο σε ασθενείς με λιπαρή επιδερμίδα ενώ δεν φαίνεται να ωφελεί  άτομα με έκζεμα ή ξηρότητα.


 

3. Εάν “τρέχεις” απ΄το πρωί μέχρι το βράδυ…


Εφόσον περνάς πολλές ώρες στον δρόμο, ειδικά όταν είσαι κάτω από τον ήλιο θα χρειαστεί να απαλλαγείς από  τον ιδρώτα & τους επιβλαβείς ρύπους της πόλης στο τέλος της ημέρας, πριν προκύψουν δερματικά προβλήματα.