Νέα αποκάλυψη: Έμεινε από καύσιμα το πρώτο ελικόπτερο που έφτασε στην πυρκαγιά στο Μάτι!

730

Νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως την ώρα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η εισαγγελική έρευνα για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 95 άνθρωποι.

Σύμφωνα με τον “Ελεύθερο Τύπο”, το πυροσβεστικό ελικόπτερο τύπου S-64 Εricsson που επιχειρούσε στην πυρκαγιά της Κινέτας, έφυγε για τον Νέο Βουτζά στις 17:10 το απόγευμα. Ωστόσο, δεν μπορούσε να προχωρήσει άμεσα σε ρίψεις νερού, καθώς όταν έφθασε στην περιοχή, περίπου στις 17:20, είχε μείνει από καύσιμα. Ετσι κατόπτευσε το μέτωπο της φωτιάς και στη απομακρύνθηκε από το σημείο προκειμένου να πάει για ανεφοδιασμό.

Την ίδια στιγμή και εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων που έπνεαν εκείνη την ημέρα στην περιοχή υπήρξαν τέσσερις αποτυχημένες εντολές απογειώσεων Καναντέρ και ελικοπτέρων, από τα αεροδρόμια Ελευσίνας, Ανδραβίδας, Τανάγρας και Σάμου. Τελικά στις 17:37 δόθηκε νέα εντολή για την απογείωση ενός ελικοπτέρου S-64 Εricsson από Ελευσίνα. Τελικά το ελικόπτερο απογειώθηκε στις 18:12.

Την ώρα όμως, που ξεκίνησε να επιχειρεί στην περιοχή ήταν αργά καθώς το πύρινο μέτωπο είχε περάσει την Λεωφόρο Μαραθώνος και κατέκαιγε το Μάτι σκορπώντας το θάνατο και την καταστροφή στην περιοχή.
Τα επόμενα ελικόπτερα που έφθασαν ήταν δύο Super Puma, το ένα στις 19:00, όταν εκτράπηκε από άλλη φωτιά στα Μέγαρα και ένα ακόμη στις 19:10.
Aπό τις 19:10 και μετά, στα τρία ελικόπτερα που επιχειρούσαν, προστέθηκαν δύο  ακόμη Έρικσον, δύο Σινούκ και δύο Καναντέρ, ωστόσο ήταν αργά καθώς η φωτιά λίγο αργότερα είχε φτάσει και είχε σβήσει στην θάλασσα.

Απουσίαζε και το πυροσβεστικό όχημα 

Παράλληλα το όχημα της Πυροσβεστικής που είχε ορισθεί για να επιτηρεί την περιοχή Ντράφι-Νταού Πεντέλης για τυχόν έναρξη πυρκαγιάς δεν βρισκόταν στην  θέση του, αλλά είχε σταλεί στην Κινέτα. Σύμφωνα με το  «Βήμα» στις 16:45 του δόθηκε εντολή να πάει να σβήσει την εστία στο Νταού Πεντέλης, ωστόσο το πλήρωμά του ενημέρωσε ότι βρίσκεται στην Κινέτα.
Το πρώτο πυροσβεστικό όχημα, «βρήκε» την πυρκαγιά στην Καλλιτεχνούπολη, όπως προκύπτει από την κατάθεση αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ., που βρισκόταν εκεί, στις 17:35.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος, Το Βήμα