Νέος αντικαπνιστικός νόμος με τσουχτερά πρόστιμα – Τι προβλέπεται για τους οδηγούς

411

Κατατέθηκε στη Βουλή ο νέος αυστηρότερος αντικαπνιστικός νόμος του Υπουργείου Υγείας, ο οποίος απαγορεύει καθολικά το κάπνισμα σε κλειστούς δημόσιους χώρους. Σημαντικές αλλαγές έρχονται και για το κάπνισμα στα οχήματα.

Με ένα μήνα χωρίς δίπλωμα θα τιμωρούνται -εκτός από το χρηματικό πρόστιμο- όσοι οδηγοί Ι.Χ, Ταξί, λεωφορείων όλων των οχημάτων Ιδιωτικής ή Δημοσίας χρήσης, που καπνίζουν στην καμπίνα επιβατών, ενώ υπάρχει ανήλικο παιδί έως 12 ετών. Σημειώστε πως το δίπλωμα θα το χάνει ο οδηγός, ακόμα και όταν δεν καπνίζει ο ίδιος, αλλά κάποιος από τους επιβάτες

Το πρόστιμο θα ανέρχεται στα 1.500€ είτε ο παραβάτης είναι οδηγός, είτε επιβάτης και στις 3.000€ αν πρόκειται για όχημα δημόσιας χρήσης.

Τα πρόστιμα θα τα επιβάλλουν οι τροχονόμοι, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τη χρήση του κινητού τηλεφώνου.

Παράλληλα απαγορεύεται το κάπνισμα σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους (εργασία, αιθουσες αναμονής κλπ) με το νέο νόμο να καταργεί και τη δυνατότητα διαμόρφωσης ειδικού χώρου καπνιζόντων σε εστιατόρια ακόμα και στα αίθρια αυτών (με συρόμενη ή αποσπώμενη οροφή, με στέγαστρο κλπ). “Ανοιχτός χώρος” -δηλαδή επιτρέπεται το κάπνισμα- στους εξωτερικούς χώρους που είναι ανοιχτοί περιμετρικά σε τουλάχιστον σε δύο πλευρές.  Για τα κέντρα διασκέδασης με ζωντανή μουσική και καζίνο απαγορεύεται το κάπνισμα σε χώρους άνω των 300 τ.μ.

Ο νέος αντικαπνιστικός νόμος αναμένεται να ψηφιστεί μέσα στην εβδομάδα.