Ο Αμαντέους Μότσαρτ: “έσπασε τα κοντέρ” πωλήσεων CD το 2016!

1981

Γράφει ο Κώστας Λάσκαρης

 


Τι και αν πέρασαν…225 συναπτά έτη, ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης, αν και νεκρός συνεχίζει απτόητος να κλέβει την παράσταση & τις εντυπώσεις και να καταφέρνει «να βάζει κάτω» μεγαθήρια της παγκόσμιας μουσικής βιομηχανίας, όπως Μπιγιόνσε, Αντέλ, Τέιλορ Σουίφτ, Ντρέικ, Τζάστιν Μπίμπερ και λοιπούς.

«η “βαριά σκιά” του Μοτσάρτ είναι παρούσα και… κάνει τη ζωή δύσκολη στα μεγάλα μουσικά αστέρια του διεθνούς τζετ σετ»

Ο Βόλφγκανγκ Αμαντέους, ένας από τους όντως σημαντικότερους συνθέτες, που άφησαν  ανεξίτηλο το αποτύπωμα του στην ιστορία της κλασικής μουσικής, οφείλει την εμπορική του νίκη του σε ένα κουτί το οποίο φέτος πούλησε 1,25 εκατομμύρια CDs, σε μόλις, πέντε εβδομάδες, όπου σύμφωνα με το Billboard είναι το «Mozart 225: The New Complete Edition».

To σετ είναι “deluxe” και αντιστοιχεί σε 240 ώρες συνεχούς μουσικού ταξιδιού “αναψυχής” , κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο.

“Αν την αγοράσεις από το Amazon, θα πρέπει να δώσεις, περίπου, 500 δολάρια, έτι είναι όταν έχεις να κάνεις με ”μεγάλα έργα” ή αλλιώς… magnus opus”.

 

Αναφέροντας όμως το Amazon, να και τα πρώτα σε πωλήσεις βινύλια, στην ιστορία του…

Τo «Random Access Memories» των Daft Punk κατάφερε να κατακτήσει την κορυφή καταγράφοντας πρωτιά στις πωλήσεις βινύλιο στην ιστορία του Amazon!

Τα πρωτεία στη λίστα του Amazon, από το 1999 που λειτουργεί το site, κατείχε μέχρι πρότινος το «21» της Αντέλ.

Οι πωλήσεις βινυλίων έχουν εκτιναχθεί στο 100% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Ο ρυθμός αύξησης μεγαλώνει σταθερά από το 2006, με αποκορύφωμα το 2013.

Σύμφωνα με το Amazon, η ροκ μουσική είναι ο αδιαφιλονίκητος θριαμβευτής ανάμεσα στα είδη μουσικής που πωλούνται σε βινύλιο, σε ποσοστό 55% το 2012.


 

“Τα 10 πρώτα σε πωλήσεις βινύλια μέσω του Amazon, από το 1999”


  1. Daft Punk, «Random Access Memories»
  2. Αντέλ, «21»
  3. Εϊμι Γουάινχαουζ, «Back to Black»
  4. Ντέιβιντ Μπάουι, «The Next Day
  5. Pink Floyd, «The Dark Side of the Moon»
  6. Ντέιβιντ Μπάουι, «The Rise and Fall of Ziggy Stardust & the Spiders from Mars»
  7. Arctic Monkeys, «Whatever People Say I Am, That’s What I’m Not»
  8. Pink Floyd, «The Dark Side of the Moon (30th Anniversary Edition)»
  9. Arcade Fire, «The Suburbs»
  10. The Beatles, «Love Me Do (50th Anniversary Limited Edition 7” Single)».

 

 Το έργο του διατηρεί μέχρι σήμερα συνεχίζει να συγκινεί & να συνεγείρει διατηρώντας ακέραιη την ζωντάνια, την ικμάδα, την αρμονική στιβαρότητα & την μελωδική μεστότητα,  που το καθιστά αθάνατο στο πέρασμα των αιώνων και το κυριότερο αλλά αξιοσημείωτο συνάμα είναι ότι έως και σήμερα…κατορθώνει να κρατά αμείωτο ενδιαφέρον των φιλόμουσων και όχι μόνο ακροατών παγκοσμίως.


Εξάλλου, ο Μότσαρτ, όπως αποδεικνύει ο χρόνος, η ιστορία και τα… charts, ότι είναι ένας “μύθος”…που αντέχει στο χρόνο και δύσκολα λησμονείται! Είχε το χάρισμα να γράφει απλές και ευκολομνημόνευτες μελωδίες, μέσα στη περιπλοκότητα τους.


 

Έργα του ακούγονται όχι μόνο σε αίθουσες συναυλιών & κονσέρτα, αλλά και σε ασανσέρ, εμπορικά κέντρα, αίθουσες χειρουργείων ακόμα  και ως ηχητικά σήματα σε κινητά τηλέφωνα.


Η μουσική του έχει και «μαγικές» ιδιότητες όπως και ο “Μαγικός Αυλός” του (όπερα “ορόσημο” του μεγάλου μουσουργού).

 

  • Και όμως…

  • Κτηνοτρόφοι παίζουν Μότσαρτ στις αγελάδες για να αυξήσουν την παραγωγή τους σε γάλα αλλά και να μας δώσουν πιο τρυφερό κρέας.
  • Έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά ότι η ακρόαση της μουσικής του βοηθά στην ομαλή ανάπτυξη της νοημοσύνης των βρεφών και διάπλαση των παιδιών.
  • Η μορφή του απεικονίζεται σε σοκολατάκια, σουβενίρ και άλλα είδη διακόσμησης.

 


“Μεταξύ σοβαρού και αστείου λέγεται ότι αν υπήρχε δυνατότητα ο Μότσαρτ να διεκδικήσει τα πνευματικά δικαιώματα για τη χρήση της μουσικής και του ονόματός του θα μπορούσε να αγοράσει όλη την Αυστρία.”


 

Άλλωστε, η γενέτειρά του Ζάλτσμπουργκ, όπου το 1756 ο μουσικός μας πρωτο-αντίκρισε τον κόσμο, ζει και αναπτύσσεται μέχρι σήμερα χάρις στο αθάνατο αποτύπωμα του Μότσαρτ  που άφησε ανεξίτηλο, χάριν του “μνημειώδους έργου” του στο παγκόσμιο μουσικό στερέωμα αλλά κυρίως στις καρδιές των ανθρώπων που πάλλονται μέχρι σήμερα στους ρυθμούς του.

 

 

Και όμως…


 

Ο συνθέτης της «Μικρής Νυχτερινής Μουσικής», του «Ντον Τζιοβάνι», του «Μαγικού Αυλού» και άλλων αριστουργημάτων απαράμιλλης ομορφιάς, πάλευε για να τα φέρει βόλτα με τα οικονομικά του στον σύντομο βίο του.

Πέθανε στη μία τα ξημερώματα της 5ης Δεκεμβρίου 179,  γράφοντας το «Ρέκβιεμ» της ζωής της καριέρας του.