Ο Μπομπ Ντίλαν κινδυνεύει να χάσει τα χρήματα από το Νόμπελ Λογοτεχνίας

1361

Τι πρέπει να κάνει για να πάρει τα 8 εκατομμύρια κορώνες από τη Σουηδική Ακαδημία…;

Η σουηδική Ακαδημία προειδοποίησε τον Μπομπ Ντίλαν ότι ο χρόνος πιέζει και έχει περιθώριο μέχρι τις 10 Ιουνίου προκειμένου να εκφωνήσει την «ομιλία αποδοχής» του Νόμπελ Λογοτεχνίας. Σε διαφορετική περίπτωση, δεν θα λάβει ποτέ τα χρήματα που συνοδεύουν το βραβείο.

Ο Αμερικανός τραγουδοποιός δεν παρέστη στην τελετή απονομής των Νόμπελ στις 10 Δεκεμβρίου και έστειλε μόνο μια ευχαριστήρια ομιλία.

Η Ακαδημία της Σουηδίας, που απονέμει τα βραβεία, αναμένει από τον Ντίλαν την παραδοσιακή ομιλία αποδοχής, ένα υποχρεωτικό βήμα προκειμένου να λάβει τα 8 εκατομμύρια κορώνες (περίπου 840.000 ευρώ), χρηματικό έπαθλο που συνοδεύει το βραβείο. Η ομιλία αυτή, που αποκαλείται και διάλεξη Νόμπελ, μπορεί να πάρει οποιαδήποτε μορφή, για παράδειγμα να είναι ένα βίντεο ή ακόμη κι ένα τραγούδι.

«Δεν είχαμε καμία τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπομπ Ντίλαν τους τελευταίους μήνες. Γνωρίζει, πάντως, ότι η διάλεξη θα πρέπει να δοθεί το αργότερο μέχρι τις 10 Ιουνίου, προκειμένου να λάβει τα χρήματα» είπε η Σάρα Ντάνιους, γραμματέας της Ακαδημίας. «Το τι θα αποφασίσει, είναι δικό του θέμα», πρόσθεσε.

Ο συνθέτης, στιχουργός και τραγουδιστής έχει προγραμματίσει τρεις συναυλίες στη Σουηδία. Δύο στη Στοκχόλμη, στις 1 και 2 Απριλίου και μία στο Λουντ στις 9 του ίδιου μήνα. Σύμφωνα με τη Ντάνιους, οι εμφανίσεις αυτές είχαν προγραμματιστεί πριν ανακοινωθεί η βράβευσή του με το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Το βέβαιο είναι ότι ο νικητής του Νόμπελ για το 2016 θα παραμείνει ο Ντίλαν «και κανείς άλλος», υπογράμμισε η Ντάνιους, είτε δεχτεί τα χρήματα είτε όχι.

Ο Μπομπ Ντίλαν είναι ο πρώτος συνθέτης-τραγουδιστής που τιμάται με το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Υποδέχτηκε τη βράβευσή του με απόλυτη σιωπή ενώ δεν παρέστη στην τελετή βράβευσης.

Στο παρελθόν και άλλοι συγγραφείς δεν πήγαν στη Σουηδία, όπως η Ντόρις Λέσινγκ και ο Χάρολντ Πίντερ, επικαλούμενοι λόγους υγείας, όμως όλοι τους έδωσαν την παραδοσιακή διάλεξη.

πηγή: paraskinia.com