Ο Εγκέλαδος «χτύπησε» σε Πύλο και Θεσσαλονίκη

883

«Κουνήθηκαν» σήμερα οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης και της Πύλου, καθώς με απόσταση σε διάστημα τριών ωρών οι δύο περιοχές έγιναν το επίκεντρο σεισμικών δονήσεων 4,3 και 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ αντίστοιχα.

Τόσο για τον σεισμό στην Πύλη όσο και για τον μεταγενέστερο στη Θεσσαλονίκη, ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, εμφανίστηκε καθησυχαστικός τονίζοντας ότι «δεν θα πρέπει να υπάρξει ανησυχία». Στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης, ο κ. Λέκκας τόνισε μάλιστα ότι «δεν μπορεί η Βόλβη να δώσει μεγάλο σεισμό και να δράσει, όπως έδρασε το 1978, γιατί δεν έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα».

Για τον σεισμό στην Πύλο ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος σημείωσε ότι «η περιοχή έχει υψηλή σεισμικότητα» και ως εκ τούτου «δεν είναι κάτι ιδιαίτερο για την συγκεκριμένη περιοχή, πολύ περισσότερο που το επίκεντρο είναι στη θάλασσα».

Αν και οι δύο σεισμοί έγιναν ιδιαίτερα αισθητοί από τους κατοίκους των περιοχών, παρέμειναν ψύχραιμοι.

Ενδεικτικά, όπως δήλωσε νωρίτερα ο δήμαρχος της Πύλου, Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης ότι «ο κόσμος παραμένει ψύχραιμος και όλα κυλούν ομαλά», αποδίδοντας την αντίδραση των κατοίκων στο γεγονός ότι «έχουμε μάθει από σεισμούς, αφού σημειώνονται κατά καιρούς στην περιοχή μας».

Τέλος, ο κ. Λέκκας υπογράμμισε ότι «τα κτίρια στην Ελλάδα αντέχουν πολύ μεγαλύτερους σεισμούς. Δεν θα πρέπει να υπάρχει ο παραμικρός λόγος ανησυχίας. Θεωρώ ότι ο κόσμος έχει επαρκή ενημέρωση και παιδεία ώστε να αντιμετωπίσει αυτές τις καταστάσεις».

Μια από τις διαφορές των δύο δονήσεων εντοπίζεται στο ακριβές επίκεντρό τους αλλά και τη διάρκεια. Συγκεκριμένα, ο σεισμός στην Πύλο είχε αρκετή διάρκεια και σημειώθηκε σε θαλάσσιο χώρο, 34 χλμ νοτιοδυτικά της κωμόπολης,  σε αντίθεση με τον δεύτερο που είχε μικρή διάρκεια και «χτύπησε» 34 χλμ βορειοανατολικά της συμπρωτεύουσας, με επίκεντρο ανάμεσα στις λίμνες της Βόλβης και της Κορώνειας.

Ακόμη, ο σεισμός της Θεσσαλονίκης ακολουθήθηκε από δύο δονήσεις χαμηλότερης έντασης, ένδειξη εκτόνωσης του φαινομένου. Στην περίπτωση της Πύλου, αν και δεν έχει γίνει επίσημη αναφορά για μετασεισμούς, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτου δίνει στην ευρύτερη περιοχή χαμηλής έντασης δονήσεις, ενώ 6 λεπτά αργότερα καταγράφει σεισμό 3,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο 15 χλμ νοτιοανατολικά της Πύλου.