Ο κλέψας του κλέψαντος

1129

Γράφει ο Χρήστος Ζαμπούνης

Δύο περιστατικά ευρέθησαν στο επίκεντρο του αστυνομικού δελτίου τις τελευταίες ημέρες, πυροδοτώντας ένα κλίμα ανασφάλειας σε έχοντες και μη έχοντες. Το πρώτο, με θύμα τον επιχειρηματία Αλέξανδρο Σταματιάδη, έλαβε χώρα την Μεγάλη Δευτέρα στην Κηφισιά, με τους κακοποιούς να μην διστάζουν να πυροβολήσουν το θύμα τους δις. Το δεύτερο επεισόδιο είχε πρωταγωνιστή έναν 88χρονο ο οποίος, όταν δύο άγνωστοι εισήλθαν στην οικία του και του ζήτησαν διά της βίας να τους δώσει όσα χρήματα είχε, αμύνθηκε πυροβολώντας και τραυματίζοντας τον έναν από τους δύο. Μου πήρε λίγο χρόνο για να αντιληφθώ την πεποίθηση του Νίκου Φαρμάκη, ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα έχει να αντιμετωπίσει η χώρα μετά το ξέσπασμα της κρίσεως, θα είναι αυτό της ασφαλείας, και να που οκτώ χρόνια αργότερα δικαιώνεται.

Υπάρχει μία γλυκόπικρη ιταλική κωμωδία από την οποία ”έκλεψα” τον τίτλο, το ”I Soliti Ignoti”, όπου μία συμμορία μικροαπατεώνων στην προσπάθειά της να κλέψει ένα ενεχυροδανειστήριο, φεύγει με λεία μία κατσαρόλα μακαρονάδας. Ο σκηνοθέτης της Μάριο Μονιτσέλι αναπαριστά με μαεστρία την Ιταλία της ανέχειας, η οποία προσπαθεί να ορθοποδήσει μετά τον καταστροφικό Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, σατιρίζοντας το σκοτεινό παρελθόν όπως αντιπαραβάλλεται με το φωτεινό μέλλον.

Σε μία αντίστοιχη περίοδο ανέχειας, η σύγχρονος Ελλάς κατακλύζεται από έκνομες ενέργειες, οι περισσότερες ασυνήθιστες για τα εγχώρια ήθη. Έχοντας και ο ίδιος υπάρξει θύμα διαρρήξεως, αναπολώ σχεδόν με νοσταλγία την στιγμή που, ακούγοντας θόρυβο στην εξώπορτα του διαμερίσματος, σηκώθηκα και την άνοιξα, και αντίκρισα έναν διαρρήκτη να επιχειρεί να την παραβιάσει. Για όσους αγωνιούν για την συνέχεια, θα τους καθησυχάσω αναφέροντας ότι όχι μόνον δεν με απείλησε, αλλά για άγνωστον προς εμένα λόγο, ετράπη σε φυγή.

Ήταν τα χρόνια της αθωότητος, συγκριτικώς με το τι συνέβη με το αντίστοιχο περιστατικό του Αλέξανδρου Σταματιάδη, ο οποίος σήμερα χαροπαλεύει. Το zeitgeist θέλει τους κακοποιούς να γίνονται όλο και περισσότερο αδίστακτοι. Το κοινό αίσθημα θέλει την Αστυνομία να γίνεται όλο και περισσότερο αποφασιστική.