Ο μαέστρος Γιώργος Πέτρου υποψήφιος για Grammy: “Δεν θ΄αφήσω την Καμεράτα να πεθάνει”

1230

Ο Γιώργος Πέτρου, ο διεθνούς φήμης μαέστρος της Καμεράτα, είναι υποψήφιος για βραβείο Grammy 2018.Η υποψηφιότητά του αφορά στην κατηγορία «Καλύτερη ηχογράφηση για όπερα» και την πραγματοποίησε με την ορχήστρα Pomo d’ oro για την όπερα για το Ottone του Handel.

Τα Μουσικά Βραβεία Grammy, απονέμονται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ, για τη βράβευση επιτυχημένων καλλιτεχνών στο χώρο της μουσικής βιομηχανίας.Διαθέτουν αντίστοιχο κύρος με τα κινηματογραφικά Βραβεία Όσκαρ και σήμερα, διακρίνονται σε 108 κατηγορίες και 30 μουσικά είδη.

“Αν πάρω το βραβείο θα δείξω ότι η Ελλάδα είναι εδώ και μπορεί, να φέρω την Ελλάδα πιο κοντά στο διεθνές κοινό”, αναφέρει ο μαέστρος στο thetoc.gr. Ο Γιώργος Πέτρου αναφέρεται και στα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Καμεράτα :” η κατάσταση είναι πλέον κρίσιμη με την Καμεράτα. Εδώ και χρόνια απειλείται το μέλλον και η βιωσιμότητά της, Πιστεύω πολύ στην καλή διάθεση του “περιβάλλοντος” και θέλω να πιστεύω ότι η Καμεράτα δεν θα πεθάνει. Εγώ προσωπικά δεν θα την αφήσω να πεθάνει. Το υπόσχομαι και το εγγυώμαι με όποιο κόστος. Εξάλλου το τίμημα που έχουμε πληρώσει μέχρι τώρα για να στέκεται “όρθια” εγώ κι οι μουσικοί είναι τεράστιο”.

Ποιος είναι ο Γιώργος Πέτρου

Γεννημένος στη Αθήνα, ο Γιώργος Πέτρου σπούδασε πιάνο στο Ωδείο Αθηνών με τη Μαρία Χαιρογεώργου-Σιγάρα, από όπου αποφοίτησε με άριστα και α’ βραβείο παμψηφεί. Συνέχισε τις σπουδές του στο Royal College of Music και την Royal Academy of Music του Λονδίνου με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση.

Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς, με το «βραβείο Νέου Καλλιτέχνη 1998» από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής, καθώς και με το διεθνές βραβείο Sebetia Ter στη Νάπολη της Ιταλίας.

Η δραστηριότητά του ως διευθυντής ορχήστρας περιλαμβάνει ένα ευρύτατο ρεπερτόριο με έμφαση στις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας και την όπερα.

Έχει διευθύνει γνωστές ορχήστρες όπως η Gewandhaus της Λειψίας, η Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας του Μονάχου, η Concerto Koln, η Συμφωνική Ορχήστρα της Νέας Ρωσίας, η Φιλαρμονική Ορχήστρα της νοτιοδυτικής Γερμανίας.
Έχει τακτική συνεργασία με σημαντικά θέατρα όπως την Όπερα του Στρασβούργου, το Saarlaendisches Staatstheater, την Όπερα της Λειψίας, την Κρατική Όπερα της Βέρνης.

Από τον Σεπτέμβρη του 2012, έχει τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή της Καμεράτα-Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής και την ευθύνη του καλλιτεχνικού προγραμματισμού του κύκλου συναυλιών «Μεταμορφώσεις» με την Καμεράτα στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του ιδρύματος Ωνάση.

Η ανακοίνωση των φετινών βραβείων Grammy θα πραγματοποιηθεί στις 28 Ιανουαρίου 2018 στο New York’s Madison Square Garden.