Ο Πάπα-Πάοκ

2684

Γράφει ο Χρήστος Ζαμπούνης

Η πρώτη είδηση στα sites του ΠΑΟΚ δεν είναι η επερχόμενη αναμέτρηση με τον πρωτοπόρο Ατρόμητο, ούτε ο τραυματισμός του Λέοβατς, αλλά η μετακίνηση σε νέα ενορία του παπα-ΠΑΟΚ. Ποιος είναι ο παπα-ΠΑΟΚ; Ας μου επιτραπεί να απαντήσω μέσω ενός άρθρου που έγραψα προ δύο ετών και δεν εδημοσιεύθη ποτέ, για λόγους που δεν είναι του παρόντος να εξηγήσω. Ακολουθεί:

Η ταμπέλα γράφει Κοινωνικό Ιατρείο, Εργαστήριο Ψυχικής Ισορροπίας «Ο Γέροντας Παΐσιος». «Μας φιλοξενεί ο γεωργικός συνεταιρισμός», εξηγεί ο παπα-Χρήστος, την ώρα που μας ξεναγεί στα τρία ειδικά διαμορφωμένα δωμάτια, ένα εκ των οποίων φιλοξενεί το φαρμακείο. «Έχουμε σχεδόν όλες τις ειδικότητες και οι ασθενείς εξετάζονται δωρεάν. Δεν ζητάμε πιστοποιητικά απορίας. Ο Τρίλοφος είναι μικρό μέρος και γνωριζόμαστε όλοι».

Ο δραστήριος ιερέας παρουσιάζει με υπερηφάνεια τη βιβλιοθήκη με εκατοντάδες τόμους, που εκτείνεται κατά μήκος του διαδρόμου. «Πρότεινα σε όσους φεύγουν στο εξωτερικό να αφήσουν εδώ τα βιβλία τους για κοινή χρήση, με την προϋπόθεση ότι όταν επιστρέψουν θα τα πάρουν πίσω. Είναι τέτοια η ανταπόκριση, που σε λίγο δεν θα έχουμε πού να τα βάλουμε».

Η δεύτερη στάση είναι στο Κοινωνικό Παντοπωλείο. «Προσφέρει περίπου 7.000 γεύματα τον μήνα. Όλα γίνονται με την αγάπη του κόσμου. Κάθε Κυριακή μαγειρεύει και άλλη παρέα, ενώ έχουμε την υποστήριξη 1.000 εθελοντών από όλο τον νομό. Οι περισσότεροι μας βοηθούν στο ντελίβερι με τις μηχανές και τα αυτοκίνητά τους. Δεχόμαστε δωρεές μόνο σε είδος και ο εξοπλισμός είναι μεταχειρισμένος. Δεν θέλουμε λεφτά. Η Εκκλησία δεν πρέπει να ζητάει λεφτά. Αρνούμεθα να μπούμε σε ΕΣΠΑ ή να πάρουμε επιχορηγήσεις από ιδρύματα. Επίσης δεν κάνουμε συσσίτια, αλλά πηγαίνουμε τις μερίδες φαγητού στα σπίτια όσων έχουν ανάγκη. Προστατεύουμε έτσι την αξιοπρέπειά τους. Παραλλήλως, λειτουργούμε κοινωνικό κατάστημα ρούχων, όπου ο καθένας μπορεί να πάρει είδη ενδύσεως με ειδικά κουπόνια που έχουμε τυπώσει».

Ο παπα-Χρήστος θέλει να επισκεφθούμε και το κοινωνικό παντοπωλείο που λειτουργεί στην Περαία, αλλά λόγω ελλείψεως χρόνου, του υπενθυμίζουμε την πρόσκληση σε γεύμα που έχουμε στο Καράμπουρνο. Ο ιδιοκτήτης του, Σάββας Δαμιανίδης, του αναφέρει την πρωτοβουλία του να κάψει συμβολικά δεκάδες τίτλους ιδιοκτησίας της Εκκλησίας, το 1999, «τίτλους που ποτέ δεν χρησιμοποιήθηκαν, γιατί ποτέ δεν έπρεπε να χρησιμοποιηθούν. Επί Τουρκοκρατίας, όσοι είχαν προβλήματα έδιναν τα κτήματά τους στην Εκκλησία, για να μην τους τα πάρουν οι κατακτητές. Όταν απελευθερωθήκαμε, δεν είχαμε κανένα δικαίωμα να τα διεκδικούμε, όπως έκανε το Βατοπαίδι».

Πίνουμε ένα ποτήρι τσίπουρο συνοδεία μεζέδων, χέλι με πουρέ από μπαρμπουνοφάσουλα, σαλάτα με ξεφλουδισμένη ντομάτα και κατίκι, σαλάτα καλοκαιρινή με ωμό κολοκύθι, μανιτάρια και ντοματίνια, καυτερές πιπεριές με φέτα. Στη συνέχεια, απολαμβάνουμε μια σκορπίνα αχνιστή και τηγανητά μπαρμπούνια. Ο παπα-Χρήστος είναι άνθρωπος της παρέας. Διηγείται τα παιδικά του χρόνια στην Κόνιτσα, όπου γεννήθηκε, τη μετακόμισή του στη Θεσσαλονίκη, όπου σπούδασε στη Θεολογική Σχολή, τον πρώτο αγώνα στην Τούμπα το 1978 και τη λατρεία του για τον ΠΑΟΚ.

«Έπαιζα μπάλα στον ΠΑΣ Γιάννενα, αριστερός εξτρέμ, αλλά λόγω ενός τραυματισμού σταμάτησα. Όμως, αυτό δεν σταμάτησε την αγάπη μου για τον αθλητισμό γενικά, και το ποδόσφαιρο ειδικά». Ο συνομιλητής μου έγινε πανελληνίως γνωστός όταν ένα βίντεο έγινε viral στο YouTube, αναπαριστώντας τον να κατηφορίζει την οδό Κονίτσης με κασκόλ του ΠΑΟΚ πάνω από τα ράσα. Τότε ξέσπασε μεγάλη κόντρα με τον μητροπολίτη Άνθιμο της Θεσσαλονίκης, ο οποίος ζήτησε την καθαίρεσή του.

Την επομένη Κυριακή χιλιάδες ΠΑΟΚτσήδες κατέκλυσαν τον ναό του Αγίου Αθανασίου, όπου λειτουργούσε, για να εκφράσουν την υποστήριξή τους. Τελικώς ο μητροπολίτης Κασσανδρείας, όπου ανήκει η ενορία του, εξέδωσε μια συμφιλιωτική ανακοίνωση, και ο ανατρεπτικός ιερέας παρέμεινε στη θέση του. «Μου είπαν τότε, “τι θέλεις εσύ με τους αλήτες που φωνάζουν υβριστικά συνθήματα”, και τους απάντησα ότι η Εκκλησία πρέπει να είναι κοντά σε όλα τα τέκνα της, ιδίως σ’ αυτά που βρίσκονται στο περιθώριο της κοινωνίας». Ο παπα-ΠΑΟΚ, όπως επονομάσθηκε, βοήθησε έκτοτε πολλά από αυτά τα παιδιά να απεξαρτηθούν από τα ναρκωτικά και, όπως ανακαλεί από τη μνήμη του, «έφθασα στο σημείο να κάνω μαζικές εξομολογήσεις, επειδή μου το ζήτησαν τα παιδιά».

Επ’ ευκαιρία των εορτασμών για τα 90 χρόνια από την ίδρυση του συλλόγου, ο επίσημος ΠΑΟΚ τον τίμησε με το βραβείο του ανώνυμου φιλάθλου. Παραλλήλως, ο μεγαλομέτοχος της ομάδος Ιβάν Σαββίδης τον κάλεσε στη σουίτα του, για να παρακολουθήσουν μαζί έναν ποδοσφαιρικό αγώνα. «Με ρώτησε εάν θέλω οικονομική βοήθεια. Του απάντησα ότι εάν θέλει να ξαναβρεθούμε, να ξεχάσει την πρότασή του. “Είσαι ο πρώτος άνθρωπος που γνωρίζω και δεν μου ζητάει λεφτά”, ήταν το σχόλιό του».

Κατά τη διάρκεια του επιδορπίου, πεπόνι με παγωτό και λευκός κορμός, τον ρωτώ πώς βλέπει την πολιτική κατάσταση της χώρας. «Ήλπιζα κι εγώ, όπως πολλοί Έλληνες, αλλά απογοητεύτηκα. Ψάχνω, αλλά δεν βρίσκω πατριώτη πολιτικό».