Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ στην Μέση Ανατολή

1869

Γράφει ο Χρήστος Ζαμπούνης

Μία ”απολιτική” επίσκεψη

Το πρωί της περασμένης Πέμπτης το γαλλόφωνο ισραηλινό κανάλι i24news είχε πολύωρες ζωντανές συνδέσεις με την Ιερουσαλήμ. Ο λόγος; Η επίσημη ιστορική επίσκεψις του πρώτου μέλους της αγγλικής βασιλικής οικογένειας στην Ιερουσαλήμ, 70 χρόνια μετά την ανεξαρτησία του Ισραήλ. Είναι αλήθεια ότι τόσο ο πατέρας του Ουίλιαμ, Κάρολος, όσο και ο παππούς του Φίλιππος είχαν επισκεφθεί το Ισραήλ στο παρελθόν, ο πρώτος στην κηδεία του Σιμόν Πέρες και ο δεύτερος σε μία εκδήλωση προς τιμήν της μητέρας του, της πριγκίπισσας Αλίκης της Ελλάδος, αλλά και τα δύο αυτά ταξίδια είχαν ανεπίσημο χαρακτήρα.

Έχει σημασία να τονιστεί ότι το i24news είναι ένα ιδιωτικό κανάλι που εκπέμπει από το 2013 σε τρεις γλώσσες την αγγλική, την γαλλική και την αραβική, με την φιλοδοξία να αποτελέσει το αντίπαλος δέον του Al Jazeera. Εκείνο το πρωί οι σχολιαστές δεν μπορούσαν να κρύψουν την ενόχλησή τους για την αναφορά των Κατεχομένων παλαιστινιακών εδαφών ως χώρα, από τον Νο 2 στην διαδοχή του θρόνου της Αγγλίας.

Ασφαλώς και δεν υπήρχε περίπτωσις να εξήρχετο του έρκους των οδόντων του Ουίλιαμ μία φράσις που δεν θα είχε την έγκριση του Foreign Office, ήτοι του βρετανικού υπουργείου εξωτερικών, εξ ου και η ισραηλινή ενόχλησις. Ασφαλώς και τα μέλη των βασιλικών οικογενειών δεν κινούνται αυτοβούλως, ούτε αποδέχονται προσκλήσεις  χωρίς πρότερη συνεννόηση με την εκάστοτε κυβέρνηση.

Η επίσκεψις του δουκός του Cambridge στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, ξεσήκωσε αντιδράσειςαπό ισραηλινής πλευράς με πρώτη του αρμόδιου υπουργού για τα θέματα της Ιερουσαλήμ Zeev Elkin, ο οποίος έσπευσε μέσω Twitter να δηλώσει: «Η ενωμένη Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα του Ισραήλ εδώ και πάνω από 3.000 χρόνια και καμία διαστρέβλωσις στην ενημέρωση (σ.σ. των Βρετανών) για την τάδε ή την δείνα επίσκεψη, δεν μπορεί να το αλλάξει αυτό».

Ορισμένοι royal watchers, όπως ονομάζονται οι διαπιστευμένοι με το βασιλικό ρεπορτάζ δημοσιογράφοι, επισημαίνουν ότι η επιλογή του Ουίλιαμ για το συγκεκριμένο ταξίδι έχει σαφή διπλωματική σημασία. Επί μακρόν οι Βρετανοί αρνούντο να στείλουν υψηλά ιστάμενους αξιωματούχους στο Ισραήλ, λόγω της πολιτικής του τελευταίου προς τους Παλαιστίνιους. Μετά τον αποκλεισμό της επιλογής της βασίλισσας Ελισάβετ, κρίθηκε σκόπιμο να αποκλειστεί και ο Κάρολος.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό, δεν είναι τυχαίο το σχόλιο των Times του Λονδίνου, όπου ο 36χρονος Ουίλιαμ φέρεται να δηλώνει ότι θα προτιμούσε να πήγαινε ο πατέρας του στην θέση του.

Ο τάφος της πριγκίπισσας Αλίκης της Ελλάδος

«Υποδεχώμεθα σήμερα τον δούκα του Cambridge, τον πρίγκιπα Ουίλιαμ, στην πρώτη επίσημη ιστορική επίσκεψη ενός αντιπροσώπου της βρετανικής βασιλικής οικογένειας, κάτι το οποίο δεν είναι απολύτως ακριβές, αφού υπήρξε πριν από αυτόν μία άλλη αντιπρόσωπος, η προγιαγιά του, η πριγκίπισσα Αλίκη της Ελλάδος, που έσωσε Εβραίους κατά την διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και ζήτησε να ταφεί στα Ιεροσόλυμα».

Με αυτά τα λόγια καλωσόρισε τον επίσημο προσκεκλημένο του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένζαμιν Νετανάχιου , στην πρωθυπουργική κατοικία επί της οδού Μπάλφουρ.  Η σημειολογία είναι ευκρινής, δεδομένου ότι ο λόρδος Μπάλφουρ, υπουργός εξωτερικών της Αγγλίας, άνοιξε τον δρόμο το 1917 για την δημιουργία του κράτους του Ισραήλ. Είχε δίκαιο ο Νετανάχιου να περηφανεύεται, διότι η εκπεφρασμένη επιθυμία της Αλίκης ήτο να ταφεί δίπλα στην αγαπημένη της θεία μεγάλη δούκισσα Ελισάβετ Φεοντόροβνα της Ρωσίας, στην μονή της Αγίας Μαρίας Μαγδαληνής στο Όρος των Ελαιών.

Όταν απεδήμησε το 1969, στον ύπνο της, στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, ενεταφιάσθη μετά την κηδεία της στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Ουίνδσορ, στο ίδιο όπου ενυμφεύθη προσφάτως ο πρίγκιπας Χάρυ με την Αμερικανίδα ηθοποιό Μέγκαν Μαρκλ. Στην συνέχεια, η σορός της μετεφέρθη στον κήπο της Γεσθημανής, όπου και ετάφη υπό την παρουσία του Πατριάρχη Ιεροσολύμων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πριγκίπισσα Αλίκη απεφάσισε στα τέλη της δεκαετίας του ’40 να εγκατασταθεί στην Τήνο και να ιδρύσει ένα μοναστήρι. Έκτοτε ήτο ενδεδυμένη το ράσο της μοναχής, όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες των γάμων του υιού της Φιλίππου με την βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας, αλλά και στους γάμους του βασιλέως Κωνσταντίνου των Ελλήνων με την Άννα Μαρία.

Κατά τα λοιπά, το βαρυφορτωμένο πρόγραμμα του πρίγκιπα περιελάμβανε εκτός  από τις ισορροπημένες πολιτικές συναντήσεις, παρακολούθηση του αγώνα Παναμά-Αγγλίας με τον διάδοχο του θρόνου της Ιορδανίας, συνάντηση με την νικήτρια του διαγωνισμού της Eurovision, δεξίωση στο Προξενείο της Μεγάλης Βρετανίας στην Ανατολική Ιερουσαλήμ με προσκεκλημένους Παλαιστίνιους από τα Κατεχόμενα, και φυσικά επίσκεψη στον τάφο της προγιαγιάς του, πριγκίπισσας Αλίκης της Ελλάδος.

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Βραδυνή