Ο ρόλος της Μπριζίτ Μακρόν στο Ελιζέ – Γιατί κάποιοι εύχονται να πεθάνει;

1037

Ο Εμανουέλ Μακρόν είχε προειδοποιήσει πριν από την εκλογή του: η σύζυγός του Μπριζίτ θα έπαιζε έναν ρόλο στο Ελιζέ. Έπειτα από 20 μήνες προεδρικής θητείας, αυτό αποδεικνύεται. Στο βιβλίο τους με τίτλο “Madame la Presidente” (Κυρία πρόεδρε) που θα κυκλοφορήσει σε λίγες ημέρες από τις εκδόσεις Plon, οι πολιτικές συντάκτριες της εφημερίδας Le Parisien Αβά Νταμσιντί και Ναταλί Σικ καταγράφουν μαρτυρίες συνεργατών του προεδρικού ζεύγους για τον ρόλο που παίζει στο Ελιζέ η Μπριζίτ Μακρόν. Αυτή που αρνείται να παραστήσει τη “γλάστρα”, εμφανίζεται ως η πρώτη σύμβουλος του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Ο πολιτικός ρόλος της Μπριζίτ

Το βιβλίο-έρευνα για την Μπριζίτ Μακρόν επανέρχεται στην ιστορία αγάπης μεταξύ του Εμανουέλ και της Μπριζίτ Μακρόν, υπογραμμίζει τα οχληρά σχόλια σε βάρος της πρώτης κυρίας, ακόμη και εκ μέρους του Φρανσουά Ολάντ, σύμφωνα με τις συγγραφείς που υπενθυμίζουν ότι η Μπριζίτ είναι για τον πρόεδρο μια πραγματική πολιτική σύμβουλος, αν όχι η πρώτη σύμβουλος. Κάτι που δεν αρέσει καθόλου στο περιβάλλον του προέδρου, σε τέτοιο βαθμό που –σύμφωνα με φίλο του ζευγαριού– ορισμένοι νέοι σύμβουλοι του Μακρόν “ονειρεύονται να πεθάνει η Μπριζίτ”.

Η πρώτη κυρία μπορεί όμως να υπολογίζει σε αρκετούς υποστηρικτές, όπως η Μιριέλ Πενικό, η υπουργός Εργασίας που δηλώνει: Η Μπριζίτ Μακρόν “έχει αυτή την αξιοπρέπεια των μεγάλων γυναικών”.

Στους κόλπους της κυβέρνησης, η Μπριζίτ έχει μια στενότερη σχέση με ορισμένους υπουργούς. Αυτή φέρεται να συμβούλεψε τον Μακρόν πριν αυτός θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές να ενδιαφερθεί για τον Ζαν-Μισέλ Μπλανκέ που διηύθυνε την ανώτερη εμπορική σχολή Essec πριν αναλάβει επί προεδρίας Μακρόν το υπουργείο Παιδείας, ενώ δεν ήταν απόμακρη στον διορισμό ενός υφυπουργού αρμόδιου για την προστασία της παιδικής ηλικίας.

Πηγή:ΑΠΕ