Οδηγίες για να απολαύσετε το γιορτινό τραπέζι χωρίς φούσκωμα

1172

Oι γιορτές είναι συνυφασμένες,κυρίως για τους Έλληνες, με πλούσια τραπέζια γεμάτα πολλά εδέσματα και γλυκά. Αλλά επειδή είμαστε και λαός της υπερβολής, συνήθως μετά τα εορταστικά δείπνα οι περισσότεροι καταλήγουμε με δυσπεψία και φούσκωμα.

Η  δυσπεψία είναι ένα σύνολο συμπτωμάτων, συμβάλει στην μη ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και δυσχεραίνει την πέψη. Πρακτικά δυσκολεύει την πέψη, η οποία εκφράζεται ως αίσθηµα ήπιου πόνου ή δυσφορίας στο πάνω μέρος της κοιλιάς, συχνό ρέψιμο,ναυτία, ξινίλες και πρώιµο κορεσµό. Άλλα συμπτώματα της δυσπεψίας είναι το φούσκωμα στην κοιλιά (τυμπανισμός), λόγω παραγωγής μεγάλης ποσότητος αερίων, ακόμη και η διάρροια ή ο έμετος.

Αυτές είναι οι οδηγίες για να γλιτώσετε το φούσκωμα:

  • Η μάσηση της τροφής είναι σημαντική. Τρώτε και μασάτε αργά. Όταν μασάτε αργά τις τροφές, ο οργανισμός σας διαχειρίζεται καλύτερα την ποσότητα και απορροφά όλες τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες.
  • Συνδυάστε τις τροφές. Συνδυάστε σαλάτες και λαχανικά που βοηθούν στην πέψη και την καλή λειτουργία του εντέρου.
  • Περπατήστε μετά το φαγητό. Ένας περίπατος, είναι ιδανικός για την καλύτερη πέψη. Δέκα με δεκαπέντε λεπτά μετά από κάθε γεύμα, αρκούν ώστε να βοηθήσετε τις τροφές να κινηθούν κατά μήκος της πεπτικής οδού.
  • Διατηρήστε τη συνήθη ποσότητα του φαγητού σας. Καλό θα ήταν να μην παραγεμίζετε το πιάτο σας ή να μην επαναλάβετε την ίδια ποσότητα. Θα σας βοηθήσει να αποφύγετε το φούσκωμα.
  • Προτιμήστε το νερό αντί των χωνευτικών. Να πίνετε τακτικά νερό κατά τη διάρκεια των γευμάτων.
  • Το κάπνισμα επιβαρύνει τη δυσπεψία. Προσπαθήστε να το αποφύγετε αμέσως μετά το φαγητό.
  • Κάντε επιλογή τροφών. Πρήξιμο συνήθως προκαλούν τροφές που παράγουν αέρια, όπως: τα όσπρια, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα φασολάκια και ο αρακάς, οι αγκινάρες, το κρεμμύδι, οι πιπεριές, το λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελλών, η φλούδα της ντομάτας, ορισμένα φρούτα όπως το αχλάδι, το ροδάκινο, το βερίκοκο και τα εσπεριδοειδή, τα γλυκαντικά σορβιτόλη (π.χ. στις τσίχλες) και φρουκτόζη, το ανθρακούχο νερό και τα αναψυκτικά με ανθρακικό, αλλά και οι πολύ λιπαρές τροφές καθώς δύνανται να προκαλέσουν έντονες συσπάσεις του εντέρου.
  • Τα γεύματα σας φροντίστε να είναι ελαφριά, ώστε να βοηθούν τον μεταβολισμό μας και να αποφευχθούν η δυσπεψία και το φούσκωμα.
  • Όταν είστε καλεσμένοι σε γεύμα ή δείπνο, φροντίστε να μην είστε νηστικοί. Ο λόγος είναι να μην «φορτώσουμε» το στομάχι μας με πολύ τροφή.