Οι νέοι φιλέλληνες

2428

Γράφει ο Χρήστος Ζαμπούνης

Προχθές το βράδυ διακόσιοι συμπολίτες μας πλήρωσαν 1.000 ευρώ για να παρακολουθήσουν μία επίδειξη μόδας. Η είδηση, εάν εδημοσιεύετο χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις, ενδέχεται να προκαλούσε ρίγη λαϊκισμού, με καταληκτικά σχόλια του τύπου: «Εδώ ο κόσμος πεινάει και αυτοί ξοδεύουν τρεις συντάξεις για μια πασαρέλα». Στην αρχαιότητα είχαν ένα αντίστοιχο ρητό, το «Των οικιών ημών εμπιμπραμένων, ημείς άδομεν», απόδειξις ότι η ανθρώπινη φύσις παραμένει ίδια στο διάβα των αιώνων.

Από την αρχαιότητα όμως προέρχεται και μια άλλη ανθρώπινη δραστηριότητα, αυτή της χορηγίας. Χορηγός στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι ένα Ίδρυμα, ούτε ένας εύπορος ιδιώτης, αλλά ένας μόδιστρος όπως αναφέρεται, από έναν μάλλον άπειρο συντάκτη σε δημοφιλή ιστοσελίδα, αντί του σωστού, σχεδιαστού μόδας. Ο Ζαν Πωλ Γκωτιέ απεφάσισε να ενισχύσει το Μουσείο Μπενάκη, προσφέροντας όλα τα έσοδα από την εν λόγω επίδειξη μόδας υπέρ των σκοπών του.

Είχα την ευκαιρία να συναντήσω δις το “τρομερό παιδί”, enfant terrible, της γαλλικής μόδας, όπως χαρακτηρίσθηκε όταν πρωτοεμφανίσθηκε. Την πρώτη φορά πριν από ακριβώς τριάντα χρόνια, όταν και μου παρεχώρησε μία αποκλειστική συνέντευξη στο περιοδικό «Πρόσωπα». Μεσολαβητής για την τόσο σημαντική για έναν νέο δημοσιογράφο συνάντηση, υπήρξε ο κοινός μας φίλος Αντώνης Φραγκάκης, που τότε έκανε σπουδαία καριέρα μοντέλου στο Παρίσι, πριν αφοσιωθεί στην ηθοποιία. Η πρώτη εντύπωσις που απεκόμισα, ήταν ενός παθιασμένου με τη δουλειά του δημιουργού, με μια φυσική συστολή που ερχόταν σε ευθεία αντίθεση με τους κανόνες του star system, ένας από τους οποίους επιβάλλει την προβολή τού εγώ. Κατά τη δίωρη συνομιλία μας, εξομολογήθηκε ότι λατρεύει την πατρίδα μας, τον αρχαίο πολιτισμό, τα νησιά και τις… φουστανέλες των Ευζώνων.

Η δεύτερη ευκαιρία που είχαμε να τα πούμε από κοντά, ήταν πριν από είκοσι χρόνια στο λόμπυ του ξενοδοχείου Makedonia Palace στη Θεσσαλονίκη, όπου διέμενε με τον Έλληνα φίλο του και συνεργάτη του, Κωνσταντίνο Καταλακινό. Θα πήγαιναν, όπως μου είπε στην Καβάλα, τόπο καταγωγής του Κωνσταντίνου. Τα επόμενα χρόνια μάθαινα νέα του από κοινούς γνωστούς, όπως η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, η οποία μάλιστα ήταν μονίμως προσκεκλημένη στα ντεφιλέ του σχεδιαστού. Το εστιατόριό της «Παπαδάκης» υπήρξε ο αγαπημένος γαστρονομικός προορισμός του Νο 1 στην κατάταξη συμπαθείας των προσωπικοτήτων της Γαλλίας, σύμφωνα με μία έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων Ifop.

Μία άλλη είδηση που απησχόλησε την επικαιρότητα, ήταν η αγορά διαμερίσματος στο κέντρο των Αθηνών από τον διάσημο σχεδιαστή, διαμέρισμα που φυσικά ανεκάλυψαν τα λαγωνικά των ειδικευμένων τηλεοπτικών εκπομπών και κατεσκήνωσαν από κάτω.

«Η Ελλάδα είναι κομμάτι της ζωής μου και έτσι μπορώ να ανταποδώσω την έμπνευση που μου έχει χαρίσει», τόνισε ο Γάλλος δημιουργός στη συνέντευξη Τύπου που παρεχώρησε στο κτίριο του Μουσείου Μπενάκη επί της οδού Κανάρη, δίνοντας ένα μάθημα ταπεινοφροσύνης και φιλελληνισμού.