Οι τουρκικοί πύραυλοι μπορούν να πλήξουν την Αθήνα!

604

Σενάρια πολέμου πυροδότησε στην Τουρκία η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ότι «ο ελληνικός στρατός βρίσκεται σε ετοιμότητα για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας».

Σε δημοσίευμά της η τουρκική Γενί Σαφάκ εξετάζει τις επιχειρησιακές ικανότητες που έχει η Τουρκία σε περίπτωση που η Ελλάδα βλάψει τα συμφέροντα της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τον στρατιωτικό αναλυτή Τουράν Ογκούζ, υπάρχουν 5 σενάρια με τα οποία η Τουρκία θα απαντούσε.

Όπως αναφέρει ο αναλυτής, αυτά τα πλήγματα θα είναι η «τιμωρία» της Τουρκίας στην Ελλάδα, αν η Αθήνα «πειράξει» την Άγκυρα – κι όλα αυτά, χωρίς να χαθεί ούτε μία ζωή Τούρκου στρατιώτη.

Πρώτον, όπως σημειώνει ο Ογκούζ, οι Έλληνες υποτιμούν ότι οι στρατιωτικές βάσεις και τα αεροδρόμια που χρησιμοποιούν στα νησιά τους βρίσκονται μέσα στην εμβέλεια των απλών πυραυλικών της συστημάτων που έχουν εμβέλεια μέχρι 120 χιλιόμετρα.

Κατά δεύτερον θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τα πυρομαχικά ενός πολεμικού αεροσκάφους και να βάλλουν τηλεκατευθυνόμενα στόχους σε εμβέλεια μέχρι 110 χιλιόμετρα.

Τρίτον, αν η Τουρκία θελήσει να παρέμβει σε μεγαλύτερη εμβέλεια, μέχρι 150 χιλιόμετρα, μπορεί να χρησιμοποιήσει το βαλλιστικό σύστημα εδάφους – εδάφους J600T που φτάνει και πάλι στα ελληνικά νησιά.

Για ακόμα μεγαλύτερη εμβέλεια, μέχρι 280 χιλιόμετρα, θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν πυραύλους τύπου SOM που μπορούν να εκτοξευτούν από αεροσκάφη που πετούν στον τουρκικό εναέριο χώρο, όπως αναφέρεται.

Επιπλέον, ο Ογκούζ βάζει στο παιχνίδι και τους τουρκικούς πυραύλους BORA, οι οποίοι, όπως αναφέρεται, έχουν εμβέλεια 280 χιλιόμετρα και μπορούν να πλήξουν μέχρι και την Αθήνα, χωρίς να χαθεί ούτε μία ζωή Τούρκου στρατιώτη.

Τέλος, όπως σημειώνει ο Ογκούζ οι Έλληνες έχουν συνεργασία με χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Ιταλία μέσω των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Ωστόσο, ούτε η Γαλλία, ούτε η Ιταλία ούτε η Αίγυπτος, ούτε το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Τουρκία προτιμούν να ξεκινήσουν άμεσο πόλεμο» δηλώνει ο Ογκούζ.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα πάντως, η Ελλάδα δεν έχει τη δυνατότητα να ενεργήσει μόνη της και ότι οι δηλώσεις Τσίπρα γίνονται για «εσωτερική κατανάλωση» λόγω των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου.