Όσκαρ 2019: «Η Ευνοούμενη» κι άλλες τέσσερις ταινίες με τη στήριξη της ΕΕ

920

Η αντίστροφη μέτρηση για την απονομή των φετινών βραβείων Όσκαρ, έχει ξεκινήσει, με πέντε ταινίες που έχουν χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή – ανάμεσά τους και «Η Ευνοούμενη» του Γιώργου Λάνθιμου να στοχεύουν ψηλά στην οσκαρική κούρσα της Κυριακής.

Η Ευνοούμενη ( ιρλανδο-βρετανικο-αμερικανική συμπαραγωγή) που σκηνοθέτησε ο Γιώργος Λάνθιμος και η πολωνική ταινία Ψυχρός Πόλεμος του Πάβελ Παβλικόβσκι, φιλοδοξούν να κατακτήσουν σημαντικά βραβεία όπως Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Καλύτερης Ταινίας και Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου. Οι Never Look Away (Γερμανία), Σύνορο (Σουηδία) και Η σύζυγος (Σουηδία/ΗΒ/ΗΠΑ) επίσης συναγωνίζονται για ένα από τα πολυπόθητα αγαλματάκια.

Το Πρόγραμμα MEDIA-Δημιουργική Ευρώπη στηρίζει την παραγωγή περίπου 430 και τη διανομή 500 ταινιών κάθε χρόνο,

Τα τελευταία χρόνια, ταινίες όπως οι Toni Erdmann, Το τετράγωνο, Η ψυχή και το σώμα, ταινίες κινουμένων σχεδίων όπως οι Loving Vincent και Η κόκκινη χελώνα, αλλά και το ντοκιμαντέρ Δεν είμαι ο νέγρος σου ήταν υποψήφιες για το βραβείο χωρίς να το κερδίσουν. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι φέτος μας λείπει ένα ντοκιμαντέρ ή μια ταινία κινουμένων σχεδίων αλλά το The Favourite η είναι υποψήφια στις σημαντικότερες κατηγορίες, γεγονός ασυνήθιστο.

Ταινίες με την υποστήριξη MEDIA διακρίνονται και σε μεγάλα φεστιβάλ όπως οι Κάνες ή η Μπερλινάλε. Την περασμένη εβδομάδα, η ταινία Out Stealing Horses κέρδισε την Αργυρή Άρκτο Καλλιτεχνικού Επιτεύγματος στο φεστιβάλ κινηματογράφου στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υποψήφιες ταινίες για Όσκαρ με την υποστήριξη MEDIA είναι:

1. «Η Ευνοούμενη»

Με 10 υποψηφιότητες, μεταξύ των οποίων Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερου Πρώτου Γυναικείου Ρόλου, Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Καλύτερου Δεύτερου Γυναικείου Ρόλου και Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου: 50 000 ευρώ στο πλαίσιο του ενιαίου προγράμματος παραγωγής.

2. «Ψυχρός Πόλεμος»

Με 3 υποψηφιότητες: Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Καλύτερης Φωτογραφίας και Καλύτερης Ξένης Ταινίας: 1 148 699 ευρώ κυρίως για τη διανομή της σε περισσότερες από 26 περιοχές/επικράτειες.

3. «Never Look Away» (Καλύτερης Ξένης Ταινίας): 4 594 για τη διανομή.

4. «Σύνορο» (Καλύτερου μακιγιάζ): 669 707 ευρώ κυρίως για τη διανομή της σε 28 περιοχές/επικράτειες.

5. «Η σύζυγος» (Καλύτερου Πρώτου Γυναικείου Ρόλου): 40 000 ευρώ under the Development Slate Scheme and 55 930 ευρώ για τη διανομή της.