Όταν η Μελίνα Μερκούρη γνώρισε τον Τσάρλι Τσάπλιν και τον Νταλί

298

Σπάνια θα βρεις σημαίνουσα προσωπικότητα που να μη γνώρισε η Μελίνα Μερκούρη και να μην είχε μια αξέχαστη ιστορία να αφηγηθεί, άμεσα συνδεδεμένη με αυτές τις συναντήσεις. Η ηθοποιός δεν ήταν μόνο άνθρωπος της τέχνης αλλά μια προσωπικότητα που μετέτρεπε τις στιγμές της σε αφορμές για τέχνη, «ζούσε τη ζωή της σαν έργο τέχνης» που έλεγε και ο Νίτσε. Τρέφοντας έντονο ενδιαφέρον, έκτος από το θέατρο και το σινεμά, και για την πολιτική δεν μπορούσε να μη συνδεθεί με καλλιτέχνες με έντονες πολιτικές ανησυχίες, με δημιουργούς και με ανθρώπους της τέχνης που έχουν γράψει ιστορία για τις διαρκείς παρεμβάσεις τους.

Και ενώ είχε τα καλύτερα, φερ’ ειπείν να πει, για το λόγο αυτό, για τον Τσάρλι Τσάπλιν, για τις πολιτικές διώξεις που είχε υποστεί αλλά και την αγάπη που έτρεφε στα παιδιά του και την ευαισθησία του, δεν φάνηκε να είχε τις καλύτερες εντυπώσεις από τη συνάντηση της με τον Σαλβαντόρ Νταλί. Είναι αρκετές οι συνεντεύξεις της στις οποίες επαναλάμβανε ότι ο υπερρεαλιστής καλλιτέχνης ήταν πολύ εκκεντρικός και δεν είχε την καλύτερη εντύπωση από τον «αναμφίβολα τεράστιο ζωγράφο» όπως τον είχε περιγράψει. Η αφορμή της συνάντησης τους ήταν τα γυρίσματα της ταινίας «Μηχανικά Πιάνα» που λάμβαναν χώρα στην Ισπανία, στα μέσα της δεκαετίας του 60 και σκηνοθέτης της ταινίας ήταν ο Χουάν Αντόνιο Μπαρδέμ – θείος του διάσημου ηθοποιού Χαβιέρ Μπαρδέμ.

melina_dali1

Ο ακριβής διάλογος που ακολούθησε μεταξύ τους περιλαμβάνεται στο βιβλίο «Μελίνα, μια σταρ στην Αμερική» του Γιώργου Αρχιμανδρίτη-Σπύρου Αρσένη και τις εκδόσεις Πατάκη:

Νταλί: Πάντως αν και έχω ερωτική φαντασία, δεν έχω κάνει έρωτα με άλλη γυναίκα παρά μόνο με τη γυναίκα μου.

Μελίνα: Δεν σας πιστεύω!

Νταλί: Είναι αλήθεια! Αλλά η φαντασία μου είναι τρομερά ερωτική. Κάνω κάθε είδους ασυνήθιστα ερωτικά πράγματα.

Μελίνα: Μα αυτή είναι η χειρότερη απιστία… Είστε φοβερά άπιστος αν κάνετε με τη φαντασίας σας πράγματα με άλλες γυναίκες! Εγώ θα γινόμουν έξαλλη.

Νταλί. Δηλαδή εσείς μπορείτε να κάνετε ταινίες χωρίς τον σύζυγό σας τον Ντασέν, α λα αυτός δεν θα θέλατε να κάνει ταινίες με κάποιαν άλλη;

Μελίνα: Προπαντός μια καλή ταινία! Αυτό θα ήταν ακόμα χειρότερο.

Νταλί: Ακόμα και αν πρόκειται για κάτι θεϊκό και…

Μελίνα: Και δεν συμμετέχω στη δημιουργία του; Δεν θα το επιτρέψω. Όχι με τον τρόπο που λέτε.

Αντίστοιχη αναφορά υπάρχει και σε συνέντευξη που έδωσε στον Γιώργο Δουατζή:

«Ο Νταλί έμενε στο Καντακές. Εκεί γυρίζαμε το φιλμ. Και κατάφερε η φίλη μου η Μάργκαρετ Γκάντ, να κάνουμε μια καταπληκτική συνέντευξη, όπου μιλούσαμε και οι δυό για τον έρωτα, για το θάνατο, για ζωγραφική, για διάφορα πράγματα. Ήταν για το «Ρεντ μπούκ», που έβγαινε τότε. Ήταν ένα φιλολογικό περιοδικό. Βρήκα τον Νταλί φοβερά εκκεντρικό. Δεν μπορώ να σου πω ότι είναι από τους ανθρώπους που με τράβηξε πάρα πολύ, εκτός από τη τέχνη του. Ήθελε πάντα να γίνεται το κέντρο της προσοχής, να λέει πράγματα τα οποία θα κεντρίζουν, θα κάνουνε εντύπωση. Δεν μπορώ να σου πω ότι αισθάνθηκα τεράστια, ας πούμε, αγάπη γι αυτόν. Πηγαίναμε κάθε μέρα, τον είδα δέκα-δεκαπέντε φορές, τον Νταλί. Ήταν βεβαίως μια μεγάλη προσωπικότητα και βεβαίως τεράστιος ζωγράφος. Αλλά, δεν μπορώ να σου πω ότι είναι από τις προσωπικότητες, που μου έκαναν τη μεγαλύτερη εντύπωση».

Να θυμίσουμε πως το φετινό έτος είναι έτος Μελίνα Μερκούρη και εκδηλώσεις έχουν οργανωθεί με φορέα το Υπουργείο Πολιτισμού.

Πηγή: prwtothema.gr