Πανελλαδικές 2019 : Οι παγίδες του μηχανογραφικού

654

“Tο μηχανογραφικό εφέτος αναμένεται να αποτελέσει έναν μεγάλο γρίφο, κυρίως εξαιτίας δύο βασικών παραγόντων, που είναι η συγχώνευση – κατάργηση των ΤΕΙ καθώς και η εμφάνιση νέων προγραμμάτων σπουδών”, λέει ο σύμβουλος σταδιοδρομίας κ. Χρήστος Ταουσάνης, σχολιάζοντας το επόμενο βήμα μετά την ολοκλήρωση των πανελλαδικών εξετάσεων. Όπως τονίζει, στο “Βήμα της Κυριακής”, κάθε ενδιαφερόμενος πρέπει να ξέρει τα παρακάτω:

-Το μηχανογραφικό υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής πλατφόρμας του υπουργείου Παιδείας στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr. Εκεί οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλλουν πρόχειρο μηχανογραφικό, να τροποποιούν το ηλεκτρονικό μηχανογραφικό δελτίο και στη σχετική περίοδο να προχωρήσουν στην οριστικοποίησή του.

-Η πλατφόρμα αναμένεται να «ανοίξει» παραδοσιακά την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου και μια ενδεικτική ημερομηνία φαίνεται η Δευτέρα 24 Ιουνίου, ενώ αναλογικά αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τις 15 Ιουλίου, δίχως βέβαια ακόμη να έχει ανακοινωθεί κάτι από το υπουργείο Παιδείας. Η οριστικοποίηση του μηχανογραφικού θα γίνει μέσα σε αποκλειστική προθεσμία και μετά την παρέλευση της προθεσμίας αυτής κανένα μηχανογραφικό δελτίο δεν θα γίνεται δεκτό, ούτε θα αλλάζει, ούτε θα αντικαθίσταται ως προς τις προτιμήσεις των τμημάτων και τη σειρά αυτών.

– Οι υποψήφιοι θα απευθυνθούν στο Λύκειό τους σε συγκεκριμένες ημερομηνίες για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password). Με αυτόν τον προσωπικό κωδικό θα μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr, να μελετούν το μηχανογραφικό δελτίο και σε πρώτο στάδιο να δηλώσουν κάποιες προσωρινές προτιμήσεις («Προσωρινή Αποθήκευση»). Μετά την ολοκλήρωση της ανακοίνωσης των βαθμών των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων αντίστοιχα, όλοι οι υποψήφιοι στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση θα πρέπει να κλειδώσουν το τελικό τους μηχανογραφικό (επιλέγοντας «Οριστικοποίηση») ως και την καταληκτική ημερομηνία.

-Ο υποψήφιος μπορεί να δηλώσει όσα τμήματα επιθυμεί, ακόμη και όλα, από αυτά που περιλαμβάνονται στο ένα πεδίο ή στα δύο πεδία που έχει πρόσβαση από τα τέσσερα επιστημονικά πεδία. Μπορεί να δηλώσει τα τμήματα με όποια σειρά επιθυμεί, ανεξάρτητα από το επιστημονικό πεδίο που περιλαμβάνονται. Αν δηλώσει προτίμηση για τμήμα που περιλαμβάνεται και στα δύο επιστημονικά πεδία που δήλωσε, το δηλώνει μία φορά μόνο.

Παράλληλα, όπως εξηγεί ο κ. Ταουσάνης, στο εφετινό μηχανογραφικό πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα ακόλουθα σημεία:

1. Περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χρονιά οι υποψήφιοι δεν πρέπει να παρασυρθούν από τις περυσινές βάσεις των τμημάτων ή να συμπληρώσουν μηχανογραφικό με γνώμονα τις βάσεις των τμημάτων. Οι προτιμήσεις τους πρέπει να εκφράζουν τις πραγματικές τους επιθυμίες και όχι απλά μια βαθμολογική ιεράρχηση των τμημάτων.

2. Την εφετινή χρονιά, σε σύνολο 459 τμημάτων, περιλαμβάνονται δεκάδες νέα τμήματα και προγράμματα σπουδών τα οποία αφορούν σχεδόν το 1/3 του μηχανογραφικού. Στα τμήματα αυτά θα διαμορφωθούν βάσεις για πρώτη φορά που κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει με ασφάλεια και οι οποίες μπορεί να επιφέρουν ευχάριστες ή δυσάρεστες εκπλήξεις. Τα τμήματα αυτά θα αποτελέσουν τον παράγοντα Χ για πολλούς ενδιαφερομένους.

3. Στα νέα τμήματα, για όσους ενδιαφέρονται ή θα διεκδικήσουν μετεγγραφή, δεν έχουν ανακοινωθεί οι σχετικές αντιστοιχίες. Κατά συνέπεια, ή θα πρέπει να πιθανολογήσουν ή να καταφύγουν σε εξειδικευμένους συμβούλους σταδιοδρομίας προκειμένου να τους βοηθήσουν στην καλύτερη δυνατή συμπλήρωση του μηχανογραφικού.

4. Η «πανεπιστημιοποίηση» ορισμένων τμημάτων ΤΕΙ αναμένεται να προσελκύσει μεγαλύτερο όγκο προτιμήσεων σε αρκετά από αυτά τα τμήματα, ασκώντας μια πίεση «προς τα πάνω» στη διαμόρφωση των βάσεών τους.

5. Σε πολλά από τα νέα τμήματα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή από τους υποψηφίους σε βασικά στοιχεία, όπως η διάρκεια των σπουδών, το πρόγραμμα και η αποστολή τους, και όχι μόνο στο γεγονός ότι ανήκουν σε κάποιο ΑΕΙ. Ενδεικτικά, στο εφετινό μηχανογραφικό ένας υποψήφιος π.χ. του 2ου επιστημονικού πεδίου που ενδιαφέρεται για σχολές μηχανικών θα έχει να επιλέξει μεταξύ των παραδοσιακών πολυτεχνικών τμημάτων, νέων πανεπιστημιακών τμημάτων πενταετούς φοιτήσεως και πανεπιστημιακών τμημάτων μηχανικών τετραετούς φοιτήσεως.

 

Πηγή:Το Βήμα