Πανελλαδικές 2019: Στον «αέρα» 200.000 μαθητές

660

Στον «αέρα» παραμένει η φετινή και η επόμενη χρονιά των Πανελλαδικών εξετάσεων, καθώς 200.000 μαθητές και οι οικογένειές τους δεν γνωρίζουν ακόμη βασικές λεπτομέρειες για το σύστημα που θα ισχύσει.

Οι φετινοί μαθητές της Γ’ Λυκείου, όπως όλα δείχνουν, θα κάνουν αίτηση για συμμετοχή στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις μέσα στο Πάσχα και λίγο αργότερα μέσα στον Απρίλιο θα ανακοινωθεί ο αριθμός εισακτέων. Ο λόγος είναι ότι το μηχανογραφικό του 2019 δεν έχει κλειδώσει ακόμα, καθώς πέντε συγχωνεύσεις ΤΕΙ και πανεπιστημίων περιμένουν χαρτάκι αναμονής για να κατατεθούν στη Βουλή, να ψηφιστούν και να ξεκινήσουν τα νέα ιδρύματα τη λειτουργία τους.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», οι φετινοί μαθητές της Β’ Λυκείου ακόμα δεν έχουν ενημερωθεί επίσημα για το νέο σύστημα πανελλαδικών εξετάσεων. Υστερα από τέσσερα χρόνια υποσχέσεων για κατάργηση των Πανελλαδικών, το σχέδιο που θα παρουσιάσει ο υπουργός Παιδείας το μόνο «καινοτόμο» που προτείνει είναι η θέσπιση των «πράσινων» και «κόκκινων» σχολών, δηλαδή αυτών στις οποίες η εισαγωγή θα γίνεται με απολυτήριο και αυτών στις οποίες η εισαγωγή θα γίνεται μέσω πανελλαδικών εξετάσεων.

Πάντως, ο υπουργός Παιδείας απέκλεισε το ενδεχόμενο να καθυστερήσει τη θέσπιση των νέων πανελλαδικών εξετάσεων σε δύο έτη από τώρα, σημειώνοντας ότι δεν προκύπτει καμία καθυστέρηση.

Σε ότι αφορά στους μαθητές της Β’ Λυκείου, θα συμπληρώσουν ένα μηχανογραφικό δελτίο μετά την ολοκλήρωση της φοίτησής τους. Το χρονοδιάγραμμα είναι άγνωστο ακόμα, με διάφορες προτάσεις να έχουν πέσει στο τραπέζι από τον Ιούλιο του 2019 έως και το φθινόπωρο του ίδιου έτους.

Σε αυτό το μηχανογραφικό, οι υποψήφιοι θα έχουν περιορισμένες επιλογές, πολύ πιθανόν κάτω από δέκα σχολές. Οσοι θα επιλέξουν σχολές που θα καταγράψουν χαμηλή ζήτηση, θα εισαχθούν σε αυτές χωρίς Πανελλαδικές, μόνο με το απολυτήριό τους.

Το μείζον πρόβλημα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, που έχει αντιμετωπίσει με αυτή την ιδέα η πολιτική ηγεσία είναι ότι δεν… βγαίνουν τα νούμερα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε υποσχεθεί ελεύθερη πρόσβαση, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να το εξαγγέλλει, τον Μάιο του 2017, σε συνέντευξη Τύπου του υπουργείου Παιδείας. Ομως, ο τελικός αριθμός των «πράσινων» σχολών είναι πολύ μικρός για να ισχυριστεί η κυβέρνηση ότι πέτυχε την ελεύθερη πρόσβαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία θα «παίξει» με τη στατιστική και τον αριθμό των επιλογών σε σχολές που θα έχουν οι μαθητές της Β’ Λυκείου, ώστε να αυξήσει τις «πράσινες» σχολές.

Μάλιστα, αναμένεται και μία προσομοίωση σε δείγμα μαθητών, με στόχο να δουν σε τι επίπεδα κινούνται. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δεν είναι λίγοι αυτοί που ισχυρίζονται ότι οι μαθητές δεν θα κάνουν επιλογή ούτε βάσει των βαθμών τους ούτε βάσει των επιθυμιών τους, αλλά θα επιχειρήσουν να «πετύχουν» τις λιγότερο δημοφιλείς σχολές, ώστε να εισαχθούν χωρίς Πανελλαδικές.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος