Παραιτήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος – Είχε ζητήσει 4 φορές την παραίτησή του ο Βαρθολομαίος

756

Παραιτήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Δημήτριος, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη στο Φανάρι.

Ο 90χρονος ιεράρχης υπέβαλε την παραίτησή του στον κ. Βαρθολομαίο, τον οποίο επισκέφθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Η παραίτηση του κ. Δημήτριου έγινε δεκτή από τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο  προσπαθεί  εδώ και δύο χρόνια  να λύσει τον «γόρδιο δεσμό» με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο , στον απόηχο των αποκαλύψεων για κακοδιαχείρηση στα ταμεία της Αρχιεπισκοπής και του παγώματος των έργων στο Ναό του Αγίου Νικολάου στο Μανχάταν.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει  ζητήσει σύμφωνα με πληροφορίες  τέσσερις φορές ως τώρα την παραίτηση του  Δημήτριου που έχει  πατήσει τα 90  και βρίσκεται στο τιμόνι της Αρχιεπισκοπής από το 1999 .  Συγκεκριμένα ο  υπερήλικας ιεράρχης  βρίσκεται στην πόρτα της εξόδου  από τον Αύγουστο του 2017  όταν του προτάθηκε από  το Οικουμενικό Πατριαρχείο να του απονεμηθεί ο τίτλος του Γέροντα  Μητροπολίτη Ηρακλείας. Η πληροφορία , ταξίδεψε τότε για λίγες ώρες από το Φανάρι στη Νέα Υόρκη και την Ελλάδα πριν διαψευστεί επισήμως καθώς ο Δημήτριος αρνήθηκε να αποδεχθεί την πρόταση για «βελούδινη» απομάκρυνση. Στο μεταξύ ζητήθηκε άλλες δύο φορές  η παραίτησή του  τόσο επίσημα όσο και ανεπίσημα   , ενώ πριν από έξι μήνες  στη Γενεύη ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τον κάλεσε για τέταρτη φορά  να αποχωρήσει.  Εκεί που όλοι περίμεναν την επόμενη ημέρα όμως, ο Δημήτριος δεν έδειξε διάθεση υποχώρησης και ζήτησε λίγο επιπλέον  χρόνο από τον Οικουμενικό Πατριάρχη   ελπίζοντας ότι θα καταφέρει να ξεπαγώσει τα έργα στον Άγιο Νικόλαο ώστε να μη φύγει με την σκιά των ατασθαλιών  να τον συνοδεύει . Έτσι πήρε νέα παράταση καθώς τότε υπήρχε και η αναταραχή με το θέμα της αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής Εκκλησίας που έκανε το Φανάρι να μην επιθυμεί να ανοίξει νέο μέτωπο.