Φαινόμενο «Φλιν» & οι παράγοντες που επηρεάζουν την ευφυΐα!

2885

Γράφει ο Κώστας Λάσκαρης

admin-ajax


Ο δρ Τζέιμς Φλιν, είναι ομότιμος καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Οτάγκο, στη Νέα Ζηλανδία & διευθυντής του Κέντρου Ψυχομετρίας του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ, στη Βρετανία.

Σύμφωνα με τη θεωρία του, η ευφυΐα δεν μένει “στάσιμη” έως την ηλικία των 18 ετών αλλά εμφανίζει δυναμική τάση «εξέλιξης» & «προόδου» καθ’ όλη τη διάρκεια της ενήλικης ζωής, με την προϋπόθεση ότι: θα πρέπει να συναναστρεφόμαστε με άτομα που διεγείρουν τον εγκέφαλό μας(κινητοποίηση νευρωνικής δραστηριότητας) αλλά και ο τρόπος ζωής θα πρέπει να τεθεί σε ένα πλαίσιο απαιτητικό σε επίπεδο «νοητικό» τόσο στο σπίτι όσο και στην εργασία.


 

Tζέιμς Φλιν

 

Ο Δρ Φλιν υποστηρίζει ότι οι οικογένειες των οποίων τα μέλη επικοινωνούν, συμμετέχουν σε πολιτιστικά δρώμενα & καταπιάνονται με απαιτητικές για το μυαλό δραστηριότητες, παρουσιάζουν “εντυπωσιακή” (ραγδαία) αύξηση του δείκτη νοημοσύνης τους κατά αρκετές μονάδες.

 


 

  • Ωστόσο ισχύει και το αντίστροφο…

αν κάποιος μοιράζεται το σπίτι ή το χώρο εργασίας του με άτομα «μειωμένης» ευφυΐας κινδυνεύει να δει και το δικό του IQ να φθίνει(ή θα λέγαμε να παίρνει την κατιούσα), εξαιτίας της έλλειψης επαρκούς διέγερσης του εγκεφάλου (απουσία «επεξεργασμένου» γλωσσικού κώδικα, έλλειψη ταύτισης – εναρμόνισης σε επίπεδο γνώσεων, ενδιαφερόντων & μόρφωσης)

  • Ο εγκέφαλος μοιάζει με έναν μυ…

όσο περισσότερο τον χρησιμοποιούμε, τόσο πιο δυνατός γίνεται. Αυτό σημαίνει πως μπορούμε να αυξάνουμε την ευφυΐα μας καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής».

Αποτέλεσμα εικόνας για ο μαγικός εγκεφαλος

«Η ευφυΐα πάντοτε εθεωρείτο στατική αλλά αυτό είναι λάθος», δήλωσε ο δρ Φλυν στην εφημερίδα «Sunday Times» με αφορμή την κυκλοφορία του νέου του βιβλίου «Does Your Family Make You Smarter».


  • Ο δρ Φλιν πιστεύει ότι ο καλύτερος τρόπος για να πυροδοτήσουμε τις «δια – νοητικές» μας δυνάμεις, είναι: ο σύντροφος μας να είναι ευφυέστερο από εμάς, να ασκούμε μία νοητικώς απαιτητική εργασία & να συγχρωτιζόμαστε με ευφυείς ανθρώπους.

«Κάθε ένα από αυτά τα τρία μπορεί να αυξήσει και τη δική μας ευφυΐα», ισχυρίζεται ο ίδιος.


  • Ο δρ Φλιν είναι παγκοσμίως γνωστός ως ο επιστήμονας που ανακάλυψε ότι η ευφυΐα των πληθυσμών στις ανεπτυγμένες χώρες αυξάνεται από το 1930 έως σήμερα κατά περίπου – 3 βαθμούς – κάθε δεκαετία.

Αποτέλεσμα εικόνας για IQ


Να σημειωθεί ότι… η επιστημονική κοινότητα χρειάσθηκε πολλά χρόνια για να δεχθεί την ορθότητα του «φαινομένου Φλιν» & η νέα θεωρία του για την αύξηση ή την μείωση του IQ αναλόγως με την ευφυΐα των άλλων μπορεί να αντιμετωπίσει ανάλογο σκεπτικισμό.

Και αυτό διότι… η κυρίαρχη άποψη είναι ότι η ευφυΐα καθορίζεται από «γονίδια», τα οποία επηρεάζουν – περιβαλλοντικοί παράγοντες – όπως η διατροφή & η μόρφωση έως την ηλικία των 18 ετών. Στη συνέχεια, ο δείκτης νοημοσύνης σταθεροποιείται.


  • Ο δρ Φλιν αντικρούει αυτή την άποψη, συγκρίνοντας τα ευρήματα των τεστ ευφυΐας στα οποία έχουν υποβληθεί τα τελευταία 65 χρόνια άνθρωποι από πολλές ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου με την ηλικία τους.


Στο νέο βιβλίο περιγράφει τους «Ηλικιακούς Πίνακες Ευφυΐας» που δημιούργησε με βάση αυτά τα στοιχεία και αναφέρει ότι από αυτούς μπορούν να εξαχθούν δύο βασικά συμπεράσματα.

  • Η «νοητική ποιότητα» μιας οικογένειας… μπορεί να επιδράσει άλλοτε – θετικά και άλλοτε αρνητικά – τον δείκτη «νοημοσύνης» όλων των μελών της, αλλά κυρίως των παιδιών.
  • Τα γονίδια & η ανατροφή έως την ηλικία των 18 ετών, καθορίζουν κατά… 80% την ευφυΐα μας, ενώ το υπόλοιπο 20% εξαρτάται από… τον τρόπο ζωής μας κατά την ενήλικη ενήλικη ζωή.